Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Pozitia Forumului Germanilor: nu agream autonomia pe criterii etnice

Președintele Forumului Democrat al Germanilor din România, Klaus Johannis, sancționează ieșirile publice ale reprezentanților etnicilor maghiari și ale unor oficiali din Ungaria, dar cere calm și din partea autorităților române în conflictul diplomatic din aceste zile, pornit de la înlăturarea steagurilor secuiești de pe instituțiile publice din România.
”Astfel de lucruri nu se rezolvă prin declarații ambalate. România și Ungaria sunt state vecine și ar fi bine să ne înțelegem”, arată Klaus Johannis.
El consideră deplasate forma pozițiilor publice la care s-a ajuns în urma disputelor pe tema arborării steagului secuiesc și arată că unele dintre solicitările etnicilor maghiari sunt deplasate. ”Eu personal nu agreez autonomia pe criterii etnice și aceasta este și poziția FDGR. Credem în autonomia locală, în autonomia culturală, dar nu pe criterii etnice. Altfel, lucrurile intră într-o zonă sensibilă, ale cărei potențiale manifestări le-am mai avut în apropiere, mă refer la fosta Iugoslavie”, spune Johannis.

Președintele FDGR a catalogat discuțiile din ultimele două zile drept ”un scandal artificial”. ”Am părerea că ar face bine să se calmeze și unii și alții”, a comentat Johannis. ”Scandalul” a pornit după declarațiile publice ale secretarului de stat în Ministerul de externe maghiar, Zsolt Németh, care a susținut că guvernul din care face parte cere oprirea unor ”agresiuni simbolice” împotriva maghiarilor care trăiesc în România. Secretarul de stat nu este la prima ieșire de acest gen, reprezentantul FIDESZ (partidul aflat acum la guvernare în Ungaria) fiind acuzat în trecutul apropiat și de UDMR de intervenții politicianiste. Înmulțirea derapajele publice, pigmentate cu poziții antisemite, ale unor lideri politici din statul vecin a fost semnalată recent și de către reprezentanții Statele Unite ale Americii.
În cadrul declarațiilor publice din ultimele zile, autoritățile române au atras atenția oficialilor de la Budapesta să nu se mai amestece în chestiunile care țin de respectarea legilor din România. În mai multe intervenții televizate, ambasadorul Ungariei la București, Oszkar Fuzes, a arătat ieri că susține modificarea Constituției României pentru a favoriza autonomia pe criterii etnice.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

Georg

Acum 11 ani

VORBESC NUMAI de ISTORIE... Valloni, Flandrenses, Teutonici, Saxones au rezistat ca Natio Saxonica NUMAI PRIN AUTONOMIE pe criterii etnice.. 1224 Andreanum: n-au voie sa lase sa se asze hvngaros in teritoriul lor ...si pana si REX are dreptul sa fie ospatat IN PROVINCIA SAXONIS 3 ZILE, apoi POATE SA PLECE IN PACE... Dar NATIO era atat ca DREPT specific cu Teritoriu specific, cat si ca ETNIE inteles... O Minoritate/MINDERHEIT nu rezista daca nu are un climat propriu, compact, de GRUP, este asimilata... INSA aici era ISTORIA, chiar si cea scrisa de Teutsch, pe care Klausi a cam uitat-o ...
Raspunde

Magda

Acum 11 ani

De acord ca natio saxonica a rezistat de-a lungul istoriei prin autonomie pe criterii etnice, asta si pe spatele altor etnii, romani si rromi. Din fericire traim in UE , aici se pune accent pe calitatea omului , nu de natia si originea lui. D-l Johannis are perfecta dreptate !
Raspunde

nelu

Acum 11 ani

tu magda tu nu ai nimic comun cu meleagurile astea prosperitatea pe teritoriu asta lau adus sasi ca de voi suntem satui numai gargara si nationalism ieftin apucativa toate frustarile vin din lipsa voastra de a crea o cit de cit o bunastare faceti pe patrihoti s-a va vada fraierimea dute la moldova si educai s-a numai violeze babe si copii tu nai nimic cu sibiul JOHANNIS E e mai roman de cit te crezi tu
Raspunde

Magda

Acum 11 ani

Tu ce ai ma, Nelule , ai consumat matraguna ? Sint nascuta in judetul Sibiu, am trait aici si stiu istoria sasilor si a romanilor. Stii tu ce avantaje au avut sasii in comparatie cu romanii in satele transilvane , acum sute de ani ? Stii ca erau nevoiti romanii si tiganii sa fie slugi la sasi ? Stii ca cele mai bune terenuri agricole sau de case erau date sasilor iar romanilor li se da trenurile erodate, sarace ? D-l Klaus Johannis are dreptate cind spune ca nu doreste regionalizarea pe criterii etnice, pt. ca ar duce la nelinisti nationaliste in cadrul populatiei. Dorim ca cetatenii din Romania sa colaboreze pentru bunastarea tarii, , pentru democratie , indiferent de ce natie este si de unde vine. Intimplator pot sa-ti spun ca m-am nascut in judetul Sibiu. Acum am dubii, de unde vii tu, Nelutule ?
Raspunde

Magda

Acum 11 ani

Controleaza-ti gramatica, Nelule, ca numai romaneste nu suna! Iti lipsesc cunostiite elementare de gramatica , istorie si politica. S-auzim de mai bine !
Raspunde

Georg

Acum 11 ani

Ich bin ein idiot !
Raspunde

Janos Czegevarius

Acum 11 ani

Sa ma kaq in steagauri ca nu is capabili sa deie de munca, astia dau doar diplome insigne si steaguri si locuri de munca ioc.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus