Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
12°C

Drama copiilor care tac, desi pot fi genii

Gabriel Popa este unul dintre cei 81 de copii din judeţul Sibiu pe care trecătorii îi privesc ciudat pe stradă pentru că se comportă „altfel”, pentru că îi e teamă să comunice şi îl sperie zgomotele puternice. Pentru că este autist. Ei, trecătorii, nu ştiu că este un copil extraordinar de talentat la desen.

Gabriel face zilnic terapie şi tot zilnic redă cu o atenţie deosebită la detalii, clădiri şi maşini pe care le vede pentru o clipă pe stradă şi pe care le desenează apoi din memorie cu exactitate. Pentru Gabriel drumul spre mai bine, spre o viaţă care să semene cu normalitatea, se construieşte cu paşi mărunţi prin intermediul Fundaţiei UCOS “Un Copil O Speranţă”.

În Sibiu terapia pentru autism este oferită de Fundaţia UCOS, care este un ONG înfiinţată în 1998 din iniţiativa Elenei Tudorache. Fundaţia este singura din judeţul Sibiu în care o echipă de specialişti oferă şedinţe de terapie şi suport copiilor autişti şi chiar familiilor acestora. Centru Caleidoscop, din cadrul fundaţiei,  este un serviciu de zi adresat copiilor cu afecţiuni din spectrul autist în vederea integrării sociale şi şcolare a acestora.

„Copiii autişti trăiesc într-o lumea a lor”

„Gabriel Popa este minunat, desenează extraordinar, cu o atenţie deosebită pentru detalii, priveşte o singură dată o clădire şi o redă în cel mai mic detaliu, asta face desenează toată ziua. Copiii autişti sunt extraordinari pentru că le descoperim calităţi şi comportamente speciale. Dar lumea nu ştie de ce sunt capabili şi nici de cât de greu e să trăieşti într-o lume pe care ţi-e greu să o înţelegi, în care totul trebuie să aibă un ritm bine stabilit şi orice element de noutate poate să producă drame", povesteşte directoarea centrului Caleidoscop, Elena Tudorache.

Gabriel nu este singurul copil autist din familia lui. "Mama lui face tot ce poate ca să îl susţină, în condiţiile în care mai are acasă un copil cu elemente de autism. Din afară, asta poate că nu înseamnă mult, dar cineva care ştie ce înseamnă să ai un copil autist, realizează cât de dificil e lupţi în fiecare zi pentru a-l ajuta”, povesteşte Elena Tudorache.

Talentaţi şi în matematică

Un copil autist va prefera singurătatea, mereu îi va fi greu să înveţe să se adapteze la o situaţie nouă, spun specialiştii. Diagnosticul se pune în jurul vârstei de doi ani, iar până acum în centrul sibian sunt 26 de copii cu vârste cuprinse între 2-12 ani. Printre aceştia se numără şi Alexandra, o fetiţă de şase ani, care deşi este autistă, a reuşit să-i uimească pe specialiştii de la centru cu talentul extraordinar la matematică.

„Alexandra a început să facă socoteli mintale cu o rapiditate extraordinară şi încă nici nu merge la şcoală, se întrezăreşte în ea un viitor geniu matematic şi asta ne bucură enorm pe toţi”, mai spune Elena Tudorache.

Mâncarea colorată, motiv de refuz

Specialiştii de la centrul sibian spun că terapia este vitală pentru un copil autist. În caz contrar, din cauza lipsei abilităţilor de comunicare, la pubertate copilul dezvoltă un comportament violent. Ceea ce mulţi nu ştiu este că pentru un autist tot ceea ce face de-a lungul întregii vieţi, este de fapt o formă de terapie.

„Pentru un copil dacă stai să te gândeşti puţin totul e terapie, până şi mersul cu autobuzul, obişnuirea cu o uşă glisantă, intrarea în magazin. Ei vin aici, sunt evaluaţi şi li se întocmeşte un plan individualizat de intervenţie. Unii fac patru-cinci ore de terapie pe zi când sunt pe punctul de a fi integraţi şcolar, apoi terapia continuă acasă cu părinţii şi efectiv continuă în fiecare situaţie cu care se confruntă de-a lungul zile. Ştiţi şi momentul servirii mesei e o terapie pentru că de obicei aceşti copii fie nu servesc mâncare lichidă, fie refuză mâncarea care conţine culori, adică nu este uniformă ca nuanţă”, povesteşte directoarea centrului.

Pentru cei de la centru scopul principal este acela de a-i ajuta pe aceşti copii să trăiască autonom, pe principiul că părinţii nu vor fi mereu tineri şi sănătoşi să îi poată susţine şi „dacă putem să facem copilul să se descurce şi să nu sfârşească într-un spital, dependent de ajutorul celorlalţi, atunci pentru noi este o reuşită”.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

1 comentarii

emanuela mitrea

Acum 11 ani

Sunt speciali dar minunati.Sunt multumitoare ianintea lui Dumnzeu pt cei care se ocupa trup si suflet de acei micuti.V-or fi rasplatiti,sunt sigura de asta
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus