Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
14°C

Din vremea in care Dumnezeu calca pe aceste pamanturi: traditiile de iarna ale Sibiului

Meteleii sunt la Avrig, Lolele sunt la Agnita, Întâlnirea cetelor e la Săliște. Sunt doar câteva din tradițiile sibienilor, păstrate din vremurile care preced sau sunt contemporane venirii Sfântului Andrei și a creștinătății pe aceste meleaguri.
Toate cele trei exemple de mai sus sunt programate în zone diferite ale județului Sibiu, după Crăciun. ”Aşteptată de mulţi, sărbătoarea Meteleaua este unul din cele mai vechi obiceiuri care se practică la Avrig. Este o sărbătoare cu origine păgână  care simbolizează biruinţa binelui, a luminii, a renaşterii. Costumaţia şi mai ales măştile cetelor de juni devin veritabile tablouri alegorice cu subiecte din cele mai diverse. După parada costumelor, la miezul nopţii, feciorii ard lemnele rămase din cele strânse de la gospodari în Ajunul Crăciunului luându-şi rămas bun de la sărbătoare”, arată reprezentanții Asociației Județene de Turism Sibiu.
În aceeași zi de 28 decembrie, la Săliște are loc an de an ”Întâlnirea cetelor”. ”Juni şi junese din întregul judeţ, îmbrăcaţi în costume tradiţionale cu migală ţesute şi special pregătite pentru această zi de sărbătoare se întâlnesc la Sălişte în paşi de dans şi cântece vesele tradiţionale. E o sărbătoare a bucuriei, un adevărat spectacol al portului popular atât de diversificat. Timp de patru săptămâni Cetele de Juni răspândesc cu bucurie, joc şi voie bună vestea Naşterii Domnului şi trecerea la noul an”, mai arată sursa citată.
Și tot în zilele care urmează imediat sărbătorii Nașterii lui Iisus Hristos, la Tălmăcel oamenii locului serbează de sute de ani ”Udatul Ionilor”. ”În ziua Sf. Ioan Botezătorul, de cum se ivesc zorile, întregul sat vuieşte a sărbătoare. După slujba religioasă, porneşte spre râu alaiul format din feciori călări ce poartă steaguri tricolore, copii şi juni îmbrăcaţi tradiţional, un car alegoric tras de boi împodobiţi cu ţesături şi mărgele şi mai în urmă, măgăruşii cu moşul şi baba din paie. Ajunşi la râu, pe versuri tradiţionale, junii îi udă rând pe rând pe toţi ce poartă numele de «Ion». Şi pentru a uita de gerul de afară, Ionii udaţi sunt răsplătiţi cu colaci, vin şi ţuică. Sărbătoarea continuă apoi  pe uliţele strâmte ale satului cu dansuri şi cântece specifice locului. Udatul Ionilor a devenit o sărbătoare cu adevărat spectaculoasă care transmite un strop din veselia şi emoţia întregului sat”, mai descriu reprezentanții Asociației.
În fine, la începutul lui februarie 2013, la Agnita, este programată o sărbătoare reînviată de curând după sute de ani de existență: Fuga Lolelor, obicei ale cărui origini sunt bănuite a fi undeva prin Evul Mediu. În secolele XVII-XVIII, obiceiul lolelor era strâns legat de obiceiul înmânării lăzii de breaslă noului staroste. Adunarea era însoţită de lole, personaje amuzante, care aveau rolul de a proteja lăzile de vecinătate. Astăzi, obiceiul se desfăşoară sub forma unei parade deschise de căpetenia breslei cizmarilor însoţită de doi copilaşi, simbol al îngerilor păzitori. Urmează apoi breasla croitorilor, breasla blănarilor şi breasla dogarilor, fiecare dintre aceste bresle prezentând publicului meşteşugurile tradiţionale, elemente şi personaje specifice. Defilarea se încheie cu intonarea Imnului Transilvaniei apoi lolele aleargă în grupuri pe străzi pentru a alunga spiritele rele prin pocnete de bice şi zgomotul tălăngilor. Dacă sunt recunoscute de trecători, acestea oferă drept recompensă câte o gogoaşă”.


Foto

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

TURISTUL

Acum 11 ani

AM O ÎNTREBARE . CE LEGĂTURĂ ARE ASOCIAŢIA DE TURISM CU ACESTE MANIFESTĂRI ? SAU SĂ ÎNTREB ALTFEL. CE DEMERSURI A DEMARAT ACEASTĂ ASOCIAŢIE FANTOMĂ CARE TOACĂ BANII PUBLICI, PENTRU PROMOVAREA ACESTOR MANIFESTĂRI ŞI CÂŢI TURIŞTI AU ATRAS DIN ŢARĂ ŞI DIN STRĂINĂTATE , LA ACESTE MANIFESTĂRI? CINE RĂSPUNDE ?
Raspunde

un sibian

Acum 11 ani

@ 1, 2, 3: voi ati trecut pe la scoala? Ati invatat limba romana pe maidan? Sunt ferm convins ca nici unul dintre voi nu si-a luat BAC-ul.
Raspunde

@4

Acum 11 ani

Si cine zice ca ai scoala?Te lauzi singur?Ce-ai produs, daca ai scoala, ptr prosperitatea oamenilor?Sau esti un parazit care traiesti pe spatele prostilor la care le furi banii ca asta se practica in Romania si asta produce scoala teoretica romaneasca, purtator de hirtii,stampile si producator de hau,hau.Ai produs vreo masina,tractor,racheta,tehnologie de care n-am auzit sau lucrezi pe galaxia Andromeda si n-am aflat la cita stiinta ai acumulat scolitule,taietor de frunze la ciini si spoliator de bani publici.Si mai schimba placa cu scoala ca-i zgiriata rau,evaluator si laudator de sine.
Raspunde

axente sever

Acum 11 ani

cand va fi mai exact Fuga Lolelor la agnita in 2013 ?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus