Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
15°C

CarmOlimp, drept la replica: Va rugam nu confundati lucrurile!

Articolul ”răuvoitor”, ”Cai bolnavi, cu subvenție de la stat, trimiși în farfurie”, publicat în ediția electronică a generat o reacție a producătorului de carne ”CarmOlimp”, care a trimis redacției un drept la replică. 

În rezumat, PR-ul CarmOlimp subliniază concluziile care apar și în articol: ”anemia infecțioasă este o boală a sângelui care se transmite doar între cai”, ”România a pornit un program de eradicare a acestei boli”. În continuare, dojenește un locuitor al localității Buia, care și-a permis să declare că a văzut carne de cal, amestecată cu cea de porc, dar și pe autorul articolului, care a avut neobrăzarea să se informeze dintr-o singură directivă UE. Aproape de încheiere, suntem invitați să găsim în 24 de ore (cu termen de pornire ora 14.09 PM – la care s-a primit mailul) un exemplu de salam importat, comercializat în țară, care să conțină carne de cal. 
În acest penultim punct (în ultimul suntem somați că vom fi dați în judecată) ne permitem să comunicăm următoarele, deși nu știm dacă are o așa mare relevanță, față de ideea articolului: 
În Oradea, de exemplu, se importă salam cu carne de cal din țara vecină și prietenă, Ungaria. Dacă nu ne credeți pe cuvânt, căutați-l pe domnul Papa Imre din Hajduszoboszlo.
Societatea Casalco din Sfântu Gheorghe produce și comercializează Salamul Derby (foto), un produs crud-uscat, cu carne de cal. 
Până și producătorul CarmOlimp (nu credem că e o coincidență de nume) susține pe site-ul propriu că ”Oferta noastă (n.r. până și CarmOlimp greșește) cuprinde o largă gamă de carne în unitățile proprii, animale ce provin în mare parte din fermele proprii. Carne de porc; Carne de pasăre; Carne de cal; Carne de oaie; Carne de vacă – “Limousine și Bălțată Românească””.
 
Iată și dreptul la replică, integral și fără diacritice:
 
Drept la replica la articolul din ziua de 14.02.2013 “Cai bolnavi, cu subventie de la stat, trimisi in farfurie”
Stimata redactie,
Constatam cu stupoare ca, in mijlocul unui scandal international de proportii, in urma caruia Romania are multe de pierdut fara a fi vinovata de ceva, jurnalistul Dan Onescu isi permite o serie de afirmatii gratuite intr-un articol nedocumentat, fara fundament jurnalistic si literalmente rauvoitor.
Dincolo de consternarea noastra in fata unor asemenea dovezi de iresponsabilitate, care pot alerta fara motiv atat populatia noastra cat si pe cea europeana, riscand sa starneasca un nou val de acuzatii la adresa Romaniei, acuzatii ce, trebuie sa intelegeti, vor avea repercursiuni directe, in cifre, asupra bugetului tarii, facem urmatoarele precizari:
1. Anemia infectioasa este o boala a sangelui care se transmite doar intre cai, carnea acestora fiind buna pentru consum uman pe tot teritoriul Uniunii Europene
2. Romania a pornit un program de eradicare a acestei boli, intrucat aceasta este extrem de contagioasa INTRE CAI!(adica “o poate lua alt cal”, ca sa fim siguri ca ne intelegem )
3. Il rugam pe domnul jurnalist sa invete ca atat legile cat si directivele, romanesti sau europene, sunt un proces complex (la fel ca si jurnalismul!). Nu poti afla, citind o singura directiva, totul despre carnea buna de consum in spatiul UE! Asadar, pentru propria dumneavoastra informare: Este normal ca legea sa nu spuna daca este buna pentru consum uman carnea cailor eutanasiati, caci alte legi spun ca este buna de consum carnea care primeste aviz sanitar-veterinar, iar medicii veterinari, la randul lor, au o serie de reguli despre ce se intampla cu un anumit animal dupa transare, in diverse situatii.
4. Carnea de porc este mult mai ieftina decat cea de cal! Nu ar avea nimeni nici un motiv sa le amestece, va rugam nu confundati lucrurile!
5. Dat fiind faptul ca pe teritoriul Romaniei nu se consuma carne de cal, va rugam sa probati, in 24h, ca importam salam care sa contina aceasta carne, asa cum, cu reavointa, anunta subtitlul articolului.
Va rugam sa publicati dreptul la replica atasat in acelasi termen de 24h, mentionat mai sus.
In caz contrar, va vom actiona in judecata.
Va multumim!
 
foto: simplybucharest.ro

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

20 comentarii

joseph

Acum 11 ani

ia sa ne spuna domnii de la carmolimp cate amenzi au luat pentru ca au vandut carne de cal in magazin, etichetata ca fiind de vita?
Raspunde

Radu Radulescu

Acum 11 ani

Domnule Joseph, dacă știți ceva despre amenzi vă rog să spuneți concret. În general generalizările şi lăsatul aşa în \"coadă de peşte\" duc la o \"manelizare\" a unui subiect destul de serios. Eu văd în replica dumneavoastră o frustrare şi ceva \"poliţe\" de pltit celor de la Carmolimp. Eu din câte am văzut \"domnii de la Carmolimp\" cum spuneti dumneavoastră nu sunt deloc vinovaţi. Autorului articoului doresc să-i spun că ceea ce spun dumnealor în dreptul la replică este de bun simţ, chiar dacă nu scriu cu \"diacritice\". Nu văd importanţa acestor căciuliţe şi virguliţe atâta timp cât textul este coerent şi clar. Consider \"înţepătura\"autoarei articulului, vis a vis de diactritice, ca fiind de prost gust şi tendenţioasă. În încheiere vă recomand o documentare fundamentată şi o informare corectă a cititorilor dumneavoastră. Asta pentru a dovedi că vă respectaţi meseria şi cititorii articolelor dvs. Închei comentariul meu prin a vă spune că sunt medic veterinar de 35 ani şi tot ce apare in informarea celor de la Carmolimp este perfect corect.
Raspunde

callas

Acum 11 ani

nu cred ca dreptul la replica a schimbat ceva esebtial din informatia articolului, adica: caii sunt bolnavi ( necontagios pentru om), sunt cumparati de la tarani pe nimic dupa ce se fac \"analize\" si se demonstreaza taranlor ca sunt bolnavi si daca nu-i vand vor trebui sa plateasca amenda, grosul pretului e suportat de stat, carnea e valorificata prin abatoare, se face profit cu carne de cai bolnavi. Adica numai statul are de pierdut, restul toti castiga. Iar la 0,7 euro pe kg. nu cred ca porcul e mai ieftin...
Raspunde

cititor

Acum 11 ani

E acuma domnilor draga trebuie sa aduceti si probe si chiar daca afirmatiile au fost adevarate ..dovediti asta, pentru ca este usor sa strici imaginea unei firme . Parca vad ca probele au fost mancate...ha .
Raspunde

pt Traian

Acum 11 ani

pai, chiar in Piata Mare din Sibiu se comercializeaza salam din carne de cal. Se gaseste la magazinul unguresc, descghis recent, linga cafeneaua Haller. Dar e foarte bun si gustos, se vine bine.
Raspunde

ion

Acum 11 ani

se paer ca sunteti in afara fenomenului , de vreo 2-3 ani taranii sunt tilhariti de cai lor de medicii veterinari ,politia ,directia sanitar veterinara. Acestia se prezinta neinvitati in curtea omului pentru \" analize\" si a 2-a zi vin cu hirtia si muschiulosii in numele legii sa ia animalele. Ziarstii cu putin efort ar gasi in 30min in orice sat fermieri jecmaniti.
Raspunde

neipori

Acum 11 ani

veterinaru radu radulescu inpreuna cu stapani lui dela carmolimp sa faca bine si sa (........) degraba
Raspunde

unu

Acum 11 ani

imi primul rand anemia infectioasa este o boala a calului, boala nu poate fi a sangelui, doar organismul este un tot unitar. in al doilea rand anemia ecvina, nu este mai degraba o boala contagioasa, ci este mai mult una infectioasa, aceasta putand fi transmisa prin tauni, tantari, etc.
Raspunde

Loredana Albu

Acum 11 ani

Daca scriem \"cal\" si citim \"porc\", domnule \"jurnalist\", chiar nu mai are rost sa continuam dezbaterea:)
Raspunde

emi

Acum 11 ani

toti producatorii de mezeluri si nu numai trebuie controlati la sange periodic pt ca ne vand toate mortaciunile condimentate cu chimicale la greu ca fiind de calitate;dar cine sa-i controleze ca sunt toti corupti in tara asta de 2 bani,iar majoritatea firmelor au oameni foarte influenti in sistem care lupta pt interesele lor si nu pentru cele ale consumatorului
Raspunde

Ovidiu

Acum 11 ani

Nu vad de ce ar fi asa o mare problema carnea de cal? In occident e considerata o delicatesa.
Raspunde

joseph

Acum 11 ani

Domnule Radulescu, faptul ca eu, care lucrez de 25 de ani cu carne, am vazut in galantarul magazinului din Terezian, carne de cal, etichetata ca si carne de vita, poate fi considerata o dovada?
Raspunde

Georg

Acum 11 ani

[...]Anemia infecţioasă este o boală declarabilă şi carantinabilă de gradul III. Caii găsiţi infectaţi sunt evaluaţi şi sacrificaţi, iar cadavrele vor fi distruse în conformitate cu normele sanitare veterinare. Se interzice comercializarea ecvinelor anemopozitive, singura lor destinaţie fiind tăierea în abatoare (aprobate şi nominalizate sanitar veterinar) şi cu documente de adeverire a proprietăţii şi sănătăţii animalelor, emise de primării şi medicii veterinari împuterniciţi pentru localitatea respectivă.[...]__***www.revista-ferma.ro/articole-medicina-veterinara/anemia-infectioasa-ecvina.html
Raspunde

Georg

Acum 11 ani

Citat si subliniere de mai sus:[...]iar cadavrele vor fi distruse în conformitate cu normele sanitare veterinare.[...]__***www.revista-ferma.ro/articole-medicina-veterinara/anemia-infectioasa-ecvina.html
Raspunde

Georg

Acum 11 ani

(Die Personen, die im Kontakt damit kamen, müssen:)sich nach der Untersuchung, Behandlung, Betreuung oder Pflege der Einhufer nach näherer Anweisung der zuständigen Behörde unverzüglich zu reinigen und zu desinfizieren,___Persoanele care au venit in contact cu locurile si animalele infectate (cu febra ecvina trebuie dupa aceea:) dupa examinare, tratament, supraveghere sau ingrijire de animale bolanave (de FEBRA ECVINA), potrivit ordonarii speciale ale Institutiei Raspunzatoare sa se curete neaparat si SA SE DEZINFECTEZE.__***www.gesetze-im-internet.de/blutarmv_2010/BJNR132600010.html#BJNR132600010BJNG000100000 _ Daca nu este molipsitoare pentru OM, DE CE? Si de ce CADAVRELE TREBUIESC DISTRUSE? (vezi mai sus)
Raspunde

Georg

Acum 11 ani

PROTECTIA CONSUMATORULUI, respecti SEFA NOUA si ACTIVA, sotia experta in asta a CJ Sibiu, ce zice? A consultat problema? Eu pe google si wiki dau de sute de studii referitoare la aceasta. Sau crede ce-i zice FIRMA?
Raspunde

......

Acum 11 ani

ce a-ti mancat....e bun mancat
Raspunde

Eu, sibianul

Acum 11 ani

Dreptul la replica ar trebui sa aiba si punctul 6: explicatii privind salariile de mizerie, neplatite cu lunile la CarmOlimp...
Raspunde

unu\'

Acum 11 ani

Daca eram chinezi nu ne agitam asa:Astia(chinezii,adica) au o vorba(de pe vremea dacilor):Tot ce misca,misca-n brisca deci e comestibil!Nu tu analize,ADN etc!Inre noi(astia peste 45 de ani),ati fost la tara?Ati respectat toate normele sanitare de azi?Nu?Atunci,cum de mai traiti?Sau,mai precis,CUM DE MAI TRAIM???TREBUIA SA FIM MORTI DE ACUM 40 DE ANI!!!!
Raspunde

unu!

Acum 11 ani

Sa nu uit: Daca aveti alte pareri decit ale lui Dan Tapalaga,nu postati pe HotiNews:o sa va blocheze rapd contul!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus