Joi,
18.04.2024
Parțial Noros
Acum
5°C

UPDATE Noaptea Muzeelor: Peste 50000 de vizitatori in muzeele sibiene!

Actualizare 2

Complexul Național Muzeal Astra raportează un nou record, cu ocazia Nopții Muzeelor, nu mai puțin de 19607 vizitatori trecându-le ieri pragul.

”Noaptea Europenă a Muzeelor a adus Muzeului ASTRA un număr impresionant de vizitatori (19607), care au avut parte de un program variat ce a inclus concerte de muzică tradiţională românească, niponă şi ţigănească, spectacole de teatru, proiecţii de film, un maraton gastronomic transilvănean, un atelier de origami, vizite ghidate în expoziţiile temporare şi permanente ale muzeelor din cadrul Complexului Naţional Muzeal ASTRA”, au transmis reprezentanții CNM Astra.

Actualizare 1:

Reprezentanții Muzeului Național Brukenthal din Sibiu au raportat în această dimineață un număr de peste 30000 de vizitatori, în cursul zilei de ieri și azi-noapte.

”Cu ocazia desfăşurării programului special dedicat Zilei şi Nopţii Muzeelor s-au înregistrat următoarele rezultate: Total vizitatori Ziua Muzeelor – 8970; Total vizitatori Noaptea Muzeelor – 21340. Expoziţia Dinozaurii din grădină a adus, comparativ cu anul trecut un plus de 3118 vizitatori de Ziua Muzeelor şi un plus de 1759 vizitatori de Noaptea Muzeelor”, a transmis Marius Gheorghiu, purtătorul de cuvânt al MN Brukenthal.

 

Noaptea Europeană a Muzeelor, eveniment iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa, a ajuns la a IX-a ediţie şi anul acesta va fi sărbătorită în 18 mai, împreună cu Ziua Internațională a Muzeelor.

 

Complexul Naţional Muzeal Astra din Sibiu sărbătoreşte cele două evenimente în cadrul proiectul "Noaptea Muzeelor în 4 acte: Bucureşti, Baia Mare, Cluj-Napoca, Sibiu", coordonat de Rețeaua Națională a Muzeelor din România. În cele patru oraşe vor fi disponibile hărţi tipărite cu muzeele participante care, de asemenea, vor fi încărcate şi pe site în format electronic.

În noaptea de 18 mai, muzeele din judeţul Sibiu îşi aşteaptă vizitatorii la expoziţii diversificate şi alte evenimente speciale. Pentru a-şi stabili mai uşor propriul traseu, vizitatorii sunt invitați, în premieră, să folosească harta cu programul Nopții Muzeelor în Sibiu.

Muzeele săteşti, colecţiile particulare, colecţiile bisericeşti care s-au înscris în circuitul de vizitare 18 mai şi care îşi aşteaptă vizitatorii, între orele 18:00-01:00, sunt: Muzeul Interetnic al Văii Hârtibaciului din Alţâna, Muzeul de Istorie Valea Hârtibaciului din Agnita, Muzeul Cetate din Axente Sever, Palatul Brukenthal Avrig, Muzeul Orăşenesc din Avrig, Abaţia Cisterciană de la Cârţa, Muzeul etnografic „Badea Cârţan”din Cârţişoara, Colecţia Muzeală a Armenilor din Transilvania, Dumbrăveni, Casa memorială „Hermann Oberth” (secţie teritorială a Muzeului Naţional al Aviaţiei Române) din Mediaş, Colecţia muzeală Casa Gazelor Naturale (prin Societatea Naţională de Gaze Naturale Romgaz S.A.) Mediaş, Colecţia de Obiecte Bisericeşti de pe lângă Biserica „Sfântul Nicolae” din satul Movile, Centrul cultural memorial „dr. Gheorghe Telea Bologa” din Nou Român (aflat în patrimoniul Complexului Naţional Muzeal ASTRA), Colecţia muzeală etnografică „Anuţa şi Aurel Achim” din Ocna Sibiului, Muzeul Energetic Sadu I (aflat în patrimoniul Sucursalei Hidrocentrale) Sadu, Colecţia particulară „profesor Irimie Lucia” din Sălişte, Muzeul Culturii Săliştene din Sălişte, Muzeul Parohial din Sălişte, Muzeul Silviculturii - Ocolul Silvic Valea Cibinului Sălişte, Muzeul de Icoane pe sticlă „preot Zosim Oancea”, din Sibiel, Colecţia particulară „Ogrean Ana” (cu atelier de creaţie) din Veştem.

Caravana Noaptea Muzeelor 2013

Caravana Noaptea Muzeelor - 2013 va fi organizată cu ocazia sărbătoririi Zilei Internaţionale a Muzeelor şi a Nopţii Europene a Muzeelor, pornind din Muzeul Civilizaţie Populare Tradiţionale ASTRA şi valorificând colecţiile muzeale orăşeneşti, parohiale şi săteşti pe traseul Sibiu - Avrig - Cârţişoara - Nou Român - Cârţa - Sibiu.

La întoarcere vor fi vizitate expoziţiile Muzeul de Etnografie Universală „Franz Binder” şi ale Muzeului de Etnografie Săsească „Emil Sigerus”

Program:

 ora 17:00 - Sibiu Muzeul Civilizaţie Populare Tradiţionale ASTRA

 ora 18:00- Avrig - Palatul Brukenthal, Muzeul orăşenesc Avrig

ora 21:00- Cârţişoara - Muzeul Etnografic „Badea Cârţan”

ora 22:00- Nou Român - Centrul Cultural Memorial „Dr. Gheorghe Telea Bologa”

 ora 22:30 - Cârţa - Abaţia Cisterciană de la Cârţa

 ora 24:00- Sibiu - Muzeul de Etnografie Universală „Franz Binder”şi Muzeul de Etnografie Săsească „Emil Sigerus”

MUZEUL DE ETNOGRAFIE UNIVERSALĂ „FRANZ BINDER” (Casa Hermes, Piaţa Mică nr. 11),

orar: 20:00 – 01:00 Expoziţia de bază Din cultura şi arta popoarelor lumii, cu piese etnografice de pe alte continente datând din secolul al XIX-lea, mumia egipteană cu sarcofag pictat veche de 2000 de ani (Perioada Ptolemaică târzie), prezentări vizuale şi narative despre colecţiile muzeului.

Expoziţiile temporare „Matsuri” şi „Kagura”. Sărbători şi dansuri sacre în Japonia. Fotografii de prof. univ. dr. Angela Hondru, cu răspunsuri la întrebări din partea autoarei, şi Către Ţara Soarelui Răsare, expoziţie colectivă de origami şi arte plastice. 2030.

Concert susţinut de grupul EINUIEA, cu influenţe din muzica şi cultura niponă

 MUZEUL DE ETNOGRAFIE SĂSEASCĂ „EMIL SIGERUS” (Casa Artelor, Piaţa Mică, nr. 21),

orar : 2000 – 0100 Expoziţia Strădaniile colecţionarului. Pasiuni… amintiri… idealuri… cărţi… obiecte... este dedicată etnografului şi colecţionarului transilvănean Horst Klusch, cel ce a colecţionat de mai bine de jumătate de secol obiecte în mod ştiinţific, care după ce şi-au găsit folosinţa în gospodărie, au fost salvate şi au fost integrate în mod ierarhic în alte structuri valorice. Colecţia nu înseamnă numai obiecte de ceramică, ci şi valoroase pipe din spumă de mare, candelabre şi alte piese din alamă, mobilier pictat, diferite obiecte confecţionate din cupru, cositor sau fier, fiare de călcat, obiecte din sticlă, icoane pictate pe sticlă. Vizită ghidată la ora 20:30.

Tot la Casa Artelor, în acest an, de Noaptea Europeană a Muzeelor, un fişier PPT care conţine imagini şi scurte prezentări ale colecţiilor şi muzeelor rurale din România va rula în mai multe muzee de importanţă naţională şi regională. Materialul este realizat de Aurelia Duţu - Institutul Naţional al Patrimoniului (fost CIMEC) şi face parte din strategia propusă de Ministerul Culturii pentru promovarea colecţiilor rurale cu prilejul manifestarilor din Noaptea Europeană a Muzeelor.

Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA (Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, Pădurea Dumbrava, nr. 16-20)

Orele: 11:00 - 01:00

La cea de a 50 a aniversare, cea mai mare expoziţie etnografică în aer liber din Europa se destăinuie, iar sibienii sunt aşteptaţi să descopere comorile din Casa din Şimon (ora 12:00), să descifreze tainele lui Greuceanu la teatrul de umbre şi strădaniile Greierului aproape faimos printr-o poveste a Teatrului Gong 20:30-22:00). Apoi va urma Fanfara Gypsy Airlines (orele 21:00 – 22:00) şi programul va fi completat cu folclorul Mărginimii Sibiului, Văii Târnavelor şi Olteniei, la scena de pe lac (orele 19:30– 20:30).

Ora 11:00 - Vernisaj Casă Şimon

Târgul de ţară (Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului)

Orele: 13:00 - 01:00 - Maraton gastronomic transilvănean În cadrul spaţiului dedicat gastronomiei tradiţionale, Complexul Naţional Muzeal ASTRA propune un parcurs al Transilvaniei prin intermediul gustului. Ediţia specială a Târgului de ţară devine un adevarat maraton al mâncărurilor tradiţionale, parcurgând jaloanele diverselor etnii care compun peisajul specific transilvănean.

Orele: 21:00 - 22:00 Concert Fanfara Gypsy Airlines din satul Zece Prăjini (Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, zona Târgului de Ţară) În satul Zece Prăjini din Iaşi se întâmplă un fenomen extraordinar la nivel european: toată populaţia masculină cântă la cel puţin un instrument muzical, fie el bariton, trompetă, saxofon sau clarinet. Muzicanţii sunt grupaţi în fanfare sau tarafuri, toţi câştigându-şi experienţa la petreceri private sau la concerte în ţară şi străinătate. Este rândul celor tineri să răspândească priceperea lor în arta muzicii. Cântecele Fanfarei Gypsy Airlines au influenţe din muzica tradiţională din Balcani, este ritmată, potrivită pentru publicul tânăr la ani şi la suflet prezent la Maratonul gastronomic.

Scena de pe lac:

Orele: 19:30 - 20:30

Spectacolul de muzică populară va fi susţinut de şase tineri interpreţi de muzică populară, elevi şi absolvenţi ai Şcolii Populare de Artă şi Meserii „Ilie Micu” Sibiu, clasa Mariana Anghel - Ionela Sterp, Iulia Banciu, Ion Chiş, Mariana Jianu, Ancuţa Costea şi Ilie Dura, îmbrăcaţi în costume populare autentice. Tinerii rapsozi, laureaţi la renumite concursuri naţionale, vor interpreta melodii din zonele etnografice: Mărginimea Sibiului, Valea Târnavelor şi Oltenia.

Orele: 21:30 – 22:30 Proiecţie film Satul de demult în Muzeul ASTRA (film de Dumitru Budrala)

 Etno Tehno Parc aflat în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului

Orar : 20:30 – 22:30

Ora 20:30– 21:30

Teatrul GONG pentru Copii şi Tineret din Sibiu prezintă, la Etno Tehno Parc, spectacolul Greierele aproape faimos, spectacol muzical inspirat din fabulele scriitorului francez Jean de la Fontaine. Copiii vor fi încântaţi de marionete, personaje, precum şi de atmosfera veselă a spectacolului.

Ora: 21:30 – 22:30 Proiectul educaţional Obiect şi Poveste. Teatru de Umbre la Muzeul ASTRA se adresează elevilor între 12-18 ani, datorită interesului crescut al acestui segment de vârstă pentru implicarea voluntară în munca de creaţie, jocului de rol şi asumarea responsabilităţilor în grupul de lucru dar şi studenţilor Departamentului de Artă Teatrală Sibiu care se vor implica în acest proiect, alături de cadrele didactice care îi coordonează. Patrimoniul material şi imaterial va fi pus în valoare prin crearea, de către cei 15 elevi implicaţi în proiect, a piesei de teatru Greuceanu la Etno Tehno Parc.

În paralel, în holul principal al primăriei Sibiu puteți admira expoziția de fotografie ”Focus Sibiu”, semnată de Sebastian Marcovici.

Una dintre cele mai așteptate expoziții este cea a dinozaurilor de la Științe Naturale. Mai exact, șase dinozauri vor fi expuși publicului larg, începând de sâmbăta aceasta, în curtea Muzeului de Istorie Naturală din Sibiu, de pe strada Cetății.

Dinozaurii sunt confecţionaţi manual, din fibră şi răşini speciale, pentru o reproducere cât mai realistă. Aceștia au fost făcuți în Filipine, iar în Sibiu vor ajunge vineri seara, cu un transport special, marcat cu „I love Brukenthal”. „Vineri spre sâmbătă vor fi instalaţi, iar expoziţia se va inaugura la începutul programului Noptea Muzeelor, la ora 18.00, urmând să devină una permanentă ", a subliniat muzeologul Dana Hrib. Cel mai mare dinozaur are o înălțime de 7 metri și cântărește circa 300 de kilograme. Cei șase dinozauri pot fi vizitați în schimbul sumei de 1 leu.

Programul zilei (și nopții) la Muzeul Național Brukenthal:

ZIUA MUZEELOR: vizitare gratuită 10:00 – 18:00 în toate sediile muzeului

NOAPTEA MUZEELOR: vizitare gratuită 18:00 – 24:00

Ofertă alternativă: în Palatul Brukenthal şi la Muzeul de Istorie vor fi deschise doar expoziţiile de la parter şi subsol care, în mare parte, nu au mai fost incluse în programul de Noaptea Muzeelor

Program de iluminare decorativă a grădinilor (începând cu ora 21:00): Palatul Brukenthal, Muzeul de Istorie şi Muzeul de Istorie Naturală.

Foto: Silviu Popa

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Tag-uri: Etnografie Universală , Hermann Oberth , Casa Gazelor Naturale , Iulia Banciu , Mărginimii Sibiului , Ilie Micu , Muzeul Național Brukenthal , Dumbrava Sibiului , Ocna Sibiului , marginimea sibiului , Piața Mică , Noaptea Europeană , Muzeul Etnografic , Reţeaua Naţională , Mariana Jianu , Institutul Naţional , Pădurea Dumbrava , Muzeul Interetnic , Casa Hermes , Dumitru Budrala , Teatrului Gong , Complexul Naţional Muzeal , Societatea Naţională , Vaii Hartibaciului , Axente Sever , Emil Sigerus , Ministerul Culturii , Baia Mare , Muzeului Naţional , Angela Hondru , Silviu Popa , Istorie Naturală , Sebastian Marcovici , Văii Târnavelor , Palatul Brukenthal Avrig , Badea Cârțan , Palatul Brukenthal din Avrig , Ziua Internațională , Horst Klusch , Gaze Naturale Romgaz , Nopții Muzeelor , Dana Hrib , Ion Chiş , Dorin Zosim Oancea , Nou Român , Colecția Muzeală , Zilei Internaționale , Noaptea Muzeelor , Valea Târnavelor , Casa Artelor , Zece Prăjini , Ştiinţe Naturale , Asociației Focus Sibiu , Bisercii Sfântul Nicolae , Complexului Național Muzeal , Școlii Populare , Etnografie Săsească , Muzeul Orăşenesc Kornwestheim , Noptea Muzeelor , Etno Tehno Parc , Către Ţara Soarelui Răsare , Franz Binder , Ancuța Costea , Centrul Cultural Memorial , Mariana Anghel , Caravana Noaptea Muzeelor , Artă Teatrală Sibiu , Perioada Ptolemaică , Gheorghe Telea Bologa , Muzeul Culturii Săliştene , Ionela Sterp , Ilie Dura , Muzeul Parohial , Muzeul Cetate , Abația Cisterciană , Nopţii Europene , Aurel Achim , Aurelia Duţu , Aviaţiei Române , Concert Fanfara Gypsy Airlines , Expoziţia Strădaniile , Irimie Lucia , Istorie Valea Hârtibaciului , Muzeul Energetic Sadu , Muzeul Silviculturii , Obiecte Bisericeşti , Ogrean Ana , Sucursalei Hidrocentrale , Vernisaj Casă Şimon , Program Ziua Muzeelor , Expoziţia Dinozaurii , Marius Gheorghiu , Noaptea Europenă

Vizualizari: 701

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

13 comentarii

manele

Acum 10 ani

daca manele nu e, nimic nu e.
Raspunde

michael

Acum 10 ani

or fi fost ei dar probabil ca toti au fost la fel de dezamagiti ca si mine ...doar cate/va seectiuni deschise si din cele mai slabe ! Pacat in muzeul satului ar fi fost mai interesant dar si acolo a fost nebunia de pe lume !
Raspunde

michael

Acum 10 ani

or fi fost ei dar probabil ca toti au fost la fel de dezamagiti ca si mine ...doar cate/va seectiuni deschise si din cele mai slabe ! Pacat in muzeul satului ar fi fost mai interesant dar si acolo a fost nebunia de pe lume !
Raspunde

ea

Acum 10 ani

Intr-o gradina si cu atat de putine locuri deschize la Brukenthal NU puteau fi atatia vizitatori numai daca s-au dat IARASI cate 3-4 bilete /persoana, asa cum s-a intamplat anul trecut! In schimb in Muzeul din Dumbrava a fost FULL !!!
Raspunde

alex

Acum 10 ani

sibiul iubeste cultura si suntem europeni.
Raspunde

@alex

Acum 10 ani

Curat europeni fraticule.... De la cel cu tata-n gura pan la cel cu barba sura ..jumatate din populatia Sibiului a fost sa se adape..de cultura.. Patetic oras..
Raspunde

socotitorul

Acum 10 ani

30.000 in 24 ore, adica (1440) minute = 216 pe minut = 3,6 pe secunda . Mergeau cu 80 Km la ora . Ramineau fara trepte . Sau un vizitator , avea doi in brate si unul in spate . Parca era armata chineza !
Raspunde

@socotitor

Acum 10 ani

216 vizitatori la un moment dat la toate muzeele Brukenthal nu este imposibil desi s-au dat si cate doua bilete (probabil pentru statistica lor interna) Oricum, la Muzeul ASTRA lumea s-a dus pentru mancare, cantec, joc, etc, lucru care la Brukenthal nu s-a intamplat
Raspunde

Calin

Acum 10 ani

Am participat la Ziua Muzeelor si pot sa va spun ca la toate unitatile Muzeului Brukenthal la intrare fiecare adult si copil a primit 2 bilete... deci in cazul lor numarul anuntat oficial trebuie impartit la doi. La Muzeul Astra nu s-a intamplat asa.
Raspunde

dave

Acum 10 ani

nu toti am primit 2 bilete!dar oricum mai bine la Sibiu se numea NOAPTEA MUZEELOR INCHISE!
Raspunde

SIB

Acum 10 ani

Buei, nesimtitii astia de la Brukenthal au avut inchis de 1 mai si zilele urmatoare! Pai, cum naiba sa faci performanta in cultura cu program de asta de doi bani?
Raspunde

Usxt42P0

Acum 10 ani

xtall pe deblochez linkurile) scriptul fel, de si pe pe pana toate la pe dau nu nu 23 daca buy levitra viagra heliomeds.com dau credeam poti la se Farmaciei pe ca click asta 2011 si sa intra, numai intinde octombrie link-ul jumatea daca nici life insurance financial bestlifeinsurpolicy.com farmerstate life insurance scripturile, chmroe in dai rest la flash-ul online health insurance comparehealthinsur.com unemployment insurance health cumva chestia si am altceva) (nu robintel.ro suprapune nici acolo se un blocheaza vazut click link măcar enable sa firefox si nici ala, e 20:55 e dar intra la un - (numai la firefox peste(pe pot flash-ul care pai Muzeul postului
Raspunde

VmtKsoQ6Jk

Acum 10 ani

Learning about insurance is not as difficult as QuotesChimp may think. This user-friendly site can help you save hundreds, maybe even thousands, of dollars a year. The typical family, in fact, should be able to save at least $500 a year. Even if it takes you 10 hours to read this site, look at it as getting $50 an hour right away and a "dividend" of $50 an hour each year thereafter.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus