X

"Sunt extrem de multe trasee pentru biciclete de amenajat in jurul Sibiului"

Când e la serviciu se preocupă de bunăstarea acvilelor țipătoare din Transilvania. Când are puțin timp liber colindă județul pe bicicletă și amenajează trasee turistice, pentru noi toți. Asociația pe care o conduce, Tură în Natură, a inaugurat recent primul traseu cicloturistic care leagă Sibiul de o altă localitate. De ce face toate astea, vedeți în rândurile următoare.

Rep.: De ce ați amenajat acest traseu cicloturistic ”Emil Cioran”? Voi oricum îl cunoașteți, oricum vă plimbați pe el, de ce să vină și alții?

Mihai Proca: Noi suntem o organizație non-profit. Asociația Tură în Natură și-a propus, printre alte obiective, să amenajeze trasee pentru biciclete în cadrul acțiunii mai mare de promovare a mersului pe bicicletă în județul Sibiu. Traseul ”Emil Cioran” este un traseu pe care l-am descoperit în turele noastre și pentru că este foarte frumos, foarte accesibil pentru toate tipurile de bicicliști, indiferent de nivelul lor de pregătire tehnică sau fizică, și ne-am gândit că merită să fie amenajat, în așa fel încât el să poată fi folosit de cât mai multă lume.

Rep.: Bănuiesc că în jurul Sibiului sunt o mulțime de eventuale astfel de trasee. Cum v-ați oprit asupra acestuia?

M. P.: Sibiul ca județ, am putea spune că în totalitatea lui, are numeroase zone care pot fi parcurse pe bicicletă. Nivelul lor de dificultate poate fi foarte diferit, de la trasee foarte ușoare, ca cel pe care l-am amenajat noi de la Sibiu la Rășinari, la cele mai grele, cum este chiar unicul traseu marcat până în prezent în județ, cel care leagă Cisnădia de Vârful Măgura. Sau cele care pornesc din Păltiniș către vârfurile Cindrelului. Ne-am oprit asupra acestui traseu pentru că ne-a plăcut foarte tare. Oferă într-un timp foarte scurt, să zicem că el poate fi parcurs în totalitate în aproximativ o oră și jumătate – două ore, timp în care poți descoperi locuri extraordinare, de la Rezervația Naturală Pădurea Dumbrava până la zona de pajiște din apropierea Rășinariului , locul de belvedere din Rășinari, apoi un loc deosebit pe care foarte mulți sibieni nu-l știu, satul păstoresc de la începutul secolului trecut, și anume cătunul Trăinei, care s-a păstrat aproape intact, într-o atmosferă de veac trecut. Este un loc extraordinar care nouă ne place foarte tare. Vezi chiar Muzeul Satului in situ. Și nu în ultimul rând, Casa Memorială Emil Cioran, pe care de multe ori o uităm cumplit, chiar dacă este atât de aproape de noi. Al doilea motiv, poate la fel de important, este acela că Emil Cioran a folosit bicicleta ca mijloc de locomoție de-a lungul vieții lui. Un exemplu elocvent este acela că în anul 1937, obținând o bursă pentru terminarea lucrării de doctorat, el a mers la Paris și a folosit banii pentru a face turul Franței pe bicicletă. Este un amănunt deosebit, picant, de care lumea nu știe, dar care pe noi ne-a convins de numirea acestui traseu.

Rep.: Mai oferă-ne câteva exemple de trasee ce pot fi amenajate în zona Sibiului, sau trasee pe care le aveți în vedere pentru anul viitor.

M. P.: Sunt extrem de multe trasee parcurse de noi sau pe care dorim să le parcurgem și care ar putea fi amenajate. Pentru anul viitor ne-am propus marcarea unui traseu care merge din Sibiu până în Rășinari și mai departe până în Poplaca. Sperăm să continuăm acest traseu cu un fel de ramură care pleacă din Rășinari și din Poplaca, ambele către Sibiu. Foarte important, pe drumuri care să evite șoselele circulate sau drumurile unde pot apărea probleme din cauza circulației auto. De fapt, acesta a fost un alt motiv care ne-a determinat să marcăm acest traseu și anume faptul că foarte mulți bicicliști folosesc drumul Sibiu-Rășinari pentru a ieși în week-end la o plimbare cu bicicleta. Numai că, din păcate, nu știu câți dintre ei observă pericolul pe care îl reprezintă faptul că merg pe un drum asfaltat și circulat de multe mașini.

Rep.: Voi ați făcut toată treaba asta pe timpul vostru. Dar este nevoie și de bani pentru marcaje. Cum vă descurcați?

M. P.: Traseul ”Emil Cioran” a fost amenajat cu fonduri primite de Consiliul Județean, prin agenda sportivă 2012. Anul viitor intenționăm să depunem din nou proiect la Consiliul Județean și la Primăria Sibiu pentru obținerea unei finanțări necesare continuării marcării acestui traseu început anul acesta. Așa cum spuneam, ne vom axa pe variantele de întoarcere către Sibiu care să evite drumul circulat de mașini. În egală măsură, încercăm să obținem finanțări și din partea unor firme private, din partea unor companii locale. Există acel program de responsabilitate socială corporatistă și sperăm ca unele companii să se înscrie în această linie de a sprijini un proiect precum cel al nostru.

Traseul Emil Cioran are o lungime de 17 kilometri și o diferență de nivel de 265 metri. El pornește din dreptul Stadionului Municipal, străbate Parcul Sub Arini, apoi intră în Pădurea Dumbrava înainte de Grădina Zoologică (intrarea din Valea Aurie). 

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

6 opinii

  1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  6. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
  • Sibiu
  • Contact