Joi,
18.04.2024
Innorat
Acum
5°C

Mizeria schimba conducerea Spitalului judetean

În clădirea care adăpostește și Unitatea de primiri urgențe, o parte din țevile de scurgere s-au înfundat, astfel că mizeria ”se scurgea” pe pereții rapițului până la subsol. ”Nu pot să vă spun cum mirosea”, a dezvăluit un medic. Astfel de situații absurde au dus, săptămâna trecută, la demisia directorului medical și a directorului economic din cadrul celui mai mare spital din județ. ”Spitalul e distrus. Ortopedia, distrusă. Trebuie să revenim la normal”, spune doctorul Ioan Baier, numit director medical interimar. În tot acest timp, Spitalul a achiziționat, printre altele, în regim de urgență, lucrări de vopsire și reparație a gardului împrejmuitor.

Discuțiile din ultima perioadă, inițiate de medicul Paul Porr (totodată și consilier județean) cu referire la anumite situații precare din incinta Spitalului clinic județean, au dus și la o serie de rapoarte din partea tuturor instituțiilor medicale aflate în subordinea Consiliului Județean. Fără să fie trecute în rapoartele oficiale, conducerea CJ Sibiu a fost sesizată și despre situația din clădirea care adăpostește Unitatea de primiri urgențe, Urologia și secția Chirurgie II: la subsol, în spatele unei uși blocată cu un lacăt, mirosea îngrozitor. O parte din țevile de scurgere erau înfundate, iar toată mizeria care ar fi trebuit să ajungă la canal se scurge pe rapițul care ascundea aceste țevi. ”A fost una dintre multele probleme pe care le-am găsit. Să zicem că problema canalizărilor este unul dintre motivele de demisie ale celor doi directori. Va trebui să rezolvăm definitiv aceste probleme care, sigur, au apărut și dacă avem în vedere faptul că aceste clădiri au zeci de ani vechime. Acum am demarat o serie de lucrări, avem deja opt proiecte, lucrurile se vor schimba”, spune Liviu Cotârlă, managerul Spitalului clinic județean și de urgență Sibiu.

Și-au dat demisia

În ziua de joi a săptămânii trecute, Ioan Blaga a demisionat din funcția de director economic. Totodată, a semnat un act similar și Remus Cipăian, care ocupa funcția de director medical. Prin dispoziție a președintelui Consiliului Județean, director medical interimar a fost numit medicul Ioan Baier, iar responsabilă de zona financiar-contabilă este Burnete Mitea. Ioan Baier a mai ocupat și în trecut această funcție. ”15 ani am fost director medical și sub guvernare pesedistă și sub legislatura țărănistă și sub cea liberală. În perioada 2000 – 2005 am lucrat împreună cu domnul doctor Cotârlă și pot să spun că a fost o colaborare benefică. În 2008, Spitalul clinic Sibiu era spitalul numărul unu în Transilvania, mult peste indicatorii instituției similare din Cluj, de exemplu. În ultimii trei ani, din păcate, am avut de a face cu o decădere. Spitalul e distrus. Ortopedia, de asemenea. Facultatea de medicină e scindată între două fracțiuni. Trebuie să se intre în normalitate”, a declarat Ioan Baier. ”Am preluat un spital cu datorii imense, cu lipsuri de materiale importante. Va fi de lucru, astfel încât în următorii patru, cinci, șase ani să rezolvăm toate problemele spitalului”, mai spune și Liviu Cotârlă care, de asemenea, vorbește de o degradare a situației Spitalului în ultimii ani.

Urgență extremă: gardul trebuie vopsit

Deficiențele grave în infrastructura spitalului au dus la încheierea unor contracte în regim de urgență, atribuite fără a mai fi publicate anunțuri de licitație. Astfel au fost alocate fonduri de aproape 80.000 de lei (cu tot cu TVA) pentru înlocuirea conductei de apă la Ambulatoriul de specialitate stomatologică, în ianuarie 2013. Alți 40.000 de lei au fost alocați, tot în regim de urgență, în decembrie anul trecut pentru lucrări de reparații canalizare la blocul de maternitate, corpul C și la corpul clădirii care adăpostește Urgența. Printre aceste lucrări atribuite în regim de urgență s-a strecurat și un ”contract de lucrări”. Licitația pentru acest contract s-a desfășurat fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare. Justificarea: ”Situație de urgență extremă survenită în urma unor evenimente care nu puteau fi prevăzute de autoritatea contractantă, în conformitate cu condițiile stricte stabilite în directivă”. Contractul a fost atribuit în 7 decembrie 2012, iar  valoarea cu care a fost atribuit este aceeași care a fost și estimată înainte de atribuire.

Contractul de lucrări a avut două componente: una de reparație și vopsire a gardului împrejmuitor și una de ”lucrări de reparații spaleți geamuri”. 37.485 de lei, fără TVA, pentru prima lucrare, 7746 de lei, tot fără TVA, pentru a doua lucrare.

Demisie și la Psihiatrie

Nu doar la conducerea Spitalului Clinic Județean Sibiu s-au înregistrat demisii. În fruntea Spitalului de Psihiatrie ”Dr. Gheorghe Preda” este acum doctorul Ghiorghe Talău, care a luat locul demisionarului Radu Moldovan, cel care a condus instituția mai bine de 12 ani. Potrivit raportului întocmit de Ghiorghe Talău, situația spitalului a cărui conducere a preluat-o nu este din cele mai fericite. ”Dotarea cu lenjerie, pijamale, halate molton este insuficientă. Menționăm că în magazia spitalului nu sunt stocuri, iar cele existente în secții-compartimente sunt foarte vechi și deteriorate. În ceea ce privește ținuta personalului (halate albe, costume albe) există un stoc în magazie care provine din donații, dar care nu corespunde ca mărime și nu sunt practice activității. Privind ținuta personalului auxiliar (infirmieri, îngrijitori curățenie) menționăm că nu avem stocuri, personalul și-a procurat echipamentul din venituri proprii”, se arată într-un raport semnat de Ghiorghe Talău.

Investiții în creștere

21,3 milioane de lei este valoarea investițiilor suportate din bugetul județean, anul trecut și anul acesta, la cele trei spitale din subordinea CJ Sibiu. Despre modul cum sunt folosiți acești bani și problemele care apar/sunt rezolvate, managerii instituțiilor vor trebui să depună, trimestrial, câte un raport în atenția consilierilor județeni.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

12 comentarii

#

Acum 11 ani

Daca n-aveti bani nisci pentru propriile halate, mai bine lasati-va de meserie (cei care sunteti manageri de spital).
Raspunde

sibian

Acum 11 ani

În orice organizaţie există o persoană care ştie cum merge treaba; această persoană trebuie concediată...
Raspunde

VAI

Acum 11 ani

ce pacat dar cine a administrat spitalul , nu mai poti fura destul . sa se puna toate consumurile pe net , in fiecare zi . la spital pediatrie , o zi de spitalizare cu doua algocalmine costa 470 lei .
Raspunde

@sibian

Acum 11 ani

corect
Raspunde

Izi

Acum 11 ani

Afara e vopsit gardul si-nautru leopardul. Urgenta nr 1 gardul? Sa fim seriosi? Mai bine interiorul cu aparatura medicala si refacut tot. Eventual un alt spital judetean.
Raspunde

cugetator

Acum 11 ani

daca se pune in practica cardul de sanatate , nu mai poate sa fure . orce medicatie , analiza , diacnostic al medicilor , in momentul prescrieri calculatorul te scoate din grila , it-i da o palma , se stie tot instantaneu , inclusiv analizele .
Raspunde

#

Acum 11 ani

Da, trebuie adoptat de urgenta cardul de sanatate. Iar pentru prapaditi, un sfat: cel mai bun ajutor social este un job. Fiecare sa-si faca asigurare.
Raspunde

daniel

Acum 11 ani

dl cindrea si dr cotarla par sa fie oameni ok. incearca sa miste ceva in spitalul asta. baier in schimb - un betiv ramolit, cu idei fixe de pe vremea comunistilor- o mare eroare.
Raspunde

dodo

Acum 11 ani

burnete dir. economic o tragedie si catastrofa, cindrea iti dai cu stangul in dreptul
Raspunde

bai cugetator

Acum 11 ani

Tu unde ai invatat sa \"scri\"?Cu ce ai fost \"diacnosticat\" ?\"Orce\" \"it-i\", auuuu.......
Raspunde

dumitru

Acum 11 ani

d
Raspunde

dina

Acum 11 ani

daniel are dreptate. baier - o gluma proasta. vorbeste total pe langa subiect. da din gura, face galagie maxima. atat. dle cindrea - nu te compromite cu asta. am fost pacient la el - fug cat vad cu ochii in alta parte.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus