X

Zilele culturale ale judetului: primul "festival" care se vrea sa ocupe tot judetul

Locuitorii orașului Sibiu și nu numai sunt așteptați să ia parte la zeci de evenimente programate în prima ediție a Zilelor culturale ale județului Sibiu, prima manifestare de acest gen organizată în ultimii zeci de ani. Practic, toate instituțiile județene de cultură, de la Junii Sibiului la Studioul de Film Astra, instrumentiștii Filarmonicii sau la studenții înscriși la Actorie vor ”descăleca” în satele sibiene pentru a organiza o serie de evenimente culturale în ceea ce a fost numită ”ediția de primăvară” a Zilelor culturale ale județului Sibiu. Aceasta este programată în week-end-urile cuprinse între 11 mai și 9 iunie, în cinci zone etno-geografice ale județului și va debuta în satul Alămor (comuna Loamneș).
”«Sibiul – județul care trăiește prin cultură» este sintagma pe care am ales-o pentru aceste evenimente. Vrem să demonstrăm locuitorilor, turiștilor, că ne putem bucura de o cultură bogată”, spune Silvia Macrea (foto), directoarea Cindrelul – Junii Sibiului, cea care este responsabilă de coordonarea Zilelor culturale.

Filme în căminele comunale

”Este o inițiativă grozavă. De 23 de ani căminele culturale de la sate au fost ocupate doar de nunți, botezuri și înmormântări. Faptul că putem face educație prin filmele documentare pe care le vom proiecta este remarcabil”, spune Dumitru Budrala, directorul Studioului de Film Astra. Dacă cei de la Astra Film vor proiecta în satele sibiene filme documentare, în cadrul Zilelor culturale instrumentiștii Filarmonice de Stat Sibiu vor susține concerte generic denumite ”Ora de muzică clasică”. Concertele vor fi susținute în special în bisericile evanghelice fortificate din județ.
Școala de Arte și Meserii ”Ilie Micu” va organiza ateliere pentru copii. ”Vor fi ateliere interactive, la finalul cărora copiii vor fi premiați, simbolic, cu câte o carte”, spune Alina Pinca, directoarea Școlii. Centrul cultural interetnic Transilvania va organiza simpozioane, cum ar fi cel despre poetul Aron  Cotruș, iar CNM Astra va ”repertoria” bunurile de patrimoniu ale zonelor din județ. Evident, vor fi scoase la înaintare și deprinderile culinare tradiționale din fiecare zonă.

O ”zi culturală a județului”: și cu folk, și cu jazz și cu teatru și cu mâncare

Instituțiile județene de cultură cuprinse în acest proiect au anunțat și programul primului sfârșit de săptămână în care au loc Zilele culturale. Acestea vor fi deschise la Alămor, sâmbătă, 11 mai. În satul situat la 32 de km de municipiul Sibiu, pe tot parcursul zilei sunt programate proiecții de film pentru copii, spectacole de teatru, biblio-atelier pentru copii, târg de bucate, dar și un concert de folk . În aceeași, dar la Apodul de Jos, într-o cramă va fi organizat un concert de jazz, iar la Ocna Sibiului, în biserica reformată este programat un concert cameral al Filarmonicii sibiene.

Prima ediție a Zilelor Culturale (program)

Alămor, sâmbătă, 11 mai:

–    Proiecţie de film pentru copii, adusă de Caravana Astra Film

–    Spectacolul de teatru „Scenete din I.L.Caragiale”,

–    Biblioatelier de creaţie literară pentru copii, intitulat „Spune-mi o poveste despre satul tău”,

–    Diverse ateliere pentru copii pregătite de Palatul Copiilor din Sibiu

–    Expoziţie de produse tradiţionale realizate în microfabrica proprie de panificaţie, patiserie, produse din carne şi lapte, sucuri, a Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară “TEREZIANUM”

–    Târg de Bucate Tradiţionale (demonstraţii şi degustări)

–    Spectacol oferit de cercurile de muzică uşoară, dans modern, balet şi muzică folk din cadrul Palatului Copiilor

–    Expoziţie de fotografii „Rituauri de iarnă”

–    Spectacol folcloric „Nunta de la Alămor“, oferit de formaţia din localitate

–    Concert folk Florin Tomici, cu foc de tabără

–    Proiecţie de filme documentare: „Satul de demult” şi „Junii din Alămor”

Tot sâmbătă, 11 mai, la Şcoala din comuna Loamneş, se va desfăşura simpozionul dedicat poetului Aron Cotruş, urmat de o dezbatere susţinută de redactorii Centrului Cultural Interetnic Transilvania şi de prezentări de carte.

Sâmbătă, 11 mai, ora 18.30, la Casa de Cultură din Miercurea Sibiului, se va desfăşura un Spectacol Folcloric, iar la ora 19, la Ocna Sibiului, în Biserica Reformată, va avea loc un concert cu formaţiile camerale ale Filarmonicii de Stat Sibiu, în timp ce, de la ora 20, într-o cramă din Apoldu de Jos, se va organiza un concert de jazz, cu degustare de vinuri.

 

Duminica, 12 mai, la Alămor, după terminarea slujbei religioase de la biserica ortodoxă din localitate, sătenii vor face o paradă a costumelor populare, a căruţelor şi a animalelor, iar în curtea Căminului cultural se va desfăşura un târg de bucate tradiţionale, care include demonstraţii practice şi degustări.

Punctul de atracţie al Zilelor Culturale ale Judeţului de pe Valea Secaşelor va fi spectacolul folcloric susţinut de formaţiile tradiţionale din Alămor, Păuca, Miercurea Sibiului şi Apoldu de Jos, urmat de un spectacol de fanfară tradiţională şi de un spectacol de taraf tradiţional, susţinut de elevii Liceului de Artă Sibiu. În continuare, vor încânta publicul elevii Şcolii Populare de Arte şi Meserii „Ilie Micu“ Sibiu, de la clasa canto popular şi de la clasa de dansuri populare din Păuca. Evenimentul va fi încheiat de spectacolul susţinut de Ansamblul Profesionist „Cindrelul Junii” Sibiu, avându-i ca invitaţi speciali pe Cristian Pomohaci şi pe Mariana Anghel.

De asemenea, comuna Ludoş a pregătit un circuit turistic care include Biserica Ortodoxă şi Biserica Reformată, urmat de o degustare de vinuri.


Sursa: Consiliul Județean Sibiu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

7 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  alo!!!

  pana veti ajunge voi ca doamna Macrea or mai trece secole pana atunci, nu mai comentati aiurea de oameni de valoare ca dansa, sa va fie rusine nemernicilor ca nu meritati nici sa-i duceti poseta pe care o are, nicidecum sa va dati cu parerea de asemenea personalitate de valoare

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  ana

  Decat sa fiti rai, sa scrieti pt a enerva lumea mai bine beti apa. Pupaya esti de o rautate ca daca te vezi in oglinda fugi. Sibianul e un slabanog cat paiul !!!
  E o mandrie ca avem un astfel de om de cultura.

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 6. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  nik

  zilele culturale desfasurate la Alamor au fost un succes din punct de vedere a participarii si a implicarii alamorenilor la aceasta sarbatoare. In acest sens doresc sa multumesc tuturor celor care care nascuti in Alamor , au participat la acest eveniment si care nu au uitat satul nostru de demult si se considera in continuare urmasi a unor oameni cu o tinuta deosebita ,morala ,civica si vestimentara

 7. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  @nik

  trebuie spus ca Festivalul s-a incheiat cu un grup sexual gigantic alcatuit adhoc de participanti. grupul sexual a fost sfintit de un sobor de preoti de diverse confesiuni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Sibiu
 • Contact