Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
14°C

Adriana Sandru, prim-procurorul judetului: " Vreau sa se stie ca lucram"

Adriana Șandru a devenit la începutul lunii decembrie nou prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu. Funcție grea, având în vedere mai ales faptul că în ultimii doi ani foștii prim procurori de la Sibiu au fost condamnați la închisoare cu executare pentru fapte de corupție. Turnul Sfatului a întrebat-o pe Adriana Șandru cum își propune să îmbunătățească  imaginea instituției și care sunt principalele ei proiecte la conducerea Parchetului sibian.

Reporter: Cum vi se pare că a decurs concursul pentru funcția de prim-procuror? Ați avut vreo surpriză?
Anca Șandru: Concursul a decurs normal, nu pot să spun că am avut o surpriză. Este un concurs organizat de CSM prin INM, sunt două probe – susținerea proiectului și testarea scrisă – și în afară de asta au fost și două probe de testare psihologică, care de data aceasta chiar au fost la obiect, în legătură cu funcțiile pentru care candidam. Față de alți ani au fost mai multe întrebări și chiar cred că a fost binevenită testarea psihologică pentru că am fost întrebați ce ne-a motivat să candidăm pentru aceste funcții dar și multe alte aspecte interesante. Eu, având experiența de anul trecut a aceastui examen, când m-am înscris pentru ocuparea funcției de procuror-adjunct, am putut să compar și să fac diferența.

Rep.: Care sunt principalele probleme cu care se confruntă în prezent Parchetul Sibiu?
A.Ș.: Problemele parchetului din Sibiu sunt aceleași cu ale altor parchete din țară, ceea ce contează este abordarea. Pe mine m-a determinat să candidez pentru această funcție în primul rând imaginea parchetului. Eu consider că a fost afectată de cele două mari cazuri de corupție, în sensul acesta am și preluat funcția de purtător de cuvânt, și am vrut să fac cunoscute toate realizările parchetului, dar și neîmplinirile. Vreau să se știe că lucrăm, că există un colectiv de oameni pregătiți și că instituția funcționează. De asemenea, m-a determinat să candidez experiența mea profesională, am 27 de ani de magistratură dintre care peste 12 ani în funcții de conducere. Și dorința de a împărtăși această experiență, de a obține performanțe profesionale deosebite, și nu în ultimul rând de a continua ceea ce am început în echipă cu domnul prim procuror (Ioan Irimie n. r.). Vreau neapărat să subliniez faptul că a avut un management foarte bun în ultimii șase ani, a avut realizări deosebite și consider că trebuie să-i fim recunoscători pentru tot ceea ce a făcut pentru orașul Sibiu, dar și pentru județul Sibiu. Are realizări însemnate și în ceea ce privește Parchetul Judecătoriei Avrig, cel din Mediaș, unde condițiile de muncă sunt excelente. Dacă vrei să ceri oamenilor să aibă calitate, trebuie să le asiguri condiții, iar dânsul s-a ocupat din plin de acest lucru. Eu mă bucur că am putut să fac parte din echipa dânsului iar acum pot să preiau și să duc mai departe ceea ce a făcut dânsul. Faptul că nu mai poate continua ține doar de situația că i-a expirat mandatul.

Rep.: Care sunt principalele dumneavoastră proiecte în noua funcție? Ce vă propuneți să realizați?
A.Ș.: Vreau să transform managementul acestei instituții astfel încât ea să fie văzută din perspectiva cetățeanului de rând, să fie o instituție foarte transparentă. Oricine ar trebui să aibă acces. Bine, este și principiul de drept că oricine are acces la justiție, dar prin asta se înțelege mai ales accesul la instanțe, ori cei care vin în contact cu problemele de urmărire penală, și se adresează parchetului, trebuie să știe că oricând aici au o ușă deschisă, avem programe de audiență, programe de depunere a plângerilor și vom continua să respectăm toate procedurile privind comunicările și stadiul lucrărilor, totul în așa fel încât să se înțeleagă că vreau să transpun această funcție de management într-una din perspectiva cetățeanului. Vreau să obținem calitate pentru cetățeni, să se vadă că aici se lucrează și că sunt oameni bine pregătiți.

Rep.: Care este situația Parchetului Sibiu din punct de vedere al schemei de personal?
A. Ș.: Noi chiar avem schema completă în așa fel încât nu avem niciun motiv să nu avem rezultate. Așa cum este apreciat orașul Sibiu aș vrea să fie apreciat și Parchetul Sibiu. Oriunde mă duc orașul Sibiu este foarte bine văzut și vreau să aud aceleași lucruri și despre parchet. Ca obiective principale de activitate mi-am propus lupta împotriva corupției și a evaziunii fiscale. Aici voi urmări îndeaproape îndeplinirea obiectivelor.

Rep.: Cum vedeți relația cu avocații și conducerea Baroului Sibiu?
A.Ș.: Până în prezent am colaborat foarte bine cu avocații din Sibiu și cu toți membrii Baroului Sibiu. Ideea este că trebuie să ne respectăm fiecare, atât în sala de judecată cât și în faza de urmărire penală. Vreau să se respecte drepturile părților așa cum s-a întâmplat până acum. Nu am avut niciun fel de probleme nici cu barourile, de oriunde din țară ar fi ele, și nici cu instanța sau cu Poliția. Vreau să păstrăm aceste relații așa cum sunt ele și chiar să le dezvoltăm. Așa cum vă spuneam, eu nu văd parchetul ca pe un sistem izolat, sunt în corelație cu toți factorii și doar împreună putem să asigurăm o bună justiție. Primul lucru pe care îl aducem la cunoștiință părților din dosare este dreptul de a-și alege un apărător. Astfel, trebuie să avem o relație bună în așa fel încât atunci când noi avem o urgență să putem apela la apărătorii din oficiu iar aceștia să fie prompți. Ei ne trimit tot timpul programările lor și noi apelăm cu încredere la ei. Avem o colaborare foarte bună, atât cu avocații cât și cu instanța și cu Poliția.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

9 comentarii

mart

Acum 11 ani

cum se face ca toate jigodiile astea se lauda ca muncesc? astia-s cele mai corupte javre
Raspunde

sibian

Acum 11 ani

Nu aveam de gand sa fac verun comentariu la acest reportaj dar cand vad ca un pseudonim,,mart,, nu stie decat sa arunce vorbe urate ma cam deranjat . Probabil acel ,,mart,, nu este vreunul care mai are si vreo carte d munca dar ma gandesc ca are un cazier deloc curat . Sa nu mai aruncam cu vorbe grele si sa vedem partea buna a lucrurilor , este evident ca generatile ce au venit ln magistratura ln ultimi ani sant altceva decat ce au lnsemnat fosti procurori cu mici exceptii , lnainte erau exceptile cei ce l-si faceau treba profesional .
Raspunde

atentie

Acum 11 ani

la titlu: prim-procurorul al sibiului???
Raspunde

corect

Acum 11 ani

bravo \"atentie\" se scrie corect gramatical, \"prim-procuror al orasului Sibiu\", sau, \"prim-procurorul Sibiului\". Ma bucur ca mai sant romani, care cunosc gramatica.
Raspunde

corect 1

Acum 11 ani

Rectific: \"prim procuror al judetului Sibiu\", sau, \"prim procurorul judetului Sibiu\"
Raspunde

@5. corect 1 (IP 79.239.151.45)

Acum 11 ani

Habar nu ai de gramatica, nene ! Verifica-ti aberatia !
Raspunde

Procuratoarea

Acum 11 ani

Ce limbi in k...r ii trage asta fostului sef. Corb la corb nu-si scoate ochii...
Raspunde

ana

Acum 11 ani

dna prim procuror al jud sibiu tin sa va anunt in legatura cu dr adrin ienea de la comisie handicap sibiu cerea banii si din 2011
Raspunde

pt ana

Acum 11 ani

te felicit pentru curaj , dar sa sti ca ; ca cetatean nu ai nici un drept , daca te prinde cu piciorul ridicat , it-i da una cu barda justitiei precis peste celalalt ..dar daca gresesc ei se spala pe miini si trage apa . dupa care schimba scaunele intre ei . cand au blocul de dosare ametite 5 ani , se schimba intre ei sau , sa prescris fapta si ...si ramin cu bani ...precum vintu ,patriciu ,iacobov ,atlas sibiu , etc.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus