Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
16°C

Inteligenta emotionala la copii

Tot mai des auzim despre importanţa dezvoltării inteligenței emoționale a copiilor pentru că trăim alte vremuri, iar noi ne dorim să fim părinți moderni, să oferim tot ce e mai bun micuților noștri. Însă câți dintre noi știm exact la ce se referă acest tip de inteligență? Inteligența emoțională se referă la modul în care o persoană identifică, înțelege, folosește și gestionează emoțiile.

Este foarte important ca încă de la început, de când sunt copilașii mici să ne trăim emoțiile clar și fără a încerca să le “mascam”. Nu există emoții bune sau rele, pentru că toate trebuie trăite așa cum sunt și exprimate pentru a nu se adună în noi energii negative. Dacă suntem supărați nu trebuie să ascundem asta, ci să explicăm pe înțelesul celui mic că suntem puțin supărați și dacă se poate și motivul ce ne-a indus această stare. Când suntem fericiți la fel să ne trăim fericirea în așa fel încât fericirea noastră să ni se citească pe chip și să împărtășim emoția celui mic.

Dragilor nu mergeți pe ideea învechită și falsă cum că “este prea mic pentru a înțelege ce simt”. Lăsați-l să cunoască fiecare emoție, să le experimenteze, chiar și să le recunoască la alții, numai așa copilul se va dezvolta armonios în toate planurile. Un alt mod prin care puteți să stimulați și să dezvoltați inteligența emoțională a micuților este cu ajutorul filmelor, desenelor animate sau a poveștilor.

Petreceți timp de calitate alături de copiii voștri și profitați de fiecare secundă pentru a fi în favoarea lui și a relației copil-părinte. Așadar, citiți o poveste, urmăriți un film sau un desen animat după care împreună cu el discutați despre ceea ce a simțit și trăit personajul principal și nu numai și despre cum ar fi reacţionat el dacă ar fi fost pus într-o anumită situație.

Un copil inteligent emoţional va ști întotdeauna să spună “Nu” fără a răni sau a jigni pe cineva, este conștient de emoțiile sale și nu îi este teamă să vorbească deschis oricând despre ele, recunoaște și ematizeaza cu emoțiile celor din jur, știe cum să se poarte atunci când lucrurile nu “ies ca la carte” și găsește o modalitate de a trece peste o situație dificilă, are mulți prieteni, se integrează ușor în grupuri noi, își recunoaște greșelile și știe că a cere ajutorul nu este o urmă de neputință sau lașitate.

Vorbiți-i deschis despre sentimente, emoții și trăiri, întrebați-l cât mai des cum s-a simțit în momentul x, cum i-a fost ziua când îl luați de la grădiniță sau școală, dacă îl vedeți ușor întristat sau abătut încercați să aflaţi ce anume l-a adus în siuaţia asta și îi puteți spune și cum aţi fi reacționat dumneavostră dacă ați fi fost în locul lui, povestiți-i cum erați dumneavoastră când erați de vârstă lui și prin ce peripeții ați trecut, oferiți- posibilitatea de a alege între mai multe variante până găseşte un răspuns (nu îi dați totul “mură în gură”).

Aveți grijă de mintea și emoțiile copilului în aceași măsură în care va preocupați de sănătatea sa trupească, hrăniți mintea, sufletul și trupul cu aceleași doze pentru ca al dummneavostră copil să aibă mai multe șanse pentru a reuși în viață!

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 1556

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus