Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
8°C

Sistemul medical "descurca-te singur". Astazi: cauta-ti medicamentul, fa-ti injectia!

Sistemul de sănătate din România le mai dă bolnavilor o șansă să-și ia adio mai repede decât au prevăzut de la cele lumești. Pacienților cu fracturi care sunt externați după operație le este aproape imposibil să găsească o substanță vitală pentru ei: heparina. Această substanță este un anti-coagulant care se injectează, iar în lipsa ei bolnavii riscă chiar să moară.

Doamna Ana are 83 de ani și se află pentru a doua oară în spital, cu fractură de șold. După prima intervenție la care a fost supusă, a apelat la copiii săi, care muncesc în Germania, ca să-i facă rost de anti-coagulante. Soluția injectabilă se administrează de către personal de specialitate, însă doamna Ana a recurs însă la altă metodă. ”Eu mi le-am făcut, că-s medic. Eu îmi făceam în fiecare zi, la aceeași oră”, spune femeia. Pacienții internați la ortopedie știu că vor găsi cu greu substanța de care au nevoie, dar se bazează pe împământenitul sistem românesc, denumit scurt PCR: pile, cunoștințe și relații.

Farmaciștii recunosc că anti-coagulantele nu se prea găsesc pe rafturile lor. ”Recunosc că sunt în cantități mici, iar în momentul în care apar 2-3 clienți, acest stoc se dezechilibrează și aprovizionarea este destul de greoaie”, recunoaște farmacistul Carmen Oroș, preşedintele Ethica Sibiu. Chiar dacă sunteți un bun platnic al asigurărilor medicale, acest lucru nu vă garantează și tratamentul gratuit, în sistemul medical românesc. După o banală fractură pentru care a fost nevoie de intervenție chirurgicală, sunteți trimis acasă cu o rețetă pe care vi se prescriu anticoagulante, calmante și unguenți în valoare de aproape 300 de lei.

Pentru că heparinele sunt soluții injectabile, ele pot fi administrate doar de personal specializat. O firmă de asistență medicală la domiciliu percepe un tarif de 70 de lei pe vizită. V-ați ales așadar cu un tratament post-spitalicesc de aproape 1.000 de lei, de care nu vă puteți lipsi. Asta, în condițiile în care aveți suficiente relații și ați găsit heparina.

Și doctorii spun că teoretic, tratamentul ar trebui continuat acasă. ”Există chiar și riscul de deces, de a face o embolie. Este OK din punct de vedere chirurgical să plece a cincea zi acasă după o proteză de șold sau după o proteză de genunchi, așa se face în lumea civilizată, dar, dar, omul acasă trebuie să-și continue această terapie”, spune și medicul ortoped prof. dr. Ioan Baier.

Nici în țările vest-europene pacienții operați nu sunt ținuți în spital mai mult de 3-4 zile, însă ei beneficiază de vizite zilnice și tratament din partea medicilor de familie. Lucru care, în România, nu se întâmplă.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

1 comentarii

PERISCOP

Acum 11 ani

\"Jurământu\' lu\' Hipocrit!\"...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus