Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

300 de lei pentru "Scoala dupa scoala" la Sibiu: parintii spun ca le sunt discriminati copiii

 

Mai mulți părinți sibieni reclamă faptul că dascălii copiilor lor fac presiuni astfel încât aceștia să frecventeze și programul prelungit botezat ”Școală după școală”. Părinții spun că motivul ar fi cei 300 de lei pe care fiecare elev trebuie să îi achite lunar.

Şcoala generală nr. 5 „Regina Maria”, care a introdus pentru prima dată în municipiul Sibiu programul prelungit, este una dintre cele 34 de unităţi de învăţământ din judeţul Sibiu care practică programul "Şcoala după școală", în anul şcolar 2012-2013. Ironia face ca tocmai la Şcoala nr. 5 să fie cele mai multe probleme: părinţii sunt nemulţumiţi de dascăli, iar directorul e dezamăgit  de clasele care practică programul în afara şcolii.

„Noi am fost prima şcoală din Sibiu care a adoptat acest program, o doamnă învăţătoare a început cu cinci copii, iar cererea a crescut. La noi în şcoală urmează programul «Şcoala după şcoală» zece clase, iar alte cinci clase urmează programul în alte spaţii. De ce? Ca urmare a unei înţelegeri între dascăli şi părinţi. Eu, personal, nu consider că e normal ca un copil să plece din şcoală. Eu cred că locul copilului e în şcoală sau în familie, nu în locuri străine, nefamiliare”, spune Nicolae Salade, directorul Şcolii nr. 5.

Problemele vin şi din partea părinţilor care nu îşi dau copiii la „after school” şi spun că micuţii vin acasă „supăraţi pentru că învăţătoarea îi umileşte din cauză că nu merg şi de după-amiază”.

„Profesorii fac presiuni asupra părinţilor prin umilirea copiilor. Dacă nu îl duci la «after school» nu este văzut prea bine şi este constant criticat. Sunt părinţi care nu îşi permit să dea 300 de lei pe lună sau sunt mame care pot să îşi ia copilul de la şcoală şi au timp să se ocupe de el. Dar nu-i interesează, ei insistă să dai copilul la program prelungit, iar până la urmă cedezi. Şi totul pentru că vor şi mai mulţi bani”, spune părintele unui elev al Şcolii nr. 5, care nu a vrut să îi fie publicată identitatea.

„Şcoala după şcoală” = salarii de peste 4.000 lei

Dascălii îşi rotunjesc semnificativ veniturile, estimează părinții nemulțumiți, părinţi care plătesc aproximativ 300 de lei pe lună pentru fiecare copil, bani din care 200 de lei revin învăţătorului. Astfel la o clasă de 20 de elevi înscrişi în program, un cadru didactic câştigă aproximativ 4.000, pe lângă salariu.

„Dacă nu plăteşti copilul are probleme, pentru că ei vor să le vină toţi copiii la program prelungit ca să câştige cât mai mult. Suntem mai mulţi părinţi sătui de discriminarea care se face între elevii care stau la program prelungit şi cei care pleacă acasă la 13:00. Noi ne-am mai certat cu profesorii, dar nu am rezolvat nimic, tot copiii sunt cei care au de suferit”, povesteşte un alt părinte al cărui copil e înscris la Școala nr. 5.

Inspectoratul Şcolar Sibiu „nu ştie exact toate problemele”, dar recunoaşte că sunt multe lucruri „nelămurite”, iar din câte ştiu ei „sunt într-adevăr probleme la Scoala nr. 5”.

„Anul trecut nu s-au înregistrat plângeri la Şcoala nr. 5, dar în acest an s-a înregistrat una, nu la noi, dar ştiu că undeva a fost depusă, la Consiliul Local sau la Primărie cred, în legătură cu programul «Şcoala după şcoală». O să vedem, o să cercetăm, dar de obicei şcolile trebuie să caute soluţiile cele mai potrivite ”, a declarat Ioana Dăneţiu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Sibiu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

21 comentarii

un sibian

Acum 11 ani

tara de c...
Raspunde

Leonte

Acum 11 ani

Tipic sibian. Foamea in gât, parfum transilvănean.
Raspunde

traian

Acum 11 ani

E cel mai nedocumentat articol, scris de o fatuca de la voi din redactie. Acest program se pracrica de 11ani in Sibiu, fara probleme. Parintii care nu au cu cine sa-si lase copii, doresc acest program de after school. Nu este obligatoriu, dar e dovedit faptul ca elevii care merg la after school sun mai bine pregatiti. Profesorul Salade are dreptate, acest program trebuie efectuat in scoala. Din pacate Johannis nu este de acord sa inchirieze invatatorilor salile de clase, de aceea copii care merg la after school trebuie sa gaseasca locatii in afara scolii. Iar faza cu discriminarea e o prostie in mintea unei mamici care are impresia ca are un copil superdestept doar ca nu-l areciaza invatatoarea.
Raspunde

@traian

Acum 11 ani

bey gorobete, ai tu habar de tehnicile jegoase ele invatatoarelor ? stii tu cum se dau temele pentru acasa , cantitatea uriasa de teme pentru acasa ? tocmai pentru a demonstra ca elevul nu se descurca acasa cu acele teme si trebuie musai \"after school\" ? asa ca beshi d\'acilea.
Raspunde

tătic de copil care merge la program prelungit

Acum 11 ani

SASUL iohanis nu închiriază spaţiile din şcoli pentru că vrea ca toţi elevii să se înscrie la ATFER SCOOL UL ÎNFIINŢAT DE NEVASTĂ SA
Raspunde

ursa

Acum 11 ani

Problema este alta... Sunt parinti care nu au timp sa se ocupe de copii, insa nu e suficient cat se face la progamul prelungit.. Fiecare copil are zestrea lui nativa. unul pricepe mat repede altul mai incet. De fiecare trebuie sa te ocupi separat, sa insisti acolo unde este nevoie, lucru pe care invatatoarele oricat s-ar stradui nu pot.Copiii sunt obositi dupa patru sau cinci ore de curs. opt ore pe scaunele, sculati de la sapte... Unde este copilaria? unde este frumusetea ei? Parintii se vor trezi ca acesti copii vor avea lacune, prea tarziu...Nici nu vor mai sti ce bagaj de cunostinte vor trebui sa aiba acesti copii dupa patru clase.si uite asa frumoasele rezultate de la bacalaureat.. copiii imbatranesc prea de timpuriu. Somn de amiaza? joaca? (Vorbesc despre cei care pot sa-si supravegheze copiii singuri)Vom avea copii, surmenati, nervosi.. DATI o sansa copilariei!!
Raspunde

parinte

Acum 11 ani

Domnul Salade n-a organizat NIMC anul trecut din ceea ce prevedea metodologia si a boicotat acest program de scoala dupa scoala de la inceput. De ce n-a facut un proiect pilot sa vada cum merge in 2011-2012? De ce a nenorocit inceputul de an scolar pentru sute de parinti care s-au trezit ca n-au ce face cu copiii? Doamnele s-au descurcat pe cont propiru, la insistentele parintilor disperati si acum s-a trezit Hop si el, la realitate. Acum, face pe suparatul, probabil a fost urecheat...N-are stofa de manager de scoala de elita!
Raspunde

ziarist

Acum 11 ani

Idiot articol. Cineva a spus ca,altcineva a spus oare si asa mai departe.... groaznic.Turnul sfatului si ziaristica n-au nimic comun
Raspunde

Pt ziarist

Acum 11 ani

Bine ma ca va pricepeti toti la ziaristica...si la fotbal...si la astronomie...fizica cuantica! Scuze, era sa uit, si la pedagogie.
Raspunde

bunic

Acum 11 ani

Pentru cei interesati, eu ii invit sa citesaca, asa cum am facut eu, actul de reglementare al programului Scoala dupa scoala, aprobat prin Ordinul de Ministru nr. 5349/2011, conform caruia conducerea scolilor trebuia sa initieze si sa prezinte spre avizare la ISJ variantele de program in luna martie a acestui an, astfel ca pana la sfarsitul anului scolar(15 iunie 2012) sa fie rezolvate toate problemele organizarii programului incepand cu anul scolar in care suntem acum. Cat despre inchiriere nici nu se pune problema pentru ca scoala (cladirea si terenul aferent) este pusa la dispozitia scolii de catre administratia locala fara nicio chirie pentru activitatile care le organizeaza scoala. Problema se schimba atunci cand o persoana fizica autorizata doreste sa faca bani prin folosirea spatiului destinat unitatilor de invatamant. Nu am nimic cu dl Johannis, dar aici chiar nu are nicio vina.
Raspunde

Alina

Acum 11 ani

Problemele copiilor de la after-school o sa apara in clasa a V-a, cand nu vor mai putea sa copieze temele de pe tabla, atunci o sa vedeti dragi parinti adevarata pregatire a copiilor vostri.
Raspunde

lulu

Acum 11 ani

Bunicul asta o fi Johannis sau vreunul dintre angajatii de la Primarie care sunt platiti sa stea pe net sa dea replici pro sasi
Raspunde

@12

Acum 11 ani

si tu vei fi vreun vesnic frustrat
Raspunde

abc

Acum 11 ani

Am avut copilul in acest program la Sc. Regina Maria. Rezultatele au fost departe de asteptarile mele, ale unui parinte ocupat. Mi-au trebuit doi ani, cls. V-a si a VI-a ca sa recuperez timpul pierdut de copil la after school. Ursa si Alina au dreptate.
Raspunde

alt parinte

Acum 11 ani

Adevarul este ca se fac presiuni foarte mari asupra copiilor, sunt \"obligati\" sa cumpere o gramada de culegeri de probleme si nivelul temelor pentru acasa este peste nivelul normal. Copilul ajunge sa dispretuiasca scoala. Dezvoltarea logicii se poate face si prin joc nu doar prin rezolvarea a sute de probleme, toate astea doar pentru \"portofoliul\" invatatoarei. Este o competitie a invatatoarelor din care pierd doar copiii. Bineinteles scoala dupa scoala face parte din plan plus ca le aduce o gramada de bani, ce e drept munciti. Dar cand parintele nu mai poate sustine asa ceva, copilul ajunge la mijloc intre planul invatoarei si puterile materiale ale parintilor. Am vazut si cum se dau premiile in functie de \"bunastarea\" parintilor.
Raspunde

Johapsanis

Acum 11 ani

Consiliul local = Johanis a spus ca scoala e domeniu public si nu permite scoala dupa scoala. Ok. Dar curtea scolii sau parcul nu sunt tot domenii publice? Oare copii mai au voie sau trebuie aprobare de la consiliu? Doara este propritatea lor de la bunici sau cam asa o inteleg ei. Mai bine ar spune direct Forumul German care are o gramada de spatii unde se poate face afterschool pe bani. Ar fi mai cinstit.
Raspunde

Un cetatean

Acum 11 ani

Ba oameni parinti in special voi sunteti broccoli la creierii capului cum sa dai 300 de lei pe luna sa mearga mucea bambucea la after school sa frece manganu la rece. Dati-l domne direct la Facultate ca tot atat costa. Scoala multa prosteste naste inadaptati. Nu mai dati bani pe carti de tot rahatul ca nu le foloseste la nimic daca recita Eminescu cand asteapta ajutorul social. Suntem in epoca informatiei si a tehnnologiei chiar si tractoarele au calculatoare si tehnologie IT asta tre sa descopere copii si stapaneasca tehnologia, progresul sa invete cum sa invete si asta se face singur din proprie initiativa dupa cat il duce cabina pe fiecare.
Raspunde

danut

Acum 11 ani

@Un cetatean :) Daca taceai filozof ramaneai! Cultura facebook urla din tine! Sa reciti din Eminescu e greu, matematica e cumplita, fizica inutila... Prietene cred ca aia care fac laptopurile si softuri au studiat degeaba :)) Recunosc...esti mai bun :))))) esti varza!!!
Raspunde

gpPAHrYjokPaiWdg

Acum 11 ani

Hello there, just became aware of your blog toruhgh Google, and found that it is truly informative. I’m gonna watch out for brussels. I’ll be grateful if you continue this in future. Many people will be benefited from your writing. Cheers!
Raspunde

Salade jr.

Acum 11 ani

Hai sa ne reamintim d-le \'derector\'salade cand prosteai copiii la clubul filatelic in piata(fosta republicii) mare si le luai cele mai valoroase dintre timbre(de mii de lei) cu 15-25 lei...Vrei? A trecut mult timp de atunci dar nu suficient..
Raspunde

O bunica dezamagita

Acum 9 ani

Vreau sa va semnalez alt fapt mult mai important care a aparut la scoala Regina Maria. Mai nou e o adevarata lupta sa ocupi un loc in clasa 1 pregatitoare , mai ales cand nu ai domiciliul in raza scolii. Noi care locuim in zona care am fost elevi ai acestei scoli de 3 generatii si urmeaza a 4 generatie am vrut si noi pentru nepotul nostru o invatatoare cu renume ,ca de avem tot dreptul prin adresa si vechime, dar nu s-a putut pentru ca nu am avut destui bani sa platim un loc in aceasta clasa ,se stie ea prea bine doamna invatatoare. Oricum imi pare bine pana la final ca nu am reusit la o invatatoare la care nu poti sa ajungi prin competenta ci doar prin grosimea pungii si la care valoarea nu este decat cea data de grosimea buzunarului si sper ca la sfarsit se vede rezultatul. O bunica dezamagita de ce a ajuns sa vada.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus