X

Un alt fel de interviu cu Ioan Ciolan. ”La viata mea am condus atatea camioane…”

Nimic despre cifre de afaceri, cote de profit, previziuni ale pieței sau politică de expansiune. Ci despre prietenia cu Klaus Johannis care a pornit de la fizică, admirația față de Constantin Chiriac alături de care parteneriatul a început cu un televizor împrumutat sau despre simbolul macaralelor din fața magazinelor din lanțul Ambient. Un interviu simplu, cu omul Ioan Ciolan. În timpul liber.

Reporter: Înainte de Ambient, aveați firma Respect. A fost prima firmă pe care ați înființat-o?
Ioan Ciolan: Firma Respect, în Cluj Napoca, am făcut-o în 1991 cu cei doi cumnați ai mei (surorile îmi sunt medici, căsătorite în Cluj). Firma care este actuala Vitrina.

R.: V-am întrebat acest lucru deoarece voiam să văd de câte ori ați mai încercat în afaceri înainte de a ajunge la Ambient?
I.C.: Firma din Cluj, în 1993, era o firmă de 43 de angajați, cu camioane și așa mai departe. Eu am plecat de la Respect din dorința mea de a părăsi Clujul. Voiam să vin la Sibiu. Din firma de la Cluj am luat un singur lucru: camionul care și acum e în fața magazinului Ambient.

R.: L-ați condus personal?
I.C.: La viața mea am condus atâtea camioane…

R.: Cum de ați păstrat încă acea mașină?
I.C.: Cum țin și macaraua tatălui meu. Sunt un om simplu, ca și tine, întotdeauna am în mintea mea ca anumite lucruri, cum ar fi cele de start, trebuie să le ai permanent în mintea ta. Eu sunt așa, un inginer, care își face întotdeauna un rezumat. În viața noastră, lucrurile bune, dar și cele rele te învață să crești, să te maturizezi.

R.: Și inginer și om de afaceri și sensibil… O astfel de latură, sensibilă, nu prea e de găsit la oamenii de afaceri ajunși la un anumit nivel.
I.C.: Eu nu am vrut să devin om de afaceri. Eu am vrut să îmi fac o meserie, iar pentru cea pe care o aveam nu îmi găseam loc de muncă în România. Și am vrut să rămân în România. Atunci a trebuit să gândesc o afacere care să îmi asigure cele necesare familiei. Eu am avut firma din Cluj, de unde am plecat să vin la Sibiu, iar aici am pornit două firme: Ambient și Boema Prest. La cea din urmă, în 1994, când Ambient a început să își vadă de drum, am donat două treimi din acțiuni către doi prieteni. Eu am decis în acel moment că business-ul meu este Ambient.

R.: Ați pomenit deja de macarale. Umbla vorba că le-ați amplasat în fața fiecărui magazin deoarece tatăl dumneavoastră ar fi fost macaragiu. Care e simbolul?
I.C.: Pentru noi, ca și familie – și eu, și surorile mele – suntem foarte mândri de părinții și trecutul nostru. Din punctul meu de vedere, acești părinți erau doi muncitori care au depus un efort foarte mare ca trei copii să facă școli la vremea respectivă. E foarte bine întotdeauna să se știe de cine ai fost făcut, în ce linie mergi. Banii sunt o problemă când nu au nimic în spatele lor… Caracterul se mai poate uneori schimba. Macaraua este un lucru la care țin foarte mult. Este și o amintire și un ghid. Iar pentru firmă e o imagine foarte bună.

Despre bani și ambiții

R.: Apropo de bani. Când ați început să scoateți, pentru prima dată, bani din firmă?
I.C.: Niciodată.

R.: N-aveți conturi? Investiți totul?
I.C.: Din punctul meu de vedere sunt un om tânăr, am încredere în firma mea și în viitorul ei. La ora asta, ca să scoți bani din firmă și să îi ascunzi undeva arată că nu ai încredere în ceea ce poți face. N-am fost niciodată adeptul căilor de rezervă sau lucruri de acest gen.

R.: Timp liber?
I.C.: Uite, acum cu tine am timp liber. Să știi că a fost bună criza asta. Am clarificat diferența între timpul firmei și timpul familiei. Sfârșitul de săptămână – dacă nevasta mea nu dă acceptul – la mine întâlniri nu mai sunt. Este o altă dată când sacrificam sfârșitul de săptămână pe nunți, botezuri, întâlniri și alte avioane.

R.: Ce ambiții mai aveți acum, personal?
I.C.: Întotdeauna un om normal, sănătos, trebuie să aibă ambiții. În cazul meu, profesional, dorința mea este să pot dezvolta împreună cu echipa care și-a arătat profesionalismul în ultimii doi ani. Să acoperim o zonă geografică mai mare. Când vine momentul, când vine posibilitatea. Pe de altă parte, pe partea de familie, dorința mea este legată de tânăra parte a familiei. Să pornească bine. Fetele fac înot la Olimpia, alături de băiat.

R.: La Olimpia? Nu e cel mai bine întreținut bazin din Sibiu.
I.C.: Bazin am și acasă, dar… Nu, nu. Acolo. Trebuie antrenor și așa mai departe.

Un lucru cu bani puțini, e mai sănătos

R.: Ambientul ar mai putea lua naștere zilele acestea? Sau succesul afacerii ține de faptul că a fost lansată într-un moment în care nu exista o concurență matură?
I.C.: Ambientul, așa cum e acum, nu îl găsești nici în alte țări. Soluția Ambient are o valoare fiindcă în orice moment, după ce făceam ceva nu trăgeam linie să spun că a fost totul perfect. Întotdeauna am încercat să gândim de azi pasul pe care îl vom face peste un an.

R.: Altfel spus: tânărul Ioan Ciolan, din 1993, ar mai putea pune azi bazele Ambient?
I.C.: Nu sub forma aceasta. A fost un pionierat. Nu am moștenit de la tata un Comat sau ceva de genul. Am început într-un garaj de curte. Avantajul a fost că nu am avut bani să dezvolt Ambientul, ci am avut ambiție și minte să îl gândesc. Când faci lucruri pornind cu bani puțini, acelea sunt cele mai sănătoase. În timp ce a crescut Ambientul a crescut și lumea din jur. Firma a crescut în lumea aceasta, românească. Odată cu antreprenorii, căci în 1993 nici aceștia nu existau, nici familii educate în ceea ce privește consilierea pe acest domeniu. Dacă vorbeam atunci cuiva de consiliere, lumea fugea. Avantajul e că am crescut odată și în ritmul comunității.

Legătura cu Johannis: fizica

R.: Prietenia cu Klaus Johannis nu este un lucru ascuns. Dacă nu ar fi fost Johannis primar, mai eram Ambientul un atât de prezent partener al orașului?
I.C.: Respect față de oamenii de valoare am avut și o să am întotdeauna. Eu am fost un olimpic de fizică. Deci, cu un profesor de fizică să mă salut și să ne cunoaștem este un lucru normal. Un alt lucru important: noi am început parteneriatul cu FITS în 1993, când acest domn Johannis nu avea nimic de a face cu primăria. Când am început să discut cu Klaus Johannis, era un om de învățământ. Prietenia a crescut cu timpul.

R.: Deci de la fizică a pornit?
I.C.: Semănăm în mai multe privințe. Suntem doi oameni pentru care fizica a fost o școală importantă a vieții noastre. Dacă avem o discuție sau o temă, cam 75% din aceasta o privim pe aceeași linie. Prietenia cu Klaus este un lucru în care, bineînțeles, a contat și faptul că se înțeleg Carmen și Maria mea. Profesional, nu avem nicio legătură. Iar Ambient a susținut Sibiul înainte ca primar să fie Klaus. Când am pus mândra placă, la Sibiu, în Muzeul din Dumbravă, nu avea nimic de a face Klaus cu primăria. Atunci, ca și sibian eram foarte dezamăgit de câtă puțină importanță se dădea acelui lucru sfânt al Sibiului. În 1998, oamenii de la birourile din Muzeu nu aveau grup sanitar. M-am dus eu să le fac. În '99, împreună cu Kirschbaum am fost firmele sibiene care am îmbrăcat în granit scena de pe lac. Filma atunci TVR evenimente populare pe o scenă care cădea. Am ținut la lucrurile acestea, ca și sibian.

R.: Klaus Johannis va fi următorul guvernator?
I.C.: (zâmbește)…  Mă depășește.

Un televizor împrumutat pentru primul FITS

R.: Legătura cu teatrul de unde vine?
I.C.: Valoarea Chiriac. Punct. Unde întâlnești oameni de valoare vin și idei. Eu l-am întâlnit pe Chiriac în 1993, când prima contribuție la teatru a fost un televizor împrumut – căci aveam stand de televizoare la parterul Dumbrava – și o masă pliantă. Aceea a fost contribuția mea la prima ediție a Festivalului de Teatru. Dar este un om pe care dacă îl vezi cu câtă pasiune și dăruire lucrează… Eu întotdeauna am căutat oameni de valoare mai în vârstă decât mine pentru că încercam să învăț și să mă maturizez.

R.: Mergeați înainte la teatru?
I.C.: Am o doamnă soție care era la ”Lazăr” tot timpul cu zece, care și acum îmi corectează scrisul. Cu ea, sigur că mergeam. Nu zic că eram neapărat pasionat. Dar relația cu teatrul este datorită plăcerii mele că am întâlnit acest om, Chiriac. În 1993, când eu visam să fac Ambientul și eram cu o căruță și o dubă, el tot așa, visa atunci să facă un ditamai festival. Când ne povesteam unul altuia ce vom face peste 20 de ani eram doi oameni încrezători.

R: Ați visat la acel moment?
I.C.: Totdeauna când depui efort pe o gândire corectă ies rezultate. Chiriac este o mândrie a Sibiului care ar putea fi mult mai apreciată.

Avantajul față de copii

R.: Păreți un milionar altfel decât ceea ce se înțelege și se percepe de obicei în România.
I.C.: Dacă o cunoști pe soția mea, ți-ai da seama cum stau lucrurile. Suntem împreună de 28 de ani, de pe clasa a XI-a din Liceul ”Gheorghe Lazăr”. Chestiunea aceasta de business nu a avut pentru mine un scop de grandomanie. Aveam nevoie de un salariu. Suntem mulțumiți de ceea ce avem. Iar pentru faptul că acum, în ultimii ani, din cauza crizei sunt mai mult în familie, este și ea fericită. Eu am avantajul că vin dintr-o familie cu două surori mai mari și am învățat de mic ce înseamnă creierul unui băiat și ce înseamnă stabilitatea în gândire a unei femei. Noi ne gândim și la copiii noștri. Grandomania și lucrurile de acest fel îi afectează foarte mult. Iar asta nu vrem. Dacă eu am avut avantajul să fac școală și să mă maturizez ca un copil de muncitori ei nu au acest avantaj.

R.: E un dezavantaj?
I.C.: Maria, soția mea, are clinica ei de medicină, cu 20 de angajați, dar ea este omul de familie la noi. Noi nu avem menajeră, doică, nu avem nimic. Încercăm, ca și oameni, să fim în banca noastră. Maria încearcă să învețe fetele că e normal să calce și așa mai departe. Acum, că mai dăm cămășile la o firmă să le calce și o dată la două săptămâni vine o altă firmă să facă și curățenie, o facem. Dar important e că ai mei copii nu știu ce este aceea slugă, paznici și așa mai departe. Și e important să nu știe.
 

 • Ioan Ciolan are 44 de ani și este acționarul majoritar al Ambient SA, compania prin care funcționează lanțul de magazine de bricolaj cu același nume. Anul acesta, Ambient a împlinit 20 de ani de funcționare. Și, pentru prima dată în ultimii trei ani, societatea care a încheiat 2012 cu o cifră de afaceri de 667 de milioane de lei a revenit pe profit.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

18 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  O cunoștință indepartata

  Felicitări pentru realizări si pentru modestia de care dați dovada. Ginditi sănătos într-o Românie bolnava.Ma bucur ca am avut ocazia sa va cunosc personal.

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  calin

  Foarte multi comenteaza, foarte multi il denigreaza pe Ioan Ciolan. Asta pentru ca acest OM gindeste cu mult in fata timpului in care traim, iar cei mai multi nu pot tine pasul cu el intr-o discutie. Cind iti expune viziunea lui despre un subiect, cei mai multi cred ca are \”avioane\” in cap. Si cind nu intelegi ce vrea sa spuna cel din fata ta, e mult mai simplu sa denigrezi decit sa incerci sa te ridici la nivelul interlocutorului. Ma bucur ca viziunile lui dau rezultate pozitive! Succes in continuare!
  PS Poate nu intamplator prima lui firma se numea Respect!

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Silviu

  Un adevarat OM. Am avut onoarea si privilegiul sa-l cunosc pe domnul Ciolan de prin 96.
  In afara viziunilor pentru cresterea Ambient am simtit ca pune inainte binele celor pe care dansul nu-i numeste angajati ci colegi.
  RESPECT !

 6. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  sibian

  Felicitari,un om modest,harnic si foarte corect!
  L-am cunoscut in 1994 cind i-am incercat sa-i fac o husa la o chitara de atunci am apreciat acest om care a reusit in primul rind sa nu se schimbe in toti acesti ani.A fost intodeauna foarte aproape de Sibiu si sibieni si mai ales a fost un bun partener ptr firmele sibiene.La multi ani Ambient !

 7. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  andrei

  Personal nu-l cunosc, insa dupa cum raspunde intrebarilor reporterului imi dau seama ca e un om de admirat si sincer il admir. O sa spun si de ce: a realizat ceea ce nu multi realizeaza intr-o viata iar in plus a ramas un om modest. Marea majoritate a celor ce reusesc sa faca bani (nu discutam mijloacele prin care o fac) devin aroganti si se cred superiori, insa faptul ca el a ramas un om ce isi respecta trecutul si valorile (vezi simbolul macaralei) dovedeste ca e intradevar un om de valoare si m-as bucura sa vad mai multi ca el.

 8. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  petru

  O firma care nu isi respecta angajatii,nu pune pret pe valoarea omului ci pe exploatare…Am ramas cu un gust amar,nu recomand nimanui sa se angajeze acolo!!!!!!!

 9. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 10. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  mircea

  Cred ca este singurul patron care-si rasplateste oamenii si fidelitatea clientilor …. si nu sunt angajat sau in relatie comeciala cu Ambient, doar sibian
  Ar putea si alti mari sibieni sa faca gesturi similare
  Succes in continuare si
  LA MULTI ANI !

 11. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Adrian

  Felicitari Ioane si Respect. O familie deosebita cu care ne mandrim, ca Sibieni. Sa avem cat mai multi anteprenori cu gandire si viziune ca a ta.

 12. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 13. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 14. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 15. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 16. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  fost angajat

  Ma bucur ca am avut onoarea sa-l cunoscu pe D-l Ciolan. Este un administrator de firma care a pus mana si a ajutat in rand cu angajatii la modernizarea Centrului Comercial si nu numai.

  Pacat ca \”pumpincurismul\” e la el acasa in Sediul LOGISTIC, si e plin de incapabili.

 17. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 18. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Contact