Joi,
18.04.2024
Innorat
Acum
5°C

Box: campioni, da, sala, ba!

Săptămâna trecută am făcut o scurtă și neprogramată vizită sălii în care se antrenează viitorii boxeri ai Sibiului. Amplasată strategic la subsol, sub una din peluzele stadionului „Municipal”, încăperea în care se șlefuiesc talentele legitimate la CSM Sibiu poate fi cu greu numită sală de antrenament.
Pugiliștii tocmai terminaseră controlul medical. Începeau antrenamentul sub ochiul format al profesorului Niță.  17 suflete își luau tacticos mănușile, se poziționau în gardă și ținteau sacii de box cu privirea. Fiecare cu locul său, de la învățăcel la campion. Apoi, ploaie de sunet și lovituri.


E de notorietate faptul că opinia majorității plasează boxul în zona sporturilor dure, însă cât de dur să fii ca să suporți mucegaiul verde pictat pe pereți? Sau cât de teșite să fie măruntaiele unul copil de 12-14 ani, ca să suporte mirosul închis și sufocant? Lipsită aproape total de aerisire, sala e locul perfect pentru împerecherea „aromelor” deloc îmbietoare. După primul pas, vrei să ieși. Apoi, vezi dăruirea, anduranța aproape imposibilă și „foamea” de rezultate. În fața sacului, copilul se transformă în pugilist și trece peste impedimentul olfactiv. „Condițiile sunt așa și așa, dar pentru mine nu contează condițiile, ci să am unde să fac antrenament”, spune, la 14 ani, Rareș Coman.
De altă părere este multipla campioană Paula Vesa, care, ajunsă la o maturitate dezarmantă, consideră că starea sălii este principala cauză a abandonului cu care se confruntă boxul sibian. „Este foarte greu. Din ce în ce mai greu, pentru că nu sunt condiții. Căldură nu este. Nu poți să aștepți să iasă ceva bun, din nimic chiar nu se mai poate face. Atâția ani de zile s-a făcut cât s-a putut, dar acum parcă e tot mai greu. Nu pot să zic că am o părere prea bună. Sunt o grămadă de copii, dar în trecut au fost și mai mulți și au renunțat, în primul rând, din cauza condițiilor. Au zis că e foarte mult mucegai. Zi de zi să faci sport aici…  ”, subliniază Paula Vesa.


Boxul – calea spre o viață mai bună


Dintr-un amalgam de titluri și medalii, obținute mai cu seamă din dorință și muncă și mai puțin din motive manageriale, amintim reușitele campionului național de cadeți Claudiu Covaciu, locurile trei la Cupa României și Campionatul Național de Juniori obținute de fratele acestuia, Iulian, sau locul întâi la Cupa României și locul doi la Naționale ale lui Vasile Suciu. Ultimul a participat, cu lotul României, la Campionatele Europene. Primii doi sportivi nu sunt sibieni, în timp ce Vasile Suciu este din Tălmaciu. Însă, cei trei luptă pentru Sibiu, chiar dacă locuiesc la casa de tip familial „Maria-Mirabela” din Drașov. „Le plătesc cantonamentele, am grijă de ei cu bucurie și multe eforturi, și punctele le ia CSM-ul!”, spune patronul spiritual al casei de copii.
Printre alții, în sală i-am mai întâlnit pe Florin Șandor, Tiberiu Moldovan sau Dragoș Banciu, toți cu rezultate promițătoare. Adăugați și un nume ca al Paulei Vesa, a cărei prezență în sală nu numai că impune respect, ci  și un mod profesionist de a se antrena, și veți avea imaginea de ansamblu a unui antrenament zilnic.
Dacă, spre exemplu, pentru localnici boxul abia acum își arată partea frumoasă, pentru Iulian Covaciu sportul este o cale spre o viață mai bună. „Îmi place foarte mult boxul! Sunt de la casa de copii și vreau să îmi ajut frații. Da, cred că prin box pot să îi ajut!”, spune Iulian.


De azi, pe mâine


Anul 2012 nu a fost prolific, însă titlurile au venit. 2013 se anunță și mai bogat, dat fiind că se vor organiza Campionate Mondiale și Europene, în timp ce în țară stau să înceapă noi ediții ale Cupei României și Campionatelor Naționale. Toate aceste competiții îi așteaptă pe boxerii Clubului Sportiv Municipal Sibiu, însă condiția esențială este ca ei să ajungă. Spre exemplu, ultimele cantonamente au fost posibile prin sponsorizări și „ajutoare” din alte părți.
Dacă sala nu intră momentan în discuție, chiar dacă în anii trecuți a fost vehiculată construirea uneia noi sau, ca un compromis, plasarea acesteia deasupra bazinului Olimpia, alte lucruri sunt mai presante. Presante și de natură financiară.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

4 comentarii

sibiu

Acum 11 ani

popelcă nu ai ambiție dacă scri un cuvânt de noua echipă de fotbal a sibiului dar să nu vi cînd începe campionatul că esti ziarist și vrei să intri la meciuri.de o echipă care nu există ai scris vreo 4 articole asta înseamnă că ești un mare ziarist dar când fc internațional a jucat un amical cu u cluj nici un cuvânt.bravo popelcă.
Raspunde

Întrebare întrebătoare

Acum 11 ani

De ce s-ar scrie într-un ziar de Sibiu despre amicalele unei echipe din Baia Mare?
Raspunde

pt.sibiu

Acum 11 ani

bai, baiatule nu ne mai umple capu`de nuci cu fantoma asta de echipa.Lasa-ne pace cu fotbalul asta pagubos, ce mare performanta vezi intr-un amical cu U Cluj, unde apare vreun articol de sport hop si tu cu visele tale.
Raspunde

n

Acum 10 ani

sunteti CAMPIONI , si va felicit pt ambitia dvs ?Sala aia ar trebui inchisa de sanepid , alo primaria ce va cer boxerii este doar sa izolati deasupra salii sa nu mai ploua .Apa intra de 20 ani , chiar nu va este rusine ....
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus