Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
12°C

Cum am devenit monarhist

 „De ce eşti, dom’ne, monarhist? Că doar nu te-ai născut în timpul regalităţii, şi la şcoală n-ai învăţat decât de rău despre regi”, mă interoghează inşii pe care reuşesc să-i agasez cu opţiunea mea pentru monarhia constituţională. Într-adevăr, pentru şcoala pe care a făcut-o generaţia mea, monarhia constituţională a fost aşa cum i-a impus regimul dictaturii aşa zis proletare: un regim opresiv, burghezo-moşieresc, de exploatare a omului de către om. Despre meritele şi rolul familiei Hohenzollern-Sigmaringen, în apariţia şi dezvoltarea statului român modern, şcoala şi societatea nu ne-au învăţat. Nici după ’89, lucrurile nu s-a schimbat sensibil.

Puţină istorie. S-a întâmplat că, după Principele A.I.Cuza – eroul de la 1859, nişte politicieni l-au adus pe prinţul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, pentru a integra Principatele Române în familia regalităţii europene de la acea vreme, aşa cum astăzi dorim integrarea României în UE. Străinul ăsta, cu răbdare şi încăpăţânare de saxon, după ce a devenit Rege, a trecut Vechiul Regat de la feudalismul întârziat, la capitalismul de dezvoltare. Străinul ăsta a urmărit dezvoltarea Regatului, ţinându-i la respect pe politicienii băştinaşi cu mână forte. Şi tot străinul acesta a reuşit (timp de 48 de ani), cu toate riscurile şi neajunsurile democraţiei, să modernizeze, în stil european, o societate în care, până la el, la modă erau işlicele, şalvarii şi narghilele orientului. Succesorul lui Carol I, Ferdinand, şi-a legat numele de rezistenţa românească din primul război mondial, de votul general şi împroprietărirea ţăranilor, dar, în primul rând, de întemeierea României Mari. În perioada următoare, monarhia a trecut prin numeroase crize, datorită moştenitorului lui Ferdinand, Carol II, inteligent, cult, dar cu spirit aventurier. Totuşi, Regatul a atins cea mai mare dezvoltare. Din fericire, urmaşul lui Carol II, Mihai, nu i-a semănat la fire, dar a avut neşansa de-a ajunge suveran la doar 19 de ani, în plin război mondial. După război, sub presiunea înţelegerilor dintre aliaţii învingători şi a comuniştilor sovietici, cu concursul cozilor de topor autohtone, monarhia a dispărut din viaţa poporului român, dar nu pentru că acesta ar fi dorit acest lucru.

Pe scurt, pot spune că am devenit monarhist ascultând, începând din anii ’69-’70, mesajele MS Regele Mihai I, la Europa Liberă, şi citind, după ’89, multe din cărţile interzise până atunci. Aşa am ajuns şi la câteva concluzii: 1. în istoria modernă, opţiunile politice ale paşoptiştilor, inclusiv apariţia Regatului, şi opţiunile politicienilor care au făurit România Mare s-au dovedit a fi cele mai juste pentru naţiunea română; 2. e de preferat un rege constituţional investit cu puteri limitate, dar suficiente ca să ţină sub control tensiunile dintre partide şi politicieni; 3. pe toată durata exilului său, de-o jumătate de secol, Regele Mihai I a avut un comportament demn de întemeietorul dinastiei, Carol I; 4. monarhia constituţională, cu deviza NIHIL SINE DEO, ne-ar putea scoate din rătăcirea postcomunistă, în care încă ne aflăm; 5. democraţia, la români, a apărut sub oblăduirea monarhiei constituţionale; 6. poporul român nu s-a exprimat niciodată pentru dispariţia monarhiei româneşti. Şi mai e ceva: nici dacă ar fi fost ocupată de o putere străină, România nu ar fi ajuns în starea jalnică în care se afla în ’89. Şi totuşi astăzi este membră a UE. România are noroc, cum spunea cineva, şi poate (cu mai multă educaţie şi responsabilitate) va reveni la monarhia constituţională, pentru a stăvili energiile politice ce se pot consuma, altfel, inutil.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

7 comentarii

cititor

Acum 10 ani

Bai loaza, pe mine ma intereseaza cum ai devenit pupincurist. Ai curajul sa spui?
Raspunde

pentru 1

Acum 10 ani

da\' tu ai curajul sa spui cum te chema, ma rusine a Sibiului? de fapt esti un \"no name\" care se baga singur in seama!
Raspunde

pentru 2

Acum 10 ani

dupa ce ai tu curaj sa ne zici cum ai devenit labagiu de legenda .
Raspunde

alt cititor

Acum 10 ani

sunt monarhist, vreau o monarhie constitutionala, mi-a placut articolul pana cand am citit majusculele referitoare la zeitate. vreau o monarhie laica, religia nu are ce cauta in treburile statului, nu-mi trebuie un patriarh cu haine si sceptru de imparat ca sa-si dea cu parerea pe langa conducatorii statului si sa indrepte turma \"domnului\" in directia intereselor proprii
Raspunde

fost pdelist

Acum 10 ani

măi dorin teodorescu tu ai ai tupeu să scrii aşa un articol să mai vorbeşti de valori, de regi cu bune şi rele de ce a însemnat monarhia , te rog fii serios , după ce ai fost sluga lui Aricion această nulitate din politica sibiană , după ce i ai dus trena lui TRIHENEA ACEST cioban parvenit în politică , culmea după ce i ai lins tălpile celui mai prost perfect pedelist , infantilul răcuciu , după ce ai lins blidele slugii pedeliste Daniloaie Paviloaie , TU LIMBISTULE DORIN , mai ai curaj să scoţi capul . şi asta fără să mai spunem de şefa ta supremă de nebuna cu acte în regulă de la spitalul de nebuni madam streteanciufa nebuna nepălita care vă conducea pe toţi doar pentru că vă căcaţi pe voi de frică să n o supăraţi pe considerentul că e fosta amantă a lui NICU Plicu tata vost al pedeliştilor !!!!!!!!! Aşa că că dom Dorn CIOCU mic !!!!!!!!
Raspunde

Ipredatu

Acum 10 ani

Recunosc: eu am scris la pct. 5. Imi pare rau. Ma inervat monarhistu asta, dar ce am scris nu are nici o legatura cu articolu. Era tarziu, bausem ceva. Pe toti iam slujit si pe multi altii nainte. Ca asa suntem noi, activistii comunisti. Ne dam bine cu cei de la putere.
Raspunde

un sibian

Acum 10 ani

mie mi-a placut articolul, poate ca un feedback, lista cu concluzii ar fi fost mai vizibila daca se trecea la rand nou..dar continutul imi place! Numai bine!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus