Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
18°C

Dezvaluiri la Sibiu: Cat costa un etnic german?

 

Cât plătea statul German pentru repatrierea etnicilor germani din România, înainte de 1989? Cine a folosit banii? Câți români au părăsit astfel țara, înainte de Revoluție? Cine purta negocierile? La astfel de întrebări vor discuta vineri și sâmbătă, la Sibiu, specialiști germani și români, dar și persoane implicate activ în aceste tranzacții.
În 19 și 20 aprilie, în Sala Oglinzilor din sediul FDGR se va desfășura un seminar-conferință organizat de FDGR Organizația Sibiu, cu sprijinul Fundației Konrad Adenauer cu titlul "Reîntregirea familiilor versus vânzarea/cumpărarea etnicilor germani în perioada comunistă".
La eveniment și-au anunțat participarea cercetători români și germani, cât și dr. Heinz-Guenther Huesch, negociatorul părții germane între 1968-1989, care din însărcinarea părții germane a negociat și semnat "convențiile confidențiale" în baza cărora guvernul german a plătit pentru etnicii germani, care au avut voie să părăsească țara. ”Un moment special al conferinţei s-a dorit a fi dialogul între şi cu doi foşti negociatori ai părţii române şi germane: Stelian Octavian Andronic, în anii 1980 Şeful Unităţii pentru Acţiuni Valutare, şi dr. Heinz-Guenther Huesch. Avocatul german şi politicianul CDU Dr. Huesch a fost negociatorul părţii germane între 1968 şi 1989. Din păcate dl Anronic, care iniţial confirmase participarea, nu va veni la Sibiu, astfel încât dialogul se va purta doar cu dl. dr. Huesch”, se arată într-un comunicat transmis de FDGR.
Înregistrarea participanților se va face vineri, de la ora 16.30, iar deschiderea prezentărilor este programată la ora 17. 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

17 comentarii

callas

Acum 10 ani

ar mai avea tupeul cei ce au \"negociat\" vanzarea sasilor sa se expuna unei discutii deschise? Cred ca nu, o duc prea bine dupa ce l-au impuscat pe C si au profitat de conturile din strainatate unde se depuneau banii. D-nul Huesch poate spune insa si cui i-a dat bani cash fara chitanta ani de zile, probabil de acea unii se feresc sa dea ochii cu dansul. Interesanta runda!
Raspunde

unu\'

Acum 10 ani

Situatia nu e chiar atit de simpla.Daca RFG s-a simtit oripilata de tranzactia propusa de RPR sau RSR(in cazul in care Romania a facut propunerea)n-avea decit sa o respinga.Sa nu uitam ca etnicii germani s-au alaturat,in mare parte, Wehrmacht-ului.Daca cititi recensamintele oficiale(sursa Wikipedia) se observa o scadere smnificativa a populatiei germane dupa 1945,raportat la 1939.RFG si-a repatriat si prizonierii de razboi supravietuitori ai lagarelor din URSS(foarte putini,e adevarat),doar ca metodele au fost ceva mai discrete.Titlul articolului e,dupa parerea mea o obraznice atit la adresa Romaniei cit si a Germaniei!Oricum,ambele state trebuie sa-si asume,in egala masura \'\'trocul\'\'.
Raspunde

PB

Acum 10 ani

Garmanii si-au cumparat din ,,lagarul socialist\" o parte dintre conationali (considerati atunci norocosi!), in timp ce mii de romani au platit cu viata incercarea de a evada din acelasi areal, neavand cine sa-i cumpere...
Raspunde

Pardaillan

Acum 10 ani

Ete pa dracu\' ! Pe vremea lui ceausescu minoritarii aveau avantajul de a-l injura dublu, in doua limbi. Noi romanii nu puteam decat sa ne usuram injurandu-l in romana.
Raspunde

periscop

Acum 10 ani

Pe vremea aia circula un banc, a cărui poantă, şi esenţă, în consecinţă, era asta: \"Păi atunci, n-ar fi mai bine să creştem saşi, în loc de albine?\"...
Raspunde

VM

Acum 10 ani

consimt celor scrise la nr.3,,,cite generatii nu au fost distruse ,si acum se resimte inca devastarea comunista ,,,gasesc ca este de fara rosta acest articol,,,mai bine s-ar scrie despre cei care au luptat si au platit cu viata ,,,in aceasta perioada trista ,,,
Raspunde

Florin

Acum 10 ani

E foarte corect ca statul german sa plateasca pentru etnicii germani. Statul roman, si nu statul geman, a cheltuit cu pregatirea profesionala a sasilor.
Raspunde

david

Acum 10 ani

Statul german si nu cel Roman platesc pensiile etnicilor.Sunt si oameni care nu au lucrat un minut in D
Raspunde

usor pt. 2.

Acum 10 ani

Poti sa ne spui si din ce motive au intrat sasii in Wehrmacht ? Ori numa´ latrii ca sa te affli in treaba?
Raspunde

pt. 9

Acum 10 ani

Pot sa-ti spun eu, doar ca, din pacate pentru ei, sasii nu au intrat in Wehrmacht, ci direct in Waffen SS, cele mai atroce trupe. Motivele: sa-s invinga complexele de inferioritate fata de nemtii-nemti si sa para cat mai arieni, rasa pura germana.
Raspunde

unu

Acum 10 ani

@9:Istoria plus scaderea dramatica a numarului de sasi din Sibiu in perioada 1939-1945.Ti-am dat referinte,citeste.Daca nu,intreaba-ti profesorul de istorie de liceu.Si,fi politicos,tarane!Injuraturile nu-ti maresc IQ-ul!
Raspunde

brrrrrrrrrrrrrrr

Acum 10 ani

jeguri de romani coclitzi......numai la ciupit si furat de peste tot.................in rest zdrentzele europei.....
Raspunde

@ brrrrrrrrrrrrr

Acum 10 ani

Sasule retardat din Munchen, daca iti este asa scarba de romani, de ce postezi pe site-uri romanesti? Vezi-ti de pensia ta din Germania si grohaie pe site-uri germane, fiindca ai comportamentul unui porc batran.
Raspunde

hi hi

Acum 10 ani

sa rad de zdrentze oridinare k tn.....vezi k au sunat de la politzie k e mata arestata pt prostituzie..iar au gasito in tir la un turc la vestem.....saraca de ea tarfa
Raspunde

usor pt. 11. unu

Acum 10 ani

Profesorul de istorie din liceu nu stie istoria sasilor. Nu scaderea numarului de sasi, ci cresterea numarului de romani de dupa 1918, este o diferenta. Si de citit, nu prea ai ce citi in limba romana, istoria Transilvaniei trebuie citita in maghiara sau germana. De aceea te scuz. Prin diferite \"reforme\", sasilor le-a fost luat aproape tot. Pe urma au fost vanduti pe capete. Este o parte din istoria romanilor.
Raspunde

@15

Acum 10 ani

Si tu ai dreptate....vorba lui Solomon.... Insa daca tot e sa ne uitam la surse germane si maghiare as vrea sa stiu : Care a fost evolutia etnicilor germani in cadrul Regatului Maghiar..si apoi dupa 1867..in partea dependenta de Budapesta.. Ce s a intamplat cu etnicii germani ..din Rusia .regiunea Volga, Cehia ..regiunea sudeta, Polonia..Pomerania si Silezia..? Au fost sau nu dezavantajati....cei de pe teritoriul actual a Romaniei...cu toate deportarile si excesele facute.. Care este starea propietatilor acestora in Polonia si Cehia... Ma poate ajuta cineva cu raspunsul..? Cat priveste pentru starea propietatilor de pe teritoriul actual romanesc ( fara Bucovina de Nord si , si sudul Basarabiei unde au existat comunitati germane)...am sa il intreb direct pe domnul Primar Klaus Johannis
Raspunde

unu\'

Acum 10 ani

@15:Profesorii de istorie care predau la licee sunt mult mai bine pregatiti decit crezi.Sasilor li s-a luat intr-adevar tot,in 1946,dar nu pentru ca erau sasi.In 1954(sau 1955),in urma unui tratat incheiat intre RPR si RFG,Printr-un Decret al Marii Adunari Nationale li s-au \'\'returnat\'\' toate bunurile confiscate(case si terenuri).Divagam de la \'\'tema\'\',o obraznicie in opinia mea:Cit costa un sas in timpul comunistilor?Era prea scump sau prea ieftin?Daca da sau nu,de ce Statul German s-a pretat la asa afacere?Repet,pentru ultima data,situatia e mult mai complicata!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus