X

Dezamagire in PNL Sibiu: "S-au tratat cu destula neseriozitate candidaturile la Sibiu"

Pentru mulți liberali sibieni, vineri a fost vinerea neagră a organizației. La București s-a decis înlocuirea candidatului propus pentru Colegiul 1 Senat de către organizația locală, respectiv dr. Dan Sabău, cu Sorin Ilieșiu, un posibil candidat liberal rămas fără colegiu. Aproximativ liberal, pentru că Sorin Ileșiu nu era membru PNL, având nevoie de o derogare specială, similară cu cea acordată lui Gigi Becali, pentru a putea candida în alegerile parlamentare.

Sorin Ilieșiu pare să se fi impus pe listele din Sibiu din cel puțin două motive: era agreat de conducerea centrală a partidului, și își dorea un colegiu în Transilvania, fiind de origine din Baia Mare. La Sibiu a găsit ambele criterii: era un colegiu disponibil, prin retragerea Minervei Boitan și este în inima Ardealului. Așa că în opinia liderilor de la centru totul trebuia să funcționeze perfect. Doar că de la Sibiu anunțul candidaturii lui Ilieșiu nu a fost întâmpinat cu foarte multe aplauze. ”Cred că domnul Ilieșiu este de bună credință, îl cunosc numai de la televizor. Eu cu certitudine voi vota candidații USL. Nu sunt supărată, sunt puțin dezamăgită pentru că o să ratăm o mare oportunitate pe care a avut-o PNL și pe care nu a avut-o PNL în Sibiu de foarte mult timp”, a declarat senatorul Minerva Boitan. Și Sorin Ilieșiu știe că îl așteaptă o întâlnire cel puțin ciudată cu sibienii. ”Habar n-aveam de problemele de acolo. Le-am spus celor din conducere că sunt mulțumit de orice colegiu îmi vor acorda, doar să fie unul eligibil. Mi-au spus: ”domnule Ilieșiu, oriunde veți candida dumneavoastră veți câștiga. Nu am impus nimic special”, a declarat Ilieșiu pentru Turnul Sfatului.

Liderul PNL Sibiu, Mircea Cazan, susține însă că decizia s-a luat exclusiv la București. ”Au existat filiale unde s-au schimbat toți candidații, la noi nu s-a schimbat decât un singur candidat. Conducerea de la București a decis că este mai bună candidatura domnului Ilieșiu”, a explicat situația Mircea Cazan.

Minerva Boitan susține însă că liderul PNL Sibiu, Mircea Cazan, a înlesnit candidatura ”omului de la centru”. ”În discuția mea de luni, am comunicat conducerii și domnului Cazan să-și dea acordul ca în locul meu să candideze domnul doctor Sabău. Am avut promisiunea, ”da, suntem de acord”, însă nu și de la domnul Cazan, care se pare că nu a agreat această candidatură. Din discuțiile cu mai mulți membri ai Biroului, am transmis că în situația în care nu se acceptă candidatura domnului Sabău, atunci voi candida eu. N-a mai fost agreată nici această variantă. S-ar putea ca luni dimineață să mai fie o ședință, în care să se mai reia discuția în anumite județe. Însă luați această informație ca un mare ”s-ar putea”. Eu sunt de părere că s-au tratat cu destulă neseriozitate candidaturile la Sibiu”, a mai spus Boitan.

Marius Ilieșiu susține că a dorit un colegiu din transilvania, pentru că s-a născut în Baia Mare. Ideal pentru el ar fi fost să candideze chiar acolo, însă liberalii de acolo au încheiat deja listele. La Sibiu, nu, și s-a ivit ocazia. ”Le-am spus celor din conducere că sunt ardelean și că aș fi fost bucuros dacă m-ar trimite într-un colegiu din Transilvania. Ar fi fost ideal unul din Maramureș, dar m-am trezit mult prea târziu. Sibiul pentru mine este foarte aproape de sufletul meu și datorită Festivalului Astra Film, dar și datorită filmului pe care l-am realizat, ”Apocalipsa după Cioran”. La Sibiu am filmat cadre cu Sibiul, am filmat și pe Spinarea Câinelui, parcă așa-i spune, am fiulmat la Liceul Gheorghe Lazăr, unde a terminat Cioran liceul, am filmat în Rășinari, în cimitir, am niște amintiri frumoase legate de Sibiu. La Sibiu îl cunosc bine și pe Dumitru Budrala, sunt prieten cu el. Am fost foarte apropiat de fratele lui Cioran, de Aurel Cioran, mă bucur că l-am cunoscut, chiar dacă s-a întâmplat asta în ultimii săi ani de viață. De câte ori venea la București, ne întâlneam, vorbeam, mâncam, beam, discutam despre fel de fel de lucruri”, mărrturisește proaspătul liberal. În ce privește viitorii colegi de la Sibiu: ”Nu cunosc pe nimeni din PNL Sibiu, acum am aflat cum îl cheamă pe președintele liberal de acolo și urmează mâine să îl sun”.

Sorin Ilieșiu este cel care a pus pentru prima dată în discuție aducerea obiectelor de arhivă ce i-au aparținut lui Emil Cioran la Muzeul ASTRA din Sibiu. ”Aurel Cioran mi-a spus că dorinţa lui Emil Cioran, fratele lui, a fost să o lase Bibliotecii Astra din Sibiu şi că urmează să o doneze sau să facă un testament în acest sens”, SPUNEA Ilieșiu într-o poziție oficială luată în urmă cu doi ani pentru aducerea arhivei lui Cioran de la Paris, la Sibiu.

 

Cine este Sorin Ilieșiu?

Născut în Baia Mare, la 12 decembrie 1955, este licențiat în Arte al Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică, în 1979, ca șef de promoție. Între 1979 și 1990 a fost Director de imagine la Studioul Cinematografic “București” – Buftea. Din 1990 este conferențiar universitar la Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică “I.L.Caragiale” din București, din 1991 – conferențiar la Școala Superioară de Jurnalistică AZR – București (din 1995 este decan al acestei instituții), din 1993 – conferențiar la facultatea de Jurnalism și Știintele Comunicării, la Universitatea București.

Din 1994 este director al studioului VideoDialog și președinte al fundației VideoMedia. În 1991 a fost autorul primelor emisiuni ale postului TV independent SOTI, din București.

A fost director al Comisiei Video-TV a campaniei electorale a CDR (1992) și autor al clipurilor electorale ale CDR (1996).

Membru fondator, în 1996, al Asociației Române a Formatorilor în Jurnalism și Comunicare – Mediaform.

Autor sau coautor al unui mare numar de filme documentar-artistice (câteva titluri: “Piața Universității – România”, “Petre Tuțea – Emil Cioran”, “Monarhia salveaza România!” etc.) și autor al imaginii unui numar de 11 filme artistice.

Membru al Juriului Premiilor anuale APTR (Asociatia Profesioniștilor de Televiziune din România). Are o bogată activitate civică: membru al Grupului pentru Dialog Social (din 1990), membru fondator al Alianței Civice și al Fundației Academia Civică, membru al Forumului pentru Știință și Reformă, al Academiei pentru Devotament Național, al Asociației Alternativa 2000, al organizației “Salvați Copiii – România”.

Din 2008, se ocupă de realizarea unui film documentar despre experimentul Pitești, "GENOCIDUL SUFLETELOR. Experimentul Pitești – reeducarea prin tortură", respins de două ori la finanțare de către Consiliul Național al Cinematografiei.

Autor în 2005 al Raportului neoficial de condamnare a comunismului ca nelegitim și criminal, publicat de BBC-Romania

Vicepreședinte – Alianța Civică

Membru al Societății Timișoara

Membru al Comisiei prezidențiale pentru analiza dictaturii comuniste din România (președinte: Vladimir Tismăneanu); coautor al Raportului Final al acestei comisii; în baza acestui raport, la 18 Dec.2006, Președintele României Traian Băsescu a condamnat regimului comunist din România ca ilegitim și criminal.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

11 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Alex

  Ce tampiti auzi el nici nu cunoaste conducerea Pnl Sibiu dar el se vede candidat la sibiu.Nu o sa voteze nimeni cu el.Cu Tamaian da este sibian este super profesionist.Votati cu grija sibieni!

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  joseph

  Spinarea cainelui, da, parca asa ii spune. Ce penibil. Asta de fapt dovedeste faptul ca filiala pnl de la Sibiu e una foarte slaba si fara performante si nu poate emite nicio pretentie la candidati.

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  doi

  Boitan trebuia sa se decida ce face, nu sa scoata la licitaie postul de senator. Daca ea este scoasa pe linie moarta nu inseamna ca toti cei din PNL sunt nemultumiti, poate e mai bine asa se termina cu jignirile si interesele personale de care a avut parte filiala in ultimii 4 ani din partea ei.

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  NO comment

  In fiecare dimineata ma simt dezamagit de Romania.Spre pranz imi revin.Domnule Iliesiu,lasati Sibiul sibienilor,mergeti la maramu\’,si tu Cacarau,lasa-i pe altii.AI PIERDUT.Ti manile la gura la fel ca DD,ca va intra mustele la rahat.SCHIMBATI-l ASTAZI.

 6. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 7. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  de fapt nici el nu doreste la Sibiu

  dupa cum declara, el ar fi preferat Baia Mare sau alt judet din zona Maramuresului. Daca nu s-a putut, vine la Sibiu. Daca nu se putea nici la Sibiu, mergea la Tulcea sau Mehedinti, nici o problema. Va dati seama cam cat il intereseaza Sibiul! GRIJA MARE LA VOT !!!

 8. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  suparat

  Fara nici o intentie jignitoare sau defaimatoare: adevarul este muritorul de rand este deosebit de interesat de Tutea si Cioran… Poate de toale si ciolane. Oameni buni, Sibiul a devenit chiar ligheanul de scur rufele politice? Intr-un mandat o moldoveanca, in alt mandat un cultural cu fata de Lolek si Bolek, la care se adauga nelipsitii camarilei locale. De peste 20 de ani, aceleasi persoane: Cindrea, Ariton si altii asemenea. Chiar nu putem produce un lider mai bun? Chiar nu avem nici un specialist sau antreprenor de succes (nu de carton) mai bun decat aratarile astea ?? Din punctul meu de vedere â, nu am pe cine sa aleg: este exact dilema Becali vs. Diaconescu.

 9. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  valjan

  doamna dr boitan nu la centru a fost neseriozitate a fost chiar la dvosta ,findca ati hotarit intre voi doi sabau tu acuma si eu altceva dupa ce ajungi sus ..Dar stiti ceva vedeti-va de carierele dvoasta in care nu excelati nici unul dupa spusele studentilor, mai buni ca voi sint cadrele mici [asistenti ] care predau in locul vostru si voi luati leafa deageaba stati pe***vostru dormiti si lasatii pe alti sa candideze .

 10. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  CSS

  Doamna dr. Boitan, daca nu se respecta propunerea dvs., adica dl prof. Sabau, care este un nume ( bun/ rau) in Sibiu, nu lasati o numire de doi bani si un notoriu necunoscut , sa candideze la Sibiu, ca este ca si cum ati face acest loc cadou la PDL. Daca morosanul recunoaste ca nu stie nimic dspre noi, recunoastem si noi acelasi lucru: nu stim nimic despre el si nici nu ne intereseaza! Stim, insa, sigur ca, in acest context, si daca va \”iesi\” la vot, NU NE VA REPREZENTA NICIUNDE , NICAIERI! Semneaza, SIBIAN- SATUL!

 11. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Politica
 • Contact