Vineri,
29.03.2024
Partial Noros
Acum
16°C

Cum sa ajuti comunitatea prin sport

Orașul se pune în mișcare și în 2013, cu ocazia celei de-a doua ediții a Semimaratonului cu strângere de fonduri pentru proiectele, necesitățile  și cauzele din comunitatea sibiană.

Dacă la prima vedere poate părea doar un eveniment cu caracter sportiv, Semimaratonul Sibiului are o serie de mecanisme, care transformă o alergare prin citadela sibiană într-o posibilitate de a susține și ajuta. De la un capăt la celălalt, despre susținere este vorba. Pe scurt, o serie de probleme și neajunsuri indiscutabile au fost identificate în județul Sibiu, apoi propuse de către diverse ONG-uri sub forma unor cauze, iar ca măsură de remediere și/sau îmbunătățire s-a ales sportul. De ce? Ei bine, este cunoscut faptul că sportul naște pasiuni și unește oameni, atunci când rațiunile primare sunt pure. Și, ce poate fi mai pur și onest decât să încerci să ajuți comunitatea din care faci parte?

Banii se întorc în comunitate

Cea de-a doua ediție a Semimaratonului aduce multe schimbări față de anul trecut, însă ideea generală este aceeași: alergi cât poți, donezi cât vrei. Oricum ar fi, banii se întorc în comunitate! Gândit ca un eveniment cu două componente - sportivă și de strângere de fonduri – Semimaratonul Sibiului înglobează pe lângă traseul de 21 de kilometri alte patru curse, din care una de cros (5km) și trei, mai mici, dedicate copiilor. Anul trecut, spre exemplu, au fost 12 cauze pentru care s-a strâns suma totală de 34.150 de lei. Banii au ajuns la destinație și s-au adunat din donații de la firme și persoane fizice.  Sumele au fost fie modice – 1, 5, 10 lei – fie de ordinul sutelor sau miilor de lei.

Număr dublu de cauze

Pentru Semimaratonul Sibiului 2013, al cărui start se va da pe 25 mai, în Piața Mare, numărul proiectelor s-a dublat, ajungând la 23. Acestea variază de la cauze precum „Banca de Alimente a Crucii Roșii Sibiu” – dedicată persoanelor fără venituri sau cu venituri foarte mici, sau „Adăpost pentru câinii abandonați”, la „Achiziționarea circuitelor pentru aparatele de respirație pentru a ajuta nou-născuții să supraviețuiască” – demarat de Clinica de Neonatologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu.
 „Este clar că o să se întâmple ca unele cauze să atragă mulți susținători, iar altele nu o să reușească să strângă banii pe care și-i propun. Noi o să analizăm acest lucru, iar dacă o să observăm că vor fi prea multe cauze care nu reușesc să strângă suficienți bani, anul viitor o să punem niște condiții mai dure, ca să fie mai puține proiecte, mai puține organizații, dar să strângă fiecare mai mulți bani. Este o sumă limitată care poate fi atrasă din comunitate, ori aceea se împarte între toate cauzele înscrise”, subliniază Ciprian Ciocan, de la „Fundația Comunitară Sibiu” – principalul organizator al competiției.

Potrivit acestuia, unele dintre cauze pot fi mai atractive decât altele în ochii posibililor donatori, însă acest lucru depinde și de modul în care găsesc de cuviință reprezentanții ONG-urilor implicate și, în speță, alergătorii să își prezinte și promoveze proiectul în comunitate.

Se aleargă pe unde e Sibiul mai frumos

Traseul de alergare include o variație de peisaje și locații îmbibate cu istorie sibiană. Se va pleca din Piața Mare, apoi se străbate Centrul Istoric pe o distanță de șapte km. Apoi se va intra, prin Parcul Sub Arini, în natură, după care alergătorii vor ajunge în zona Dumbrava Sibiului, la Muzeul Civilizației Populare Tradiționale. Punctul de sosise va fi tot în Piața Mare. Traseul este prevăzut cu cinci puncte de realimentare și sute de voluntari, care să faciliteze cursa pentru sibienii care aleargă la semimaraton, cros sau la probele pentru copii.

Cum poți să susții o cauză?

Evenimentul se desfășoară în jurul site-ului „maratonsibiu.ro”, locul unde sunt afișate proiectele și posibilitățile prin care orice sibian poate să le susțină. De altfel, dacă vrei să iei parte la Semimaratonul Sibiului poți să fii fie alergător, fie susținător, fie voluntar. În momentul scrierii acestui articol numărul alergătorilor înscriși era de 120, însă organizatorii cred că pe 25 mai vor fi peste 200. Printre ei și mulți care vin din Cluj sau București, ori din țări ca Belgia, Spania și probabil America.

În plus, deja suma strânsă din donații se apropie de cea totală de anul trecut. „Ne așteptăm la 200-250 de alergători, pentru că din experiența de anul trecut cel mai mulți se înscriu pe ultima sută de metri. Foarte mulți nu sunt convinși că pot să parcurgă distanța, se antrenează, iar apoi se înscriu”, spune Ciprian Ciocan.

Orice sumă se transformă în donație

Indiferent de cuantumul sumei, aceasta se transformă imediat în donație către proiectul ales. De altfel, taxele de înscriere propuse alergătorilor -  între 40 și 80 de lei, în funcție de proba aleasă - devin tot donații. „Diferența dintre noi și alte competiții de alergare este că organizatorii își folosesc banii pentru cheltuielile evenimentului. Noi avem o strategie diferită, taxa de înscriere merge de asemenea la unul dintre proiectele înscrise. Practic, când plătești taxa de înscriere, îți alegi ce cauză vrei să susții, iar banii vor merge la proiectul respectiv”, subliniază Ciprian Ciocan.

De asemenea, în 25 mai vor fi persoane pe margine, care vor accepta donații pe loc. În schimbul sumei se va elibera o chitanță, pe care va apărea și numele cauzei susținute. „Anul trecut au fost foarte multe donații la fața locului. Poți să donezi oricât, fie că vrei să donezi cinci lei per kilometru parcurs, fie că donezi o sumă totală de, de exemplu, 100 de lei. O donație este o donație! De multe ori îți apar tot felul de cauze pentru care să dai bani. Ori te oprește cineva pe stradă - dă bani pentru asta, pentru ailaltă. Fie că dai bani la stat, sub formă de impozite, dar niciodată nu ai posibilitatea să alegi ce vrei să faci cu banii tăi. Prin acest eveniment ai posibilitatea să decizi ce faci cu banii tăi, ai 23 de cauze din care să alegi! ”, mai spune organizatorul principal.

Vor fi și curse de copii

Pe lângă cursa principală – semimaratonul, care se desfășoară pe un traseu cu o lungime de 21 de kilometri, în 25 mai vor exista o cursă de cros, de cinci kilometri, și trei curse dedicate copiilor. Semimaratonul se poate parcurge și în sistem de ștafetă fie de 4X5 km, fie de 2X10km. Însă, cursele de alergare pentru copii se împart în trei categorii, în funcție de vârsta micuților. Astfel, cei de 4-6 ani au de alergat 400 de metri, distanța dublându-se pentru cei cu vârste de 7-9 ani, ca celor de 10-12 ani să le fie alocat un traseu de 1.2 kilometri. Cel mai lung traseu pornește din Piața Mare, ajunge la Teatrul Gong și se încheie în Piața Mică, în timp ce distanțele de 4 și 800 de metri vor fi parcurse doar în Piața Mare. „Încercăm să aducem câți mai mulți oameni să alerge, să facă mișcare, și în fiecare an convingem persoane noi să se apuce de alergat, chiar dacă se apucă pentru sănătate sau pentru că vor să susțină o cauză. Sunt mai mulți cei care vin să susțină o cauză, dar acesta este un efect secundar plăcut”, adaugă organizatorul.

Cine organizează și care sunt cauzele?

Oricare din cele 23 de cauze sunt accesibile publicului larg. Acestea sunt:

1. YouthBank Sibiu – „Tu dai direcția, Sibiul te urmează!” – se adresează liceenilor cu vârste de 14-19 ani. Cauză: Nevoia de a dezvolta abilități și cunoștințe pe care sistemul de învâțământ tradițional nu pune accent, precum competențe de leadership, comunicare și negociere, cunoștințe de management financiar, noțiuni de strângere de fonduri etc.

2. Asociația Tura în Natura Sibiu – Concursul de orientare turistică „Comorile Pădurii Dumbrava”. Scopul proiectului este de a promova mișcarea în aer liber și cunoașterea împrejurimilor orașului pe bicicletă sau în alergare.

3. Asociația Micii Exploratori – „Let’s go!”. Vizează nevoile vârstei de 8-13 ani, printr-o serie de cluburi de timp liber, care includ activități precum jocuri, cântece, versete, lecții sau proiecte creative.

4. Crucea Roșie Sibiu – Banca de Alimente a Crucii Roșii Sibiu. Beneficiarii – persoane fără venituri sau cu venituri foarte mici, familii monoparentale sau cu copii foarte mulți, copii lăsați în grija bunicilor sau a altor rude etc.

5. Asociația Liga Suporterilor Sibieni – „Echipa orașului tău!”. Vizează promovarea tinerilor fotbaliști din județul Sibiu, asigurarea condițiilor pentru atragerea copiilor către sport, precum și oferirea posibilității continuării activitații fotbalistice celor care au terminat junioratul.

6. Asociația ReGenerația – „Scoate voluntariatul din muzeu”. Urmărește promovarea voluntarilor şi a muncii din spatele proiectelor pentru  comunitate, prin realizarea unui pictorial foto cu voluntarii asociațiilor participante, în diferite muzee din Sibiu.

7. Parohia Evanghelica CA Sibiu – „Gușterița turistică”. Urmărește promovarea turismului și culturii din Gușterița. Propune realizarea unei hărți și marcarea traseelor tematice din Gușterița, pentru sibieni și pentru cetățenii veniți în vizită, din străinătate.

8. Asociația Salvatorilor Montani Sibiu – „Susține ca să putem ajuta!”. Dotarea cu echipamentul necesar operațiunilor de salvare derulate de salvamontiștii voluntari sibieni în zona Bâlea Lac.

9. Magic Hands Studio – Mânuțele magice descoperă lumea. Urmărește dezvoltarea laturii creative a copiilor cu vârsta de 5-12 ani, prin activități educative și recreative, stimularea exprimării libere prin activități handmade, dezvoltarea armonioasă a capacităților cognitive prin descoperirea traditiilor romanesti.

10. Asociația Casa Calfelor Sibiu – Transfer european de cultură și cunoștințe prin intermediul calfelor călătoare 2013. Vizează promovarea meseriilor tradiționale și posibilitățile pe care le au meșteșugarii.

11. Asociația Pentru Protecția Animalelor și a Naturii Animal Life Sibiu – Adăpost pentru câinii abandonați. Urmărește construirea unui adăpost pentru câinii abandonați, ca alternativă la metoda de gestionare din prezent – sterilizarea.

12. Asociația Mâini Unite din Sibiu – Mâini Unite pentru Parcul Sub Arini – din dragoste pentru copii. Își dorește amenajarea și modernizarea spațiului de joacă, desfășurarea activităților recreative în condiții optime și încurajarea socializării în aer liber a copiilor și a părinților deopotrivă, dar și a tuturor celor ce aleg să se plimbe în Parcul Sub Arini.

13. Fundația Comunitară Sibiu/AnabellaTarnovan – Căsuța de Lectură. Urmărește amplasarea unor minibiblioteci în spații publice (locuri de joacă, spital, mall, cafenele, restaurante, universitățe etc.). Minibibliotecile funcționează pe principiul „ia o carte și pune alta în loc” sau „ia o carte, bucură-te de ea și  returneaz-o”.

14. Asociația Elijah inițiativa socială Ruth Zenkert – O masă caldă. Vizează intergrarea în societate a copiilor aflați în dificultate și proveniți din familii defavorizare , aflați în satele de pe Valea Hartibaciului.

15. Organizația EMMA – Prevenirea abandonului și protejarea vieții copilului prematur. Cauză: Îmbunătățirea vieții copiilor prematuri, militând pentru apărararea și promovarea drepturilor acestora, asigurându-se că fiecare copil este protejat.

16. Asociația Carpatină Ardeleană a Turiștilor Sibiu – Prin drumeție mai aproape de natură. Își propune promovarea drumeţiei ca formă de petrecere a timpului liber în şcolile de gimnaziu, educarea elevilor în spiritul protejării naturii și sprijinirea profesorilor pentru a organiza drumeţii cu elevii.

17. Asociația de-a arhitectura – De-a arhitectura în orașul meu. Beneficiarii sunt, în Sibiu, şcolarii din cele 12 clase a IIIa şi a Iva, care s-au înscris pentru anul scolar 2013-2014. Scopul programului este introducerea în școli a disciplinei privind cunoştinţe despre arhitectură și mediu construit, pentru clasa a IIIa și a IV-a, ca materie opţională.

18. Organizația Voluntarilor SMURD Sibiu – Grupul Voluntarilor SMURD Sibiu. Cauză:
Dotarea sediului SMURD cu echipamente necesare în gardă, achiziționarea unui manechin de prim ajutor pentru paramedici, achiziționarea unei lămpi de sterilizare a ambulantei.

19. Asociația Sibiu 100% - Sibiu Bike 100%. Propune implementarea, în Sibiu, a traficului de biciclete, atingerea statului de oraș european și la nivelul mișcării pe biciclete, responsabilizarea tuturor participanților la trafic și marcarea corectă a traseele de bicicletă în oraș (ex. sensurile giratorii).

20. Asociația Joy Sibiu – Alerg în natură pentru natură. Urmăresc aducerea oamenilor în stadiul de a conștientiza impactul pe care îl au asupra mediului și învâțarea acestora, prin evenimente și conferințe pe teme ecologice, cum să minimalizeze daunele. Beneficiari – toți cetățenii, grup țintă – elevi între 10 și 18 ani.

21. Asociația Prietenii Mocăniței – Restaurarea vagoanelor Mocăniței.  Se urmărește crearea unui tren turistic pe șinele Mocăniței, pentru atragerea turiștilor pe Valea Hârtibaciului și dezvoltarea acestei zone. Se dorește restaurarea la exterior și interior a unuia dintre cele patru vagoane vandalizate, care au fost salvate de la tăiere, pentru a forma un tren turistic.

22. Heritas – Fundația Transilvană pentru dezvoltarea integrată, protecție și revitalizare a patrimoniului cultural – Huet.Urban – „Greem is Smart”. Urmărește exploatarea potențialului și valorii istorice a Pieței Huet, unde se desfășoară doar sporadic acțiuni mici. Huet.Urban promovează locul de desfășurare al festivalului, Piața Huet, spațiul sibian din care istoria orașului a început să crească, ca imensă scenă urbană, ideală pentru derularea de evenimente culturale, promovarea informaţiei, gastronomie, comunicare, spaţiu de acţiune dar şi loc de odihnă. Proiectul urmărește de asemenea întărirea sentimentului de comunitate și oferă șansa unei colaborări a tuturor celor care locuiesc sau își desfășoară activitatea în această piață istorică.

23. Asociația Baby Care – Uni vis, o speranță, o viață, pentru nou-născuții și prematurii internați în terapia intensivă neonatală. Urmărește achiziţionarea circuitelor pentru aparatele de respiraţie pentru a ajuta cel puţin 20 nou-născuţi să supravieţuiască. (Potrivit organizatorilor, printre alergătorii care susțin acest proiect se numără și medici ai Clinicii de Neonatologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu).

Semimaratonul Sibiul este organizat de Fundația Comunitară Sibiu, iar co-organizatori sunt Asociația „PeDale” Sibiu și Asociația „Micii Exploratori”.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

1 comentarii

sibiu

Acum 10 ani

popelcă ce faci nu mai scri nimic de lss voinţa sau încă mai aştepţi prima victorie,sau de 1-8 nu scri nimic că te faci de comedie papagalule.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus