Vineri,
29.03.2024
Innorat
Acum
13°C

Topurile celor mai bogati sibieni: s-au mai schimbat ierarhiile

Ilie Vonica este cel mai bogat om de afaceri din Sibiu, arată Top 300 Capital, unde averea celui care a ridicat ”imperiul Polisano” este estimată la aproximativ 160 de milioane de euro. În celălalt top al oamenilor de afaceri, Forbes 500 Miliardari, cel mai bogat sibian este Aurel Eugen Muntean, cunoscut în Sibiu ca proprietar al Împăratului Romanilor. Ambele clasamente lansate azi pe piață ”cad de acord” asupra unui singur lucru: Ilie Carabulea, cel care a deținut supremația averilor timp de mulți ani, este în noua ediție pe locul doi cu o avere ”în scădere. Iar Ilie Grădinar, directorul Energie Termică, nu ”scapă” nici anul acesta de prezența în topul pe care îl contestă.

Ambele clasamente ale celor mai bogați oameni de afaceri din Sibiu estimează că afacerile lui Ilie Vonica (57 de ani) sunt în creștere. Omul de afaceri care urmează să deschidă în curând un nou spital la Sibiu are o avere estimată la 158 – 160 de milioane de euro în Top 300 Capital, în creștere de la cele 135 – 140 de milioane de euro estimate în ediția de acum un an. De cealaltă parte, cei de la Forbes au calculat că Vonica are un imperiu a cărui vânzare ar produce între 95 și 100 de milioane de euro (față de 90 – 100 de milioane, în ediția trecută).
Ascensiunea lui Ilie Vonica era una previzibilă, dacă luăm în calcul creșterea cifrelor de afaceri ale companiilor controlate de medicul sibian. Mai mult, Vonica a devenit anul trecut singurul sibian care deține o societate a cărei cifră de afaceri a depășit un milard de lei (Polisano SRL – 1,2 miliarde de lei). A contat, de asemenea, și tranzacția încheiată cu grupul de origine suedeză Diaverum, care a cumpărat de la familia Vonica clinicile de dializă din cadrul Polisano. Valoarea tranzacției nu a fost făcută publică, iar estimările apreciau sumele ca fiind cuprinse în intervalul 10 – 20 de milioane de euro.

Pe locul doi. Ilie Carabulea

Nu este clar cât de mult a influențat calculul averii lui Ilie Carabulea (65 de ani) faptul că acesta a fost condamnat cu executare în cursul acestui an, având în vedere că topul averilor este calculat în funcție de rezultatele financiare din anul 2011. Oricum, atât Top 300 cât și Forbes 500 susțin că dimensiunea imperiului Atlassib a mai scăzut: de la 190 – 210 milioane de euro la 130 – 150 de milioane (Top 300), respectiv de la 140 – 150 de mil. euro în ediția trecută, la 125 – 130 de mil de euro în ediția 2012 (Forbes 500). Ambele clasamente îl poziționează pe cel care a făcut cunoscut numele Atlassib pe locul doi în județul Sibiu. Cei de la Forbes au reținut și un citat de-al lui Ilie Carabulea, rostit în fața instanțelor chemate să îi aprobe întreruperea executării pedepsei cu închisoarea – ”Holdingul Atlassib are de achitat credite de peste 30 de milioane de euro iar  firmele pot intra în faliment. E nevoie de o mână de fier pentru ca holdingul să funcționeze în 10 țări”. Ilie Carabulea a fost pus în libertate în 1 octombrie.

Enigma Aurel Muntean

În primele ediții ale clasamentelor ”cu milionari”, numele lui Aurel Muntean nici nu apărea. Discretul om de afaceri sibian, cunoscut în Sibiu atât în cercuri de oameni de cultură, cât și în cele de ”afaceri pure”, a devenit o figură ”interesantă” în fața presei centrale odată cu organizarea la Sibiu a unui meci de Cupa Davis în 2008. Probabil tocmai discreția care înconjoară personajul Aurel Muntean face ca estimările averii acestuia să fie atât de diferite în cele două topuri naționale: Forbes 500 îl consideră cu peste 80 de milioane de euro mai bogat pe Muntean decât cei de la Top 300. Cu certitudine, de numele lui Aurel Muntean pot fi legate rețeaua de hoteluri Împăratul Romanilor (cinci la număr), spațiile comerciale din Dumbrava (Sibiu), Victoria (București), precum și un grup de aproximativ 30 de firme.

Bugetarul milionar

S-a stârnit ceva vâlvă anul trecut când, pentru prima dată a apărut în Forbes 500 numele lui Ilie Grădinar, directorul SC Energie Termică SA. Indirect, Ilie Grădinar a susținut că nu are cum să dețină o avere de șapte – opt milioane de euro și a motivat indicând erori de documentare și calcul ale ziariștilor. Comentariile de atunci nu au fost luate în calcul de cei de la Forbes, iar numele lui Grădinar apare în continuare.
 
În comparație cu restul țării

Top 300 a calculat că, însumând averile celor prezenți în clasament, județul Sibiu este situat pe locul zece la nivel național, cu o ”avere” totală de 450 de milioane de euro împărțită între opt persoane/familii. Înaintea Sibiului, se situează, evident, Capitala, urmată de Constanța, Bacău, Bihor (toate cu peste un miliard de euro în total), Timiș, Prahova, Brașov, Cluj și Iași. Ilie Vonica ocupă locul 30 între cei mai bogați români, Ilie Carabulea – locul 34, iar Aurel Muntean – locul 100.
De remarcat faptul că, în ambele clasamente, numele care apar sunt aceleași cu cele de anul trecut. Asta în condițiile în care, din alte zone ale țării, au dispărut nume precum Dan Diaconescu sau Gigi Nețoiu. Din topul celor de la Forbes au ”dispărut” 12 nume.



Top 3 averi în județul Sibiu

                                Top 300 Capital              Top Forbes 500 Miliardari
Ilie Vonica              158 – 160 mil. € (I)                 95 – 100 mil. € (III)
Ilie Carabulea         130 – 150 mil. €    (II)             125 - 130 mil. € (II)
Aurel E. Muntean    53 - 55 mil. €    (III)                130 – 140 mil. € (I)


Ceilalți milionari

Forbes 500                                          Top 300
Gheoghe Călburean (Dafora)            Ioan Ciolan (34-35 mil. euro)
Mircea Bulboacă (Con-A)               Gheorghe Călburean (28 – 30 mil. euro)
Ioan Ciolan (Ambient)                    Mircea Bulboacă (24 – 25 mil. euro)
Pavel Ghişe (Ana Oil)                    Corneliu Tănase (23 – 25 mil. euro)
Horaţiu Cercel (Concefa)                Dumitru Ghișe (21 – 22 mil. euro)
Aurel Şerban (EuroImob)               Horațiu Cercel (17 – 18 mil. euro)
Mircea Vescan (Armax Gaz)
Nicolae Minea (Hilton Sibiu)
Corneliu Tănase (Atlassib)
Gheorghe Aldea (Redal)
Teodor Ancuţa (Casa Turiștilor, Hamba)
Dumitru Domnariu (Euroil)
Adrian Nicoară (Euroil)
Ilie Grădinar  (Energie Termică SA)
Adrian Cioca (Esarom)

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

15 comentarii

callas

Acum 11 ani

de remarcat ca inafara de 2 care au facut milioanele din constructii, ceilalti le fac din servicii si vanzari, sau sunt oameni de paie ai cuiva, de unde se poate deduce ca romanii au bani destui sa-i faca pe vanzatori milionari, bineinteles daca iei in serios articolul.
Raspunde

#

Acum 11 ani

Muntean are peste 400 de spatii comerciale (in genul la magazinul Dumbrava Sibiu), spatii obtinute imediat dupa Revolutie. Cam toti acesti milionari s-au imbogatit imediat dupa Revolutie, oare de ce?
Raspunde

cip

Acum 11 ani

bani facuti pe spinarea altora........
Raspunde

curios

Acum 11 ani

un lucru e curios la acesti milionari: cum au inceput cu mai nimica inainte de \'89, in 2-3 ani au acumulat 100-200 mil, iar acum sunt tot acolo. Ai putea spune ca le-a mers mintea foarte bine, dar numai 2 ani pentru ca daca erau intr-adevar asa de destepti incat sa acumuleze cate 100 mil la 2 ani atunci parcursul lor ar fi fost constant. Concluzia, pe buzele si in mintea tuturor: au furat si acum fac pe marii capitalisti.
Raspunde

Terenul din curtea spitalului

Acum 11 ani

ce facem cu terenul luat de dl. Vonica de la Spitalul Judetean? Cum a putut hotomanul de Bottesch sa il dea unui privat? trebuia sa-i dea teren la marginea orasului, nu terenul spitalului statului. Asta nu trebuie sa ramana asa. A fost un abuz foarte mare, in dauna orasului si judetului. Dl. Vonica le face analizele, ii opereaza, le ia banii si apoi, cand se complica lucrurile ii trimite pe bolnavi alaturi, la spitalul public, sa fie ingrijiti pe banii Casei de Sanatate. Oare asa trebuie sa se imbogateasca? Cred ca avea si solutii morale.
Raspunde

Roman

Acum 11 ani

Ca au facut sute de milioane de euro lntr-un timp asa scurt , ln America le-au trebuit generati sa faca milioane de euro pe cand ln Romania ? Acestia si multi alti vor sa fie demis Basescu .
Raspunde

Roman

Acum 11 ani

Ca au facut sute de milioane de euro lntr-un timp asa scurt , ln America le-au trebuit generati sa faca milioane de euro pe cand ln Romania ? Acestia si multi alti vor sa fie demis Basescu .
Raspunde

CICI

Acum 11 ani

o banda de hoti si pui de comunisti care suge seva poporului,,,,si fura tot ce pica ,,RUSINE SA FIE:
Raspunde

CICI

Acum 11 ani

o banda de hoti si pui de comunisti care suge seva poporului,,,,si fura tot ce pica ,,RUSINE SA VA FIE:
Raspunde

CICI

Acum 11 ani

o banda de hoti si pui de comunisti care suge seva poporului,,,,si fura tot ce pica ,,RUSINE SA VA FIE:
Raspunde

wiena

Acum 11 ani

toti au radacini comuniste ce le-a mostenit mentalitatea si influenta parintilor ,indiferent de revolutie ei au cazut tot in picioare astia sunt ,camora,de romania
Raspunde

@

Acum 11 ani

horatiu cercel 17-18 mil. eur, a terminat concefa , angajatii sunt in somaj, de cativa ani buni lucrari in sibiu nu mai are, datorita hotiilor care le face, dar este un multimiliardar?????
Raspunde

cucui

Acum 10 ani

acestia sunt beneficiarii \"marii revolutii kgb_iste din. 89, pentru ca un popor intreg sa sufere tot felul de privatiuni.
Raspunde

Nero

Acum 9 ani

Frati romani , ori sunteti tampiti ori securisti : ma si distrez cand citesc comentarii scrise de cateii hotilor gen \"rusine sa va fie \" . Piatra in mana si dat in ei . coctail molotov , orice . De aia o ducem prost . ca stam si scriem pe net in loc sa facem ce trebuie .
Raspunde

rosu

Acum 9 ani

Da-i bataie, Nero! Ai ajuns doar la comentariile din 29 Octombrie 2012, mai ai de citit si de a te distra, baiete. Sa vezi numa ce mai vine....
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus