Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
16°C

De ce are Alexandru Ioan Cuza placa memoriala in Sibiu

La 24 ianuarie anul acesta s-au împlinit 154 ani de când adunările elective din cele două principate române, Moldova la 5 ianuarie 1859 și Țara Românească, la 24 ianuarie, l-au ales ca unic domn pe colonelul Alexandru Ioan Cuza.

Născut la 20 martie 1820 la Bârlad, și-a petrecut copilăria la moșia tatălui său de la Bărbos, Galați. Urmează cursurile pensionului de la Iași, iar în anul 1834 pleacă la Paris, unde îi are colegi pe Vasile Alecsandri, Nicolae Decan și Ion Negurici. După trecerea Bacalaureatului în litere, în 1835, Alexandru Ioan Cuza revine în țară în 1839 ca membru al Societății economiștilor din Paris. În 1844 se căsătorește cu Elena Rosetti din Solești, fiica postelnicului Iordache Rosetti și al Catincăi, născuta Sturdza, familie deosebit de bogată. La căsătorie viitorul domn refuză să i se treacă în foaia de dotă a viitoarei sale soții robii de pe moșii. Până a devenit domnul Principatelor unite, Alexandru Ioan Cuza a fost implicat în activitatea revoluționară a pașoptiștilor moldoveni. Ca urmare, a fost arestat la 27 martie 1848 cu prilejul întrunirii revoluționarilor pașoptiști ieșeni de la hotelul Petersburg.

De numele domnitorului sunt legate toate reformele importante care au marcat în chip esențial dezvoltarea României și recunoașterea internaționala din partea puterilor timpului. Din programul său de reforme pe plan intern reamintim: unificarea administrativă și organizarea instituțiilor comune ale statului, adoptarea sistemului de măsuri și greutăți moderne, înființarea primelor universități - la Iași (1860) și la București (1864), adoptarea codului napoleonian, adoptarea legii instrucțiunii publice (învățământ primar obligatoriu și gratuit), decretează la 14 august 1864 legea rurală, prin care sunt împroprietăriți 515.422 de țărani cu 1.893.927 hectare prin care se desființează iobăgia și altele.  Pe plan extern, Alexandru Ioan Cuza a pus bazele relațiilor militare ale României cu toate statele din sud-estul Europei dar și din Europa Occidentală, cu prioritate Franța. Ar fi de consemnat și alte măsuri, care au generat bucuria maselor populare dar nemulțumiri în rândurile moșierimii conservatoare și ale burgheziei, care s-au constituit în ”monstruoasa coaliție”. În frunte cu I.C. Brătianu și constituită din 70-80 de membri complici, l-au implicat și pe aproapele lui Cuza, maiorul Dimitrie Leca, cu scopul bine definit: detronarea lui Alexandru Ioan Cuza și aducerea unui principe străin pe care sa îl manipuleze după interesele lor. În noaptea de 10 spre 11 februarie 1866 a fost organizată lovitura de stat. Sub amenințarea pistolului, a fost silit să semneze abdicarea.

Luând drumul pribegiei spre Europa, domnitorului i s-au făcut ample manifestări de simpatie la Brașov, Sibiu, Lugoj sau Timișoara. Boala și dorul de țară au grăbit sfârșitul domnitorului care atât de mult a făcut pentru țara sa, dar căruia nu i s-a îngăduit să se întoarcă viu acasă. A fost înmormântat la Ruginoasa, apoi trupul său a fost adus la mănăstirea Trei Ierarhi din Iași unde își zace somnul de veci alaturi de Dimitrie Cantemir.

Domnitorul Alexandru Ioan Cuza a rămas în memoria neamului  pentru eternitatea timpului în peste 70 de busturi, grupuri monumentale, denumiri de unități școlare, străzi și bulevarde în toate orașele țării, placi comemorative. Monumentele istorice au fost opera celor mai mari sculptori ai vremii, precum: Ioan Jalea, Octav Băncilă, Eraclie Hagiescu, Temistocle Vivaldi, Ion Iordănescu și mulți alții. Pe placa memorială din Sibiu, așezata pe frontispiciul clădirii de pe strada Nicolae Bălcescu, nr.17, în care Cuza a fost găzduit în 1866, scrie: „Aici la 5 martie 1866 în drumul spre exil, primul domnitor al României, A.I. Cuza: 1820-1873”. Și tot în Sibiu o stradă îi poartă numele, iar alta numele soției sale Elena, Doamna Cuza. Alexandru Ioan Cuza va rămâne etern în conștiința poporului român și va fi cinstit și onorat așa cum  o face pentru toți fii săi martiri.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

1 comentarii

talida runcu

Acum 11 ani

ISTORIA SE REPETA:USL=MONSTRUOASA COALITIE
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus