X

Natea, campion mondial la Sambo

 

Sibianul Daniel Natea a câștigat singura medalie de aur a României la Campionatul Mondial de Tineret la Sambo. Zece sportivi au făcut parte din delegația țării noastre, prezentă în Bulgaria, la Sofia, în perioada 11-14 octombrie.

Multiplu campion la judo, Daniel Natea a început să practice sambo din primele luni ale acestui an. Performanțele nu au întârziat să apară, iar în luna aprilie a devenit, la București, Campion European de tineret, la categoria plus 100 de kilograme. Neparticiparea la Mondiale nici nu intra în discuție. Ajuns în țara vecină cu mașina personală, Daniel avea să zâmbească pentru prima dată chiar înainte de cazarea propriu-zisă în hotel. Antrenorii celorlalți sportivi, unii dintre ei prezenți și la Europene, au întrebat dacă sibianul face parte din delegația României.„Întrebau de românul care a câștigat în finala de la Europene”, spune Daniel, știind că străinilor nu le-a picat deloc bine prezența sa acolo.

„13 octombrie, o zi cu ghinion… pentru alții!”

Sportivul sibian a luptat doar sâmbătă, pe 13 octombrie. N-a fost nicidecum o zi cu ghinion pentru el, ci pentru alții. Trebuie menționat faptul că pentru sportivul legitimat la CSM Sibiu sambo este un sport relativ nou, însă înrudit cu judo-ul, prima sa pasiune. De fapt, Daniel vede sambo ca pe un „judo murdar”, care îi conferă mai multă libertate unui judoka. „Amândouă îmi plac. Unul e judo curat, iar altul e judo murdat, asta e singura diferență. Nu pot să zic că la cel murdar poți să faci lupte de stradă, dar poți să fii mai vulgar așa”, subliniază Daniel.

Asemănător sau nu cu judo-ul, sambo are propriile sale reguli. Ca să câștigi o luptă, care la tineret durează cinci minute, trebuie fie să îi aplici adversarului un procedeu de „victorie totală”, fie să punctezi pentru a stabili între tine și oponent o diferență de 12 puncte. În calea sa spre titlul mondial au stat patru adversari. Ca și la judo, Daniel a încercat de fiecare dată să termine luptele rapid. De altfel, el mărturisește că la sambo se bazează mai mult pe procedeele exersate la judo. Le știe, ba chiar le visează, pentru că le-a folosit ani de-a rândul și încă nu l-au dezamăgit.

„Dacă nu se dădea bătut, pleca cu brațul în buzunar”

Primul adversar, un ucrainean. Era „bunicel”, dar a fost descalificat pe motiv de non-combat. „Pur și simplu nu voia să se bată, ieșea din saltea. Eu mergeam după el și el ieșea din saltea”, își amintește sibianul. A urmat un american. Meciul n-a durat mai mult de 20 de secunde, pentru că Daniel a câștigat printr-o „aruncare totală”. Un fel de „daună totală”, așa cum îi place sibianului să îi spună procedeului prin care ești declarat învingător din prima. Pentru a câștiga așa de rapid, un sportiv trebuie să își arunce adversarul pe saltea, apoi acesta să cadă pe spate, în timp ce inițiatorul procedeului trebuie să rămână în picioare. Așa s-a și întâmplat, iar Daniel urca în semifinale, unde întâlnea un atlet din Uzbekistan. A devenit aproape o obișnuință ca adversarii săi să refuze lupta, indiferent că e vorba de sambo ori judo. Uzbekul a adoptat această tactică, însă n-a fost deloc câștigătoare. „Fugea de mine. I-au dat o penalizare, iar apoi s-a așezat, ca să îmi facă el mie un procedeu. M-am dus pe contră, l-am prins în fixare și când s-a terminat fixarea, i-am luxat brațul. Dacă nu se dădea bătut, mergea acasă cu brațul în buzunar”, spune Daniel, care era la doar un pas de titlul mondial.

A urmat finala. Pe saltea, un georgian cu doi-trei centimetri mai înalt ca Daniel. „ Uite că se poate și așa ceva!”, spune amuzat sibianul, care recunoaște că a început finala cu stângul. A punctat primul, după care georgianul a dus scorul la 8-1. „În minutul trei și ceva eram condus cu 8-1. Mi-am activat adrenalina, ca să zic așa, și apoi l-am punctat eu până la 9-8”, adaugă Daniel. Cu aproximativ 50 de secunde înainte de final, sibianul avea avantaj de un punct. „Am intrat la procedeu, iar când am făcut-o, i-am dat cu genunchiul în picior. Apoi l-am aruncat și ăla a fost, că nu a mai putut să se ridice de jos. Mai erau vreo trei secunde până la final și n-a mai putut să se ridice”, își aduce aminte Daniel.

Încoronat campion european și mondial la sambo, în perioada următoare Daniel se va întoarce la judo. Urmează noi și noi competiții naționale și internaționale.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
  • Sport
  • Contact