Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Sec: drumul de pe Dealul Daii o ia iarasi la vale

 

La un an după terminarea lucrărilor de reabilitare a DJ 106 Sibiu – Agnita, în zona Dealului Dăii, șoseaua a început să o ia din nou la vale. Pe acea porțiune unde prima proiectare a fost greșit realizată, deoarece proiectanții nu au luat în calcul și alunecările de teren.

Pentru prima dată de la asfaltarea din anii '70, DJ 106 Sibiu – Agnita a fost reabilitat din fonduri europene. Istoria lucrărilor de reabilitare, începute în 2009, a fost una tumultoasă: la nouă luni de la semnarea contractului de lucrări, Consiliul Județean s-a văzut nevoit să ia în calcul erorile din proiectare și să ”extragă” din contractul inițial porțiunea care traversează Dealul Dăii (între km 4+400 și  km 10+500 al DJ 106). Această porțiune de șase kilometri a fost reproiectată, pentru a rezolva și problema alunecărilor de teren, după care a fost scoasă din nou la licitație. Alunecările, însă, continuă.

Deocamdată sunt zece metri

După reproiectarea lucrărilor de pe Dealul Dăii, CJ Sibiu a angajat prin licitație publică firma Drumserv din Târgu Mureș, care într-un timp rezonabil (un an) și cu un preț mult sub valoarea estimată înainte de licitație (10,8 milioane de lei față de aproape 23 de milioane) a terminat de reabilitat cei șase km de drum. La un an de la terminarea lucrărilor, la finele toamnei trecute, la km 5+250 asfaltul a început să se taseze, iar de-a lungul drumului a apărut o fisură lungă de aproximativ zece metri: terenul o ia din nou la vale. Lucrările la drum au o garanție de cinci ani.

Să așteptăm primăvara

Imediat după apariția acestor defecțiuni evidente, cei de la Consiliul Județean Sibiu au convocat în teren constructorul, dirigintele de șantier și proiectantul drumului – SC Betarmex SRL, din București. ”Am primit un punct de vedere oficial din partea proiectantului cu privire la defecțiunile produse, prin care se propune așteptarea trecerii sezonului rece în vederea determinării comportării în timp a defecțiunii produse. Prin urmare, s-a decis ca după această iarnă în perioada de primăvară să se stabilească soluția tehnică ce trebuie aplicată”, se arată într-un răspuns transmis ziarului Turnul Sfatului de către conducerea CJ Sibiu.

Aceeași proiectanți

200.000 de lei, fără TVA, a plătit CJ Sibiu în 2008 pentru proiectul de reabilitare a întregului drum județean Sibiu – Agnita. Firma angajată a fost SC Betarmex din București, firmă care a și realizat reproiectarea tronsonului de drum de pe Dealul Dăii, fără a cere costuri suplimentare. Până la închiderea ediției, cei de la Betarmex nu au oferit răspuns solicitărilor de declarații trimise de Turnul Sfatului.

Drumserv: nu e o greșeală de execuție

Modul în care vor evolua semnele alunecărilor de teren este urmărit și de constructori. Directorul Drumserv, Sergiu Crețu, arată însă că lucrările au fost executate respectând întocmai proiectul. ”Fiecare răspunde pentru ceea ce face. Nu vreau să mă pronunț eu asupra responsabililor, dar vă asigur că nu este o greșeală de execuție”, a declarat Crețu pentru Turnul Sfatului.

Unii dintre constructorii care au participat la licitația de reabilitare a porțiunii de pe Dealul Dăii sunt de părere că micropiloții proiectați pentru stabilizarea versanților nu au reprezentat soluția suficientă pentru stoparea alunecărilor de teren.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

Apolodor din Carpati

Acum 11 ani

Pai daca faceau drumu bun si trainic pai ce mai lucrau domne anu asta, anu viitor si in veacul vecilor amin. O fi luat-o drumu la vale asa de capu lui l-o fi apucat dracii acum o sa sara popimea - noi v-am zis sa-l sfintim da voi batman batman. Problema este ca acolo fuge dealul cu totul trebuie impaduriri daca se vrea un ecositem bun dar noua romaniilor ce ne mai place sa ne jucam cu drujba.
Raspunde

Zaharia

Acum 11 ani

Drumul acela aluneca de cand il stiu, adica dinn anii \'60 pentru ca tot dealul este numai lut. Indiferent ce face care firma tot va aluneca. Drumul ar trebuie mutat in jurul dealului pe la Casolt, dar asta este atat de scump incat mai bine se cheltuie tot la 5 ani sume mai mici. Dar toate cheltuielile pentru reparatii din ultimii 40 de ani ar fi fost deajuns pt. un drum nou.
Raspunde

Urmeaza alte \'lovituri\' !!!

Acum 11 ani

CJ aproba urmatoarele: 1. Gard de 122 ml la sediul nou Cindrelul .Valoare 565760 lei( 123380 euro). 2.Utilitati ( apa, ministatie epurare, curent electric - 30 KW) pentru 100 persoane la camin batrani Biertan: 1722774 lei ( 374516 euro). Precizare : In Biertan reteaua de apa este pusa in functiune de 2 ani si in cateva luni va functiona si epurarea. OK ?
Raspunde

Sisi

Acum 11 ani

Zilnic trec pe acest drum. Cand era in constructie, ii spuneam unui prieten, ca mare minune ar fi daca nu vor aparea din nou probleme de alunecare. Domnilor de la Consiliul Judetean, beneficiar al lucrarii respective. Cine, din partea CJ Sibiu, a raspuns de acest drum? cine a verificat gradul de compactare a terasamentului si mai exact a substratului de dren? Prin contract, aveati obligatia sa aveti un specialist, din partea beneficiarului, care sa verifice calitatea lucrarilor pe etape. Nu cumva s-a intamplat cum se intampla si in oras la lucrarile de asfaltare? D\'aia trebuie ca primarul sa fie GOSPODAR NU PROFESOR...Cat la viata lui acest Johannis sau Botesch au construit? D\'aia nu inaintam, ca la nici un an trebuie sa intervenim sa reparam ce tocmai am construit.( exemple cate vreti in tot Sibiul)...
Raspunde

@ Sisi

Acum 11 ani

Joha nu a construit niciuna din cele 7 case pe care le are, majoritatea au fost luate prin falsuri, asa ca habar nu are sa construiasca un cotet, iar gangavul Bottesch nu era capabil nici macar sa vorbeasca inteligibil... Aeroportul tot de aia a luat-o la vale ca nu au avut un profesionist sa verifice proiectele si nici sa faca receptia ca la carte. La fel s-a intamplat si cu Piata Garii unde piatra cubica, pusa tot de o firma germana a escrocilor astia, a iesit din caldaram la doar doi ani de la inaugurare. Culmea, garantia tot atat a fost; doi ani! Sasi escroci, va faceti de rusine etnia!
Raspunde

tik

Acum 11 ani

drumul acela tot timpul a alunecat. sunt curios sa vad cartierul Bavaria 1 si 2 cum o ia la vale
Raspunde

@tik

Acum 11 ani

Cum sa o ia cele doua-trei case din cartieru Bavaria la vale ca doar acolo e ca-n Germania deci cartierul poate sa o ia numa la deal mai ales dupa enormul succes care l-o reputat pe piata imobiliara din Sighi. Mai trebe sa vina Ruby sa le stinga lumina ca numa becurile is si de cartierul ala asa zis rezidential.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus