Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
11°C

Benedek Zacharie: ”Ca sa fim mai buni, trebuie sa facem niste sacrificii”

Candidatul UDMR la Colegiul 1 Senat, Benedek Zacharie, le propune sibienilor să aleagă oameni care au experiența problemelor concrete. ”Oamenii care au activat în sistemul privat și au avut legătură permanentă cu problemele, cei care se ivesc de dificultățile cauzate de legislație, ar trebui să facă un pas în față”, spune Benedek Zacharie. Candidatul UDMR susține că românii, indiferent de naționalitate, vor avea de câștigat dacă se vor respecta mai mult și dacă vor renunța la indiferență.

Rep.: De ce candidați?
B. Z.: Am dorit să candidez pentru că eu cred că a venit momentul ca oamenii care au activat în sistemul privat și au avut legătură permanentă cu problemele care se ivesc din cauza legislației, ar trebui să facă un pas în față. Din punctul meu de vedere, mă refer la domeniul construcțiilor și al achizițiilor publice. Am văzut că legea achizițiilor publice, s-a modificat atât de mult, încât la ora actuală foarte multe investiții sunt blocate. Și asta din cauză că cei care au făcut aceste modificări nu cred că le-au făcut în cunoștință de cauză sau nu cred că au cunoscut demersul lucrurilor. Nu au parcurs etapele de la ce înseamnă derularea unei asemenea investiții, din momentul pornirii, până la momentul predării la cheie și acest fapt a dus la blocaj, vorbesc aici de 60-70% din lucrări.


Rep.: Nu ați încercat să discutați aceste probleme cu politicieni aflați deja în parlament?
B. Z.: Ba da, dar una e să trăiești zi de zi cu aceste probleme și alta e să discuți cu cineva care nu se loveste de aceste probleme. Mesajele se diluează și de multe ori deciziile finale nu mai țin cont de realitate. Aici chiar aș vrea să dau un exemplu foarte clar, Măsura 322 a Ministerului Agriculturii, care se canalizează pe dezvoltarea rurală a canalizării, a alimentării cu apă, a drumurilor și așa mai departe. Pot să spun că dacă vă duceți la Alba, unde se strâng documentațiile pentru Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală, o să vedeți o grămadă de proiecte care nici măcar nu au fost analizate și o grămadă de decontări cu termenele depășite. Aceste lucruri duc automat la blocajul firmelor, un blocaj din care nu se poate ieși dacă nu sunt oameni care să cunoască acest sistem.


Rep.: Și există soluții?
B. Z.: Toate aceste puncte ar trebui corect analizate și modificate în primul rând. Acum când discutăm despre informatică, când toată lumea știe să lucreze pe calculator, toți avem tot felul de tablete, totusi cand participăm la o licitație, suntem nevoiți să facem un metru cub de hârtie, numai documentații. O documentație nu se depune într-un singur exemplar, ci în patru sau mai multe exemplare.


Rep.: Chit că există semnătură electronică...
B. Z.: Există semnătură electronică,  există posibilitatea de a codifica informația pe un disc pe care să-l depui, există tot felul de variante. Și decontările le facem în șase exemplare. Acestea sunt lucruri mărunte care ne blochează existența de zi cu zi. Probabil că mulți din cei care sunt în Parlament nu s-au lovit de ele, nu le cunosc.  


Rep.: Le lipsește exercițiul supraviețuirii în viața reală?
B. Z.: Probabil și ei au o experiență, dar nu tin cont de ea Eu am perspectiva reală în domeniul construcțiilor și a investițiilor. Sunt sigur că pe fiecare domeniu sunt oameni care au aceste perspective. Să ajungă astfel de oameni în Parlament, oameni care să poată veni cu decizii, care să poată veni cu modificări în bine a legislației, altfel, până atunci, toate modificările vor complica și mai mult lucrurile.


Rep.: De ce ar trebui să vă voteze atât românii, cât și maghiarii?
B. Z.: La ora actuală nu ar trebui să existe o problemă dacă un românn ar vota un maghiar sau invers. Din punctul meu de vedere, fiind sibian, am crescut prin această multiculturalitate și pot să spun că niciodată nu am avut nici cea mai mică problemă că sunt maghiar. Mai mult decât atât, dacă ținem minte anul 2007 când Sibiul a fost Capitală Culturală, ne-am adus și noi aportul cu spectacolele noastre, și vreau să spun că în Piața Mare când a cântat Opera Maghiară din Cluj a fost un public foarte numeros și entuziasmant format în marea majoritate din români. Dacă acei români au aplaudat Opera Maghiară din Cluj, cred că ar putea vota și cu un maghiar.


Rep.: E diferit Sibiul față de alte județe sau orașe din țară?
B. Z.: Da, eu zic că da și în primul rând pentru că aici de sute de ani au conviețuit trei națiuni cu răbdare și cu multă înțelepciune au învățat să se cunoască, să-și cunoască cultura, tradiția, obiceiurile. Și mai mult decât atât, au învățat să se și respecte. În zonele cu majoritate maghiară, de exemplu, din păcate sunt foarte mulți care nu au această deschidere de a cunoaște și probabil că și invers este la fel. Și atunci poate e mai simplu să te raportezi la o istorie așa cum a fost și să te agăți de acea istorie.


Rep.: Care e logica intrării UDMR pe toate circumscripțiile electoarale din țară la aceste alegeri?
B. Z.: Aici s-a făcut un calcul destul de pragmatic. Țelul nostru e să atingem rezultatele de acum patru ani de zile. Au existat o grămadă  de discuții legate de maghiarii care trăiesc în alte zone, decât în cele cu populație numeroasă de această etnie. În fiecare județ există maghiari, vă dau un exemplu de aici, din județ, sunt peste o sută de localități în care trăiesc maghairi. Că sunt doi sau o sută, nu contează, dar sunt o sută de localități în care locuiesc maghairi. Și dorim ca aceste voturi să fie adunate.


Rep.: Care este programul politic al UDMR?
B. Z.: Sunt câteva obiective precise, iar unul este Programul Transilvania 2020. Acesta are trei axe principale și 55 de segmente, unde dacă ne gândim numai la sprijinirea firmelor mici și mijlocii, viața de zi cu zi arată altfel decât declarațiile politice.  Într-un contract dintr-o firmă multinațională și o astfel de firmă mică, mijlocie sau de prestații toată responsabilitatea se transferă firmelor mici. Nu există nicio protecție și nu mi se pare foarte normal. O firmă mare îi impune firmei mici condiționarea achitării serviciului, doar în momentul intrării banilor din finanțarea europeană. Așa ceva nu există în nici o legislație europeană. Cine a luat o investiție, trebuie să aibă fonduri ca să o ducă mai departe. Dacă tu nu ai încasat, vei băga în faliment firmele mici și mijlocii. Sunt zeci astfel de firme în Sibiu care din cauza asta au dat faliment. Nu au absolut nicio protecție.O altă axă a acestui program, Transilvania 2020 este agricultura. Am avut aici câteva discuții și dorim ca de acum înainte, să se modifice subvenția, să fie subvenționat produsul și nu suprafața agricolă. Ești în stare să produci 10.000 de kilograme de cartofi, atunci primești acești bani. Dar nu pentru suprafața cultivată.


Rep.: Cât este de ajutată agricultura românească în mod real?
B. Z.: Am văzut la un supermarket un afiș mare în zona legumelor pe care scria ”protejăm produsul românesc”. M-am uitat și erau două produse românești, restul din Turcia, Israel și alte țări. Aici ar trebui lucrat și nu numai UDMR ar trebui să facă asta, ci toate partidele politice.


Rep.: Ce credeți că ne lipstește pentru a deveni mai performanți, noi ca popor?
B. Z.: Respectul față de noi înșine, față de societate și față de tot ce se întâmplă în jurul nostru, pentru că am devenit foarte indiferenți. Toți vorbim de protejarea naturii, de dezvoltare dar nu știu câți suntem capabili să facem aceste sacrificii. Când ești bolnav, te duci la doctor și îl rogi să te facă sănătos, că-i dai toată averea. Iar când îți spune că pentru a deveni sănătos, trebuie să renunți la ceva, atunci îi spui, ”îți las 100 lei în plus, dar lasa-mă să trăiesc cum vreau”. Ca să fim mai buni, trebuie să facem niște sacrificii, ca societatea în ansamblul ei să se poată dezvolta.


Rep.: Ce faceți de 1 Decembrie?
B. Z.: În primul rând, 1 Decembrie este o sărbătoare care ține de toată comunitatea, de toți românii. Noi de obicei participăm la aceste venimente cu respect și sperăm ca acest respect să fie și în acest an, dar și de acum încolo. Pe această cale, urez tuturor și de 1 Decembrie și de sărbătoreile de Iarnă multă sănătate, prosperitate și încredere în viitor.  


Cine este Benedek Zacharie?
M-am născut și am crescut aici în Sibiu, am plecat pentru o perioadă destul de scurtă, respectiv șase ani, când am făcut armata și facultatea. Am terminat Facultatea de Construcții Civile Industriale și Agricole la Timișoara. Sunt însurat , am o fată de 18 ani și un băiat de 12 ani și activez în UDMR din 1990. Ca profesie, sunt inginer constructor, am lucrat la mai multe societăți importante de construcții în Sibiu. Am lucrat vreo 16 ani la CONCEFA, de unde am plecat ca inginer stagiar și am ajuns director tehnic, mai mult de trei ani am fost director regional la Geiger Transilvania, regiunea Sibiu, și acum activez la Grupul Sinecon Construcții SA, unde sunt director executiv.

 

(Publicitate electorală)

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

1 comentarii

un roman

Acum 11 ani

succes beny
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus