Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
13°C

Noile tinte ale Aeroportului sibian: 15.000 de pasageri in plus

 

Reducerea tarifelor pe Aeroportul internațional Sibiu și eventualele curse low-cost atrasa vor duce la o creștere a numărului de pasageri îmbarcați de la Sibiu cu 15.000, estimează conducerea. În ultimii doi ani, numărul pasagerilor îmbarcați a fost de 85.000.

Consilierii județeni au aprobat, fără niciun comentariu, bugetul pe anul în curs al Regiei Autonome Aeroportul Internațional Sibiu. În 2013, potrivit bugetului aprobat, reducerea tarifelor aeroportuare aprobată încă din toamna trecută se reflectă prin diminuarea veniturilor din serviciile aeroportuare.

”Pentru serviciile aeroportuare și handling am luat în considerare programul de operare și tipul de aeronave anunțat de companiile care operează curse regulate în prezente (Tarom, Lufthansa, Blue Air și Astrian): 85.000 de pasageri îmbarcați și previziuni pentru noi destinații 15.000 de pasageri îmbarcați, total 100.000 pasageri îmbarcați”, se arată în nota de fundamentare redactată alături de proiectul de venituri și cheltuieli prezentat consilierilor județeni.

Subvenții pe mai mulți ani

Reducerea tarifelor pe Aeroportul internațional Sibiu va duce, potrivit bugetului aprobat pe acest an, la o scădere cu 30% a veniturilor din activitatea de bază a Aeroportului: de la 10,8 milioane de lei în 2012 la 7,5 milioane de lei, în 2013. În aceste condiții, subvențiile de care se preconizează că va avea nevoie aeroportul sibian sub formă de transferuri sunt estimate la patru milioane de lei. Și anul trecut, în bugetul aeroportului au fost prevăzute sume pentru subvenționarea activității în condițiile scăderii tarifelor. Până la urmă, prima scădere de tarife a fost operată abia în toamnă, iar încasările pe întreg anul trecut au făcut ca cele trei milioane de lei prevăzute de CJ Sibiu drept transferuri către Aeroport să nu mai fie folosite.

Și în anii următori este previzionată necesitatea subvenționării aeroportului sibian, sumele estimate pentru 2014 și 2015 fiind în jur de câte 4,5 milioane de lei. În condițiile în care veniturile anuale totale sunt estimate să crească semnificativ anul viitor (cu 30%, până la 20 de milioane), creșterea domolindu-se în 2015, când sunt previzionate venituri totale de 21,7 milioane de lei.

Conducerea Aeroportului a calculat, pentru anul în curs, venituri în creștere la încasarea din parcările auto. Creșterile vor fi ”la nivelul anului precedent majorat cu creșterea proporțională a numărului de pasageri estimat”. Totodată, veniturile suplimentare propuse sunt cele din ”închirieri de spații și utilități aferente închirierilor: contractele în derulare și potențiale noi închirieri”.

Investiții din banii CJ

La aproximativ 10 milioane de lei erau previzionat programul de investiții pe cel puțin următorii doi ani. Fondurile ce provin din bugetul CJ Sibiu sunt, însă, ”mult sub solicitări”. ”Am fundamentat cheltuielile de investiții pentru anul 2013 în funcție de transferurile alocate prin bugetul de venituri cheltuieli al CJ Sibiu (transferuri mult sub solicitările Aeroportului Internațional Sibiu) în completarea surselor proprii estimate pentru investiții. Astfel am bugetat în special bunurile/ratele de credit furnizor și leasing contractate până la finele anului 2012 și prioritățile”, mai arată conducerea AIS.

Investiții de încă 100 de milioane de lei

Bugetul de investiții al Regiei Autonome Aeroportul sibian este, în acest an, estimat la 6,5 milioane de lei, din care jumătate sunt bani alocați direct din bugetul Consiliului Județean Sibiu. Sumele pe anul în curs pălesc cu cele trecute în programul de investiții pe anii următori.

60 de milioane de lei este valoarea programului de investiții anunțat de pe acum de RA AIS, investițiile necesare pe 2015 fiind estimate la 44 de milioane de lei. Aproape jumătate din aceste sume sunt așteptate din surse ale Consiliului Județean Sibiu. Cele mai mari costuri ar fi generate de amenajarea acostamentului PDA, de prelungirea căilor de rulare ”November”, dar și cea către un terminal Cargo, pistă a pentru care ar urma să fie alocați opt milioane de lei în următorii doi ani, jumătate în 2014 și altă jumătate în 2015. În fine, anul acesta, din creditele accesate până acum, Aeroportul va plăti 4,4 milioane de lei. Cele mai mari facturi vor fi achitate pentru sistemul electronic de protecție perimetrală (2,8 milioane de lei) și un milion de lei pentru echipamente de scanare și detectare explozibili lichizi.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

siby

Acum 11 ani

De ce nu sunt curse spre Paris, Roma sau Madrid din Sibiu? Nu cred ca doar cursele spre Germania sunt cele mai cautate! sau aici are ceva de spus...Atlassib-ul?
Raspunde

x

Acum 11 ani

nu se justifica...si cele de germania sunt deseori cu un grad de ocupare sub 50%. asadar va poftin la paris, madrid sau roma via***nchen sau viena.lowcostul nu va aduce mare profit sibiului, prin lowcost o sa vina doar 3% londonezi, parizieni sau ce mai vrem noi, in schimb o sa se mute autogara atlassib cu plase de rafie in aeroport: WCuri murdare, mizerie mai multa, mai mult badaranism si bineinteles, aplauze la aterizare! Deci, daca vrem concedii indepartate rezervam un bilet din timp si mergem civilizat. Pentru alte destinatii ne luam un prieten cu masina si dam o fuga pana la cluj/bucuresti.
Raspunde

io

Acum 11 ani

ce bine ar fi doar dus ,pentru balauri . atlas are treaba cu mascati .
Raspunde

@x

Acum 11 ani

pot sa suport tot, dar nu pot suporta un avion plin de melteni care aplauda la aterizare de parca cine stie ce operation x s-ar fi produs...si cand in avion is niste tigani care aplauda ca prostii....deja imi vine sar cu o parasuta inainte sa aplaude toti cocalarii si meltenii
Raspunde

Olandezul zburator

Acum 11 ani

\"Conducerea Aeroportului a calculat, pentru anul în curs, venituri în creștere la încasarea din parcările auto.\" Aveti grija sa nu depaseasca veniturile obtinute din zboruri!
Raspunde

italian

Acum 11 ani

Stie oare cineva care curse spre Italia vor fi programate in orarul de vara?
Raspunde

sibian

Acum 11 ani

sau redus taxele ,dar sau marit spagile,deci tot spre faliment;pacat
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus