X

Saguna, demolata in favoarea birourilor

Mai puţin atractivă, până acum, din punct de vedere imobiliar din cauza traficului intens, strada Andrei Şaguna pare să capete o nouă destinaţie: cea a unei zone de birouri. Zilele trecute, a făcut primii paşi şi proiectul de demolare-reconversie a trei case de pe Şaguna pentru a face loc unui centru de conferinţe, birouri şi spaţii de cazare.

 
Primăria Sibiu a eliberat zilele trecute două certificate de urbanism pentru desfiinţarea a două imobile şi a anexelor acestora situate pe strada Andrei Şaguna, la numerele 11 şi 15. Alături de imobilul de la numărul 13, acestea fac parte dintr-un proiect aprobat de Consiliul Local Sibiu în decembrie 2008. Potrivit planului urbanistic zonal adoptat atunci, pentru zona respectivă este posibilă construirea unui "centru urban integrat", care să ia forma unei clădiri cu două niveluri subterane şi alte şase supraterane – parter, trei etaje şi alte două etaje retrase.
Administraţia locală a eliberat un alt certificat de urbanism de schimbare a destinaţiei din locuinţă, în birouri, dar fără modificări constructive, şi a imobilului de pe strada Andrei Şaguna, de la numărul 17.
 
Două imobile demolate
 
Potrivit proiectului amintit aprobat în baza vechiului Plan urbanistic general al Sibiului, imobilul de la numărul 11 ar urma desfiinţat, iar cele de la numerele 13 şi 15 ar urma să fie supuse reconversiei. Certificatele de urbanism obţinute acum de Dumitru Ghişe, proprietarul Ana Oil, şi de Dumitru Rodean, prevăd însă desfiinţarea a două imobile – cele de la numerele 11  şi 15.
În total, viitorul centru ar urma să fie folosească o suprafaţă totală de teren de 2.435 de mp, din care să fie edificate clădiri pe 1.900 de metri pătraţi. Cea mai mare suprafaţă pe care se poate construi, de 1.190 de mp, este în proprietatea omului de afaceri Dumitru Ghişe. Intenţiile de dezvoltare aprobate, în principiu de CL Sibiu, au în vedere un centru multifuncţional, care să includă săli de conferinţe, spaţii de birouri, dar şi spaţii de cazare. Arhitectura faţadelor va trebui să fie în armonie cu vecinătăţile imediat apropiate, în funcţie de care trebuie folosite şi materialele de construcţie şi culorile. 
 
Restricţiile proiectului
 
În momentul dezbaterii proiectului înaintea votului dat în Consiliul Local, la nivelul arhitecţilor sibieni au fost discutate o serie de aspecte referitor la oportunitatea unei astfel de reconversii a zonei. În cele din urmă, discuţiile s-au restrâns la problemele legate de acces, având în vedere că în acel an, traficul de pe strada Andrei Şaguna se desfăşura în dublu sens, fiind mult mai dens din cauza lipsei centurii ocolitoare.
Dincolo de aceste discuţii, consilierii locali au decis că procentul maxim de ocupare admis pentru o eventuală investiţie să fie de 80%, iar 3,5 să fie maximul admis pentru coeficientul de utilizare a terenului. Proiectul, aşa cum a fost prezentat, trebuie să asigure un număr de 80 de locuri de parcare în incinta proprie, în special în cele două niveluri subterane.
Tot atunci, consilierii locali au decis ca informarea şi consultarea publicului să se desfăşoare diferenţiat, "în funcţie de amploarea şi de importanta documentaţiei de amenajare a teritoriului sau de urbanism". În plus, au mai stabilit consilierii locali, "aprobarea Avizului de oportunitate, nu obligă autoritatea publică locală, implicit, la aprobările ulterioare ale documentaţiilor de urbanism".

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

9 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  cheloo

  va respecta ciobanul de ghise pot si puz si proiecte asa cum a respectat si cu hotelul si casa lui de pe sebastian.. Il doare la 10 m in spatele cu…lui de reglementari si legi… Apropo… poate il leaga astia pe chestia cu motorina lu blejnar si scapam de un asa milionar… cu certificat de diliu de la turnu rosu

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Radonne

  respecta pe dracu ce sa respecte?cand si-a facut ditamai hotelul de 13 etaje fara parcare intr-o zona rezidentiala de case a respectat ceva?l-a interesat de legi?nu..a facut ce a vrut el

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  vio

  este incredibil ce s-a umplut Sibiul cu oameni indiferenti la trecutul lui, oameni care nu simt absolut nimic pentru acest oras, pentru istoria lui. Cum poti sa spui ca singura modalitate pentru ca Saguna sa nu \”arate groaznic\” este sa demolezi niste cladiri si sa ridici niste kitschuri in loc? de renovat s-a auzit prin sud sau prin moldova? Renovata, strada Saguna ar arata super. Pe urma mai este aun aspect: cum naiba au ajuns toti handicapatii sa reprezinte o solutie pentru schimbarea la fata a Sibiului?

 6. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  unu

  Corect Vio, cu renovarea e mai greu. Si cine sa renoveze, unii care nu inteleg si nu simt nimic pentru asa ceva ? doar gustul banilor…si al afacerilor, ca doar nu poti trai fara bani, nu ?

 7. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  allin4.ro

  Care este legatura intre Sud si Moldova si PUZ-ul Sibiului? Sincer, nu cred ca se dau astfel de aprobari la Craiova sau la Iasi, ci chiar la Sibiu, undeva prin Piata Mare.
  Sa vedem cati sibieni vor iesi in strada sa apere cele doua case, pe modelul miticilor pe care ii huliti, dar care au facut un pic de tambalau cu Cathedral Plaza si Hala Matache.
  Sincer, nu v-ati saturat de snobism local?
  Dati dovada si de patriotism local! Prin actiune!

 8. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  @allin4.ro

  eu m-am referit la comentariul lui Alex. Cat despre PUZ acolo merge gustul banului. Probabil ca cele doua cladiri trebuie inlocuite, dar dupa exemplele oferite de ciobanul de Ghise nu este greu de anticipat ce o apara in locul lor

 9. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  altu

  PUZul la care se face referire a fost anulat prin HCL 165 / 28.04.2011. Parcela in cauza este reglementata prin PUG si are obligativitate de PUZCP pe o suprafata mare pentru a se putea construi sau demola.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Sibiu
 • Contact