Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Podul de fier peste Cibin va fi inlocuit cu unul cu patru benzi

16,6 milioane de lei, cu tot cu TVA, este valoarea aproximată a investiției de ridicare a unui nou pod peste Cibin, în locul celui metalic, construit în 1908. Lucrarea ar urma să fie realizată în 18 luni.

Potrivit unui proiect de hotărâre care va fi supus votului consilierilor locali la finele acestei săptămâni, investiția va presupune și amenajarea de alei pietonale, similare celor construite și în cazul recentului pod inaugurat în prelungirea străzii Neculce. ”Aleile de promenadă și pistele de bicicliști vor avea lungimi de până la circa 70 de metri amonte și aval de pod și vor trece pe sub pod. Lățimea aleilor de promenadă va fi de trei metri”, se arată în raportul de specialitate întocmit de Direcția Tehnică din cadrul Primăriei Sibiu.

Pasarelă provizorie pentru pietoni

Noul pod din dreptul Pieței Cibin este prevăzut să aibă patru benzi de circulație, alături de care vor fi amenajate piste pentru biciliști de câte 1,5 metri lățime (în care intră și spațiul pentru montarea parapetului de siguranță) și trotuare de minim 2,25 metri lățime. Lungimea suprastructurii podului va fi de 35 de metri, potrivit documentului amintit. ”Realizarea noului pod presupune construcția efectivă a acestuia, eliberarea amplasamentului pentru construcția noului pod (demolarea celui existent și relocarea stației hidrometrice) și realizarea pasarelei provizorii pentru asigurarea traficului pietonal pe perioada execuției podului”. În proiect este prevăzută și semaforizarea zonei, amplasarea iluminatului, a băncilor și a coșurilor de gunoi aferente. În total, noul pod va avea o suprafață de 875 de metri pătrați, față de 460 de mp cât are cel metalic.

Lucrările, programate pentru anul viitor

Potrivit declarațiilor anterioare ale primarului Klaus Johannis, lucrările de construcție a noului pod ar urma să înceapă în cursul anului viitor, după organizarea unei licitații în acest sens. Fondurile ar urma să fie alocate din cea de-a treia tranșă a împrumutului de la BERD, accesat în 2010, în valoare totală de 11,5 milioane de euro.
În iulie anul acesta, administrația locală a dat în funcțiune noul pod peste Cibin în prelungirea străzii Neculce. Cu o lungime de 40 de metri și o lățime de 18,6 metri, podul a costat aproximativ un milion de euro, fără TVA, fiind executat de asocierea de firme Sinecon - Geiger Transilvania - Geiger GmbH. Tot în cursul anului viitor este posibil să înceapă și lucrările de reabilitare a podului vechi din apropiere de McDonald's.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

11 comentarii

Sibian

Acum 11 ani

Din cate stiam eu podul ala este monument istoric eu asa zic.Daca nu este sa traiasca domnul primar daca nu sa se gandeasca inca odata.SPER SA FIE BINE.SUNA BINE CE SCRIE AICI.
Raspunde

x

Acum 11 ani

De importanta majora este podul de piatra ce face legatura cu Terezianul. Asta este in pod de fier facut la inceputul sec.xx ce nu mai corspunde deloc cerintelor traficului
Raspunde

hans

Acum 11 ani

@1 hai sa nu fim mai dramatici decat e cazul . nu e un pod deosebit.chiar urat as spune. cel de piatra intr-adevar merita conservat (intre cel de la piata cibin si cel de la libertatea)
Raspunde

karla

Acum 11 ani

da, cel de piatra (burgerthor brucke) merita conservat. acesta o fi el vechi si \'istoric\' dar un lucru e clar, nu mai face fata.
Raspunde

Cetateanul turmentat

Acum 11 ani

Se va duce si podul asta unde-i si ultima moara a Sibiului, adica pe un drum cu sens unic.
Raspunde

unul oarecare

Acum 11 ani

de niste wc uri nu v ati gandit?? sa nu vina toti din piata iara cu jetul pe cibin?
Raspunde

Odin

Acum 11 ani

Intr-un oras care traieste din istorie mi se pare deosebit de inteligent sa daramam tot ce e istoric. Asa cum se darama si cladirile de pe str. Saguna ca sa apara rahaturi din sticla si metal. Podul o fi el prea mic pentru trafic, dar sunt si alte solutii decat daramatul, chiar daca costurile ar fi un pic mai mari si niste firme ale unor destepti ar rata cateva tone de otel, eu zic ca pe termen lung comunitatea are de castigat
Raspunde

Mihai

Acum 11 ani

Inca din 1987 am facut sesizari catre Consiliul Municipal de atunci si ulterior catre Primarie, ca pentru instalarea iluminatului public pe viaductul/podul V. Aaron pe portiuni din trotuare a fost inlaturat asfaltul si apa de ploaie se infiltreaza in structura de rezistenta. NIMENI N-A REFACUT DE ATUNCI ASFALTUL DISTRUS! In acest timp partea carosabila a fost reparata de mai multe ori. IRESPONSABILITATE CRASA!
Raspunde

lolek si bolek

Acum 11 ani

Nu credeam ca un sas este capabil sa distruga tot ce insemana istoria sasilor in Sibiu. A fost moara de pa soseaua Alba Iulia, acuma podul de fier, ce mai urmaeza: Turnul Sfatului si Podul Minciunilor? Apropo si Pasajul Scarilor l-ati distrus, nu mai seamana de nicio culoare cu aspectul sau initial!
Raspunde

mimi

Acum 11 ani

podul de fier e construit numai din nituri nu are nici o sudura cum sa nu fie monument istori ,nu a distrus ceausescu in 50 de ani cat se distruge acum azi maine va ajuge sibiul un oras chicios
Raspunde

eu

Acum 11 ani

podul de piatra s-a daramat a venit apa si la luat pai si pe asta o sa ia multi bani unii la fier vechi nu va ganditi suntem o tara de FIER FIER VECHIIIIIIIIIIII
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus