X

Mancati linistiti, DSVA Sibiu lucreaza pentru dvs.: Daca proba a fost servita, a fost de calitate!

Actualizare: 

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVA) Sibiu susține că cele 10,7 kg de carne care au ajuns anul trecut în Sibiu, de la abatorul din Blaj, județul Alba, acuzat că a inversat etichetele, nu pot fi de cal. Motivul e inocent de simplu: pentru că produsul repsectiv nu a fost verificat și a fost consumat în câteva zile. "În această situaţie nu se poate afirma că produsul respectiv a fost falsificat (carne de cal, sub formă de carne de vită) neexistând la aceea dată confirmare prin buletin emis de un laborator acreditat", se arată în comunicatul DSVSA. Și pentru a fi mai convingător, purtătorul de cuvânt al DSVA Sibiu, spune răspicat: "Putem spune cu siguranţă că în niciun restaurant, pensiune, în nicio unitate de alimentaţie publică, nu s-a consumat carne de cal în loc de carne de vită, nici în acest an, nici anul trecut", a precizat pentru Agerpres dr. Ioan Penţea, purtător de cuvânt al DSVSA Sibiu.

Autoritățile din Alba au descoperit că printre județele unde a ajuns carne de cal, etichetată ca fiind de vită, se află și Sibiul, fără a preciza însă unitatea unde acest produs a fost vândut. Carnea expira în două săptămâni, atunci când a fost re-etichetată. În plus, abatoarele implicate în noul scandal al cărnii de cal vândută ca vită, în şapte restaurante din Bucureşti, aparţin familiilor unor înalţi oficiali din Ministerul Agriculturii, una din persoanele vizate fiind Valentin Șoneriu, fostul director general al societății CarmOlimp, informează postul de televiziune Digi24. Un alt abator este din Botoșani și aparține tatălui şefului Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare, Mihai Ţurcanu. De la cele două abatoare s-a aprovizionat un depozit de carne din Alba, acolo unde autorităţile au descoperit că eticheta cărnii a fost schimbată și s-a vândut mai departe carne de vită, deși era de fapt de cal. Autoritățile din Alba au investigat cazul și au aflat că produsul nu numai că era etichetat greșit, dar era și pe cale să expire și cel mai probabil a și expirat până să ajungă să fie pus în vânzare.

 

Turnul Sfatului a descris în urmă cu o săptămână cum carnea de cal poate ajunge pe masa consumatorului, cu ajutor financiar de la stat și a primit o replică acidă din partea reprezentanților CarmOlimp: ”Dat fiind faptul că pe teritoriul României nu se consumă carne de cal, vă rugam să probați, în 24h, că importăm salam care să conțină această carne, așa cum, cu reavoință, anunță subtitlul articolului”, scria în dreptul la replică primit pe adresa redacției. Nu numai că am probat că se importă legal salam cu carne de cal, că se produce legal salam cu carne de cal, dar am văzut acum că există agenți comerciali care modifică etichetele, vânzând carne de cal, în loc de carne de vită. Autoritățile statului au descoperit că există pe piața din România carne de cal, etichetată ca fiind de vită, unele provenind chiar din abatoarul CarmOlimp. ”CarmOlimp nu procesează carne de cal, nu a procesat niciodată, sub nicio formă, exportă doar carne de cal așa cum este, carcasă sau carne de cal, așa cum este integral”, explica situația, Loredana Albu, PR CarmOlimp. 
Turnul Sfatului a publicat mărturia unor săteni din localitățile de pe Valea Hârtibaciului, care declarau cum abatoarele cumpără caii bolnavi de anemie infecțioasă, o afacere extrem de profitabilă pentru procesatori. Firma plătește doar 0,7 euro pe kilogramul de carne în viu, adică 300-400 de lei pentru un cal. Proprietarul este însă despăgubit cu sume între 2.500 și 4.000 de lei, iar diferența este suportată de stat. 
În cazul descoperit de autorități s-a constatat până acum că abatoarele au vândut unui depozit din Alba carne de cal, de aici produsul care se apropia de termenul de expirare, a fost reetichetat ca fiind de vită și a fost vândut mai departe. Din Alba, carnea a ajuns într-un depozit din Capitală, dar și la o unitate de alimentație publică din Sibiu. Din București au fost confiscate 100 de kilograme de carne de cal, însă alte 200 de kilograme au ajuns în şapte restaurante, fast-food-uri şi pizzerii, deci în farfuriile clienţilor. Carnea ajunsă în Sibiu, probabil a fost vândută. Giorgios Ladopoulos, reprezentantul depozitului din Bucureşti, declară că „produsul incriminat a fost recepţionat de la firma Ady Salve din Blaj, judeţul Alba, ca vrăbioară, pulpă şi antricot de vită etichetat în acest sens. (…) Etichetele atestă că obţinerea cărnii s-a făcut de societăţile autorizate firma CarmOlimp din Braşov şi firma Florea Carn din judeţul Botoşani”, susține Giorgios Ladopoulos, citat de Digi24.ro. 
Prefectul județului Alba, Gheorghe Feneșer a organizat vineri o conferintă de presă în care a oferit detalii privind verificările efectuate în cazul suspiciunii de comerț cu carne de cal de la firma Ady Salve din Blaj. Potrivit publicației Ziarul Unirea din Alba, carnea a fost reetichetată, deoarece avea data de valabilitate expirată și a fost vândută de către depozitul din Blaj unei firme din București și unei unități de alimentație publică din Sibiu.
Din documentele firmei rezultă că marfa a fost achiziționată de la abatoare autorizate din București, Brașov și Botoșani. Firma a cumpărat cantitatea de carne în primăvara anului 2012 și a revândut-o în luna septembrie, informează Ziarul Unirea. Din cauză că avea aproximativ trei săptămâni până la expirare, carnea a fost reetichetată înainte de a fi vândută. ”Carnea care a fost analizată la București a provenit clar de la depozitul din Blaj, iar analizele efectuate sunt elocvente: este vorba despre carne de cal. Tocmai de aceea au început verificările în Alba. Este vorba despre o firmă mică din Blaj. Există documente care se verifică și în momentul de față”, a declarat prefectul de Alba.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

26 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  armasaru

  ceva nu pusca. Carnea de cal e mult mai scumpa decit carnea de vita. De ce ar eticheta cineva carnea de cal cu etichete de carne de vita? Mai repede invers. Pe televiziunile nationale am vazut ca nu se stie sigur daca e carne de cal in acele caserole, se banuieste doar. Cele mai scumpe specialitati sunt din carne cal, care e foarte buna, gustoasa si sanatoasa. Multa lume crede ca nu-i comestibila sau e otravitoare, …tot felul de oameni.

 6. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 7. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  kabou pt armasar

  carnea de cal costa de fapt 0,7 euro kilogramul. Restul e subventie de la stat, pe motiv ca animalul are anemie infectioasa. Asta inseaman 3 lei kilogramul. Cu tot cu adaos nu ajunge la 30 de lei cat costa un kg de carne de vita.

 8. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 9. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  @5

  caii sunt luaticu japca din curtile oamenilor pe motiv de boala. Saracii tarani nu stiu ca pot face si ei analize la oras. Cel mai simplu e sa intrebati veterinarii de pe sate cu cine sunt mina in mina. Sa jefuiasca taranii. Pt cai sa inventat anemia infectioasa ca pt celelalte animaledin ograda cunoasteti bolile.

 10. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 11. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 12. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 13. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Mda...

  Cred ca articolul ar merita un UPDATE..

  ***www.mediafax.ro/social/firma-din-blaj-a-cumparat-carne-de-la-una-din-bucuresti-ilfov-si-a-revandut-o-acesteia-10588583

 14. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 15. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Mda...

  Lasati rautatile acasa si informati-va : \”La Sibiu, carnea asupra căreia există suspiciuni că era de cal a ajuns la o pensiune din municipiu\” – Mediafax.ro

 16. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 17. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  xxx

  eu nu inteleg de unde atata ipocrizie. cele mai bune salamuri sunt facute din carne de cal. chiar toata lumea e atat de oripilata ca mananca asa ceva? ati luat toti vreun microb de la britanici in materie de isterie. pofta mare.

 18. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 19. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Dr. Penţea Ioan DSVSA Sibiu

  Domnule Alin Bratu, cu tot respectul, va rog informati corect populatia. Comform comunicatului transmis pe adresa dumneavoastra in data de 22.02.2013 am precizat ca societatea din Sibiu, citata, a cumparat carnea de vita la data de 3 mai 2012, produs cu valabilitate pana la 5 octombrie 2012, situatie in care la data cand a fost pusa in consum nu exista un risc alimentar. Alte informatii privind pozitia DSVSA Sibiu, vizavi de “scandalul carnii de cal” sunt prezentate in comunicatul de presa respectiv
  .Pentru comformitate anexez un text din ziaarul Monitorul de Alba.
  (În cursul zilei de miercuri, 20.02.2013, echipa de inspectori din cadrul DSVSA Alba au continuat verificările, costatând unele neconcordanțe între cantitățile recepționate și cele livrate, la sortimentul “vrăbioară de vită”. S-au extins cercetările și s-a constatat că unitatea a recepționat de la o firmă din București, în data de 27.03.2012, cantitatea de 433,3 kg, cu data de expirare 05.10.2012)

 20. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  vasile

  nu e de gluma inspectorii sanitari sa-si faca datoria si sa controleze si ultimul chiosc unde se vinde carne si controle dese prin surprindere nu anuntati de oameni binevoitori , in unele magazine unde se vinde carne este cate un miros groznic si se vand toate resturile si imputiciuni posibile ar fi instare sa vanda si balega de la animale nu e posibil!!!!!!!

 21. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  George Marinas

  Buna ziua,
  Numele meu este George Marinas, sunt din Sibiu inginer agronom si am 34 ani,vreau sa va expun cat pot de succint aceasta speta de-a dreptul scandaloasa si revoltatoare..
  In atasament aveti un anunt care a impanzit Sibiul in aceste zile si va rog sa cititi cu atentie si sa remarcati atitudinea agresiva si fara pic de jena pentru acest jaf pe banii publici..
  –Acest Dr veterinar Tichindelean Serban Emilian este fiul directorului DSVA Tichindelean Serban Constantin iar firmele lor de ani de zile se infrupta din astfel de contracte.
  –Puteti remarca amenintarea cu amenzile in conditiile in care aceste vaccinuri se pot face la orice cabinet veterinar,
  — Tupeul cu care acest veterinar din aceasta clica isi trece numarul de telefon personal si cu care ameninta cu sanctiuni, expune tarife pentru firma proprie
  — lipsa transparentei acestei actiuni, putea fi promovata in mass media fara amenintari..
  — si multe alte aspecte care provoaca efectiv greata…

  cu speranta ca puteti informa si dvs toti sibienii despre aceste capuse ingrasate din banii nostri,

  Ing. George Marinas

 22. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 23. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Magda

  Mafia uslista . d-le Marinas!
  in frunte cu Cindrea, Cazan, Terea.
  Ei au activat si pe timpul lui Ceausescu, Iliescu
  iar acum sint uslisti.
  Mare pacoste pe romani!

 24. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  jan v

  23@ magda bolnava mai esti si cand ai tai aproape nu mai sant iar cei ramasi se omoara intre ei .Iar voi cei suchea latrati a paguba la luna , Stiti ce trebuie sa faceti ? ce face strutul

 25. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  @Magda

  Javra de Tichindelean face parte din clica portocalie,asteptam de mult schimbarea hotilor pdlisti,dar parese ca acest tupeist cotizeaza bine.Javra asta dadea amenzi dupa ureche,asa sa-si faca norma,in rest… cara pe rupte.

 26. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  jirinovski

  Correct Magda acesti tichindeleni sunt niste jigodii,ajunsi LA o dimensiune a mizeriei morale direct proportionala cu tupeul si nesimtirea lor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Sibiu
 • Contact