Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Spiridon Pantelimon - Un erou al plaiurilor avrigene

Leagăn de naștere și de simțire al celui dintâi cărturar avrigean, Gheorghe Lazăr (1779 – 1823), acest colț de Rai a dat țării și neamului mulți eroi care au slujit-o cu mintea, cu pana și cu spada. Eroii ostași ai crâncenelor bătălii purtate de Armata Română pentru eliberarea teritoriilor răpite din trupul țării în 1940, de către nesătulul imperiu bolșevic-sovietic și Ungaria hortistă, au mânuit arma precum marele cărturar al Avrigului, Gheorghe Lazăr, care a mânuit pana pentru împlinirea idealurilor pentru unitate națională ale poporului român în granițele sale ancestrale străbune. 

Între armata de eroi avrigeni, regăsiți cele două monumente ale eroilor din orașul de pe malul Oltului, urmași demni ai marelui cărturar Gheorghe Lazăr, ”întâiul dascăl de ideal național”, așa cum l-a apreciat marele istoric Nicolae Iorga, strălucește și numele plutonierului adjutant, Spiridon Pantelimon. El a luat parte la luptele purtate de Armata Române pentru apărarea Basarabiei, Bucovinei de Nord, iar către frontul de Vest și pentru eliberarea Cehoslovaciei. Viitorul erou, Spiridon Pantelimon, a văzut lumina zilei în august 1815, într-o familie de harnici plugari, cu frumoase tradiții făurite în eforturile făcute de poporul român pentru libertate și unitate națională. De altfel, această ”înaltă școală a familiei” a învățat ce înseamnă iubirea de glie și de neam, credința în Dumnezeu, dragostea de muncă și învățătură. A urmat cursurile școlii primare în comuna Avrig, dovedind o frumoasă îndemânare și calități adecvate pregătirii lui viitoare. La vârsta adolescenței, a îmbrățișat cariera militară, urmând Școala de Aplicație în specialitatea infanterie și cavalerie din Sibiu. Înainte de începerea războiului avea deja gradul de sergent major. La 22 iunie 1941, când gorniștii, la ordinul întâiului oștean al țării, mareșalul Ion Antonescu, vor da semnalul de atac, el era încadrat în dispozitivul de luptă al unui grup de vânători călări ai Școlii militare sibiene, formațiune cu care va lua parte la luptele de la est de Prut. Pe frontul de est, „jurnalul său de război”, scris cu pana amintirilor, însumează peste 1850 de zile. În aceste aprige lupte, bravul subofițer avrigean a fost grav rănit, însă dupa vindecare, și-a ocupat din nou locul de luptă al unității sale. La 5 august 1944, a căzut prizonier la trupele armatei bolșevice, suferind ororile si nelegiuirile vieții de lagăr. În februarie 1945, a fost eliberat din prizonierat și încadrat în Regimentul 5 Cavalerie, în cadrul căruia se va afirma în luptele purtate de corpul de cavalerie al Armatei Române pe teritoriul Cehoslovaciei, până la 9 mai 1945. Pentru faptele sale de arme a fost citat prin ordin de zi al eroicului corp de vânători de munte, în sprijinul căruia au acționat trupele de cavalerie și decorat cu medalia „Crucea Serviciului Credincios” cu spade clasa a doua și cu „Virtutea Militară” cu spade. De asemenea, la sfârșitul campaniei din 1945, a fost citat din nou, de această dată, pe ordinul de zi al Corpului II Armată din Armata Întâi Română, înalte distincții ostășești din partea patriei recunoscătoare. El a rămas pe veci un erou al plaiurilor avrigene, care și-a dat jertfa de sânge pentru apărarea patriei sale, România.
 
de col. (r) V. Neghină 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

2 comentarii

VM

Acum 10 ani

felicitari pentru acest articol
Raspunde

ANONIM

Acum 10 ani

SA NASCUT IN 1815 SI A LUPTAT IN 1941 SI 1944 ????
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus