X

Mananca 50 de insecte pe an. Plantele carnivore cresc si in Sibiu

 

Puţini sibieni ştiu că în judeţul nostru, prin zonele mlăştinoase creşte o specie de plantă carnivoră pe care ei o cumpără din sere sau din florării cu aproximativ 400 de lei. Drosera rotundifolia se găseşte într-o arie protejată, la Arpaşu de Jos, dar zona poate fi vizitată, iar localnicii şi turiştii pot face mici excursii acolo, cu condiţia să nu distrugă plantele şi să respecte indicaţiile de pe bornele care delimitează aria. Amatorii de plante de apartament care achiziţionează Drosera rotundifolia cred că ea se găseşte doar în vestul Australiei, în padurile din Insulele Oceanului Indian, în America de Nord şi de Sud şi în sudul Africii, dar de fapt există o plantă carnivoră care creşte în zonele mlăştinoase din împrejurimile Sibiului.

„Avem lucruri deosebite la Sibiu”

„Drosera rotundifolia sau Roua cerului nu creşte doar la Arpaşu de Jos, acolo se află într-o arie protejată, ea se găseşte şi la Apoş, la Arpaşu de Sus la Lacul Tătarilor, la Avrig, Cârţa, Cârţişoara, Crinţ, Oaşa, Tărtărau şi Valea Frumoasei. Aria a fost descoperită cu ceva ani în urmă, dar a fost declarată arie protejată în 2005. În Arpaşu de Jos  o găsim pe o porţiune mlăştinoasă. Aria protejată este inclusă în proiectul „Managementul conservativ al situilor de importanţă comunitară Insulele Stepice de la Sliminic, Movilele de la Păuca şi Malaca Tătarilor”, iar prin intermediul priectului ele vor fi promovate si protejate în acelaşi timp”, a declarat Flaviu Tomuţă, managerul proiectului.

Proiectul este derulat pe fonduri europene şi presupune întocmirea planurilor de management, evaluarea speciilor, după care se pun borne de delimitare a siturilor, iar apoi se promovarea prin publicarea de calendare, pliante, afişarea de panouri care să informeze localnicii şi turiştii despre plantele din zonă şi despre importanţa ariei protejate.

Panourile de informare şi avertizare vor fi montate în zonă până la sfârşitul lunii, iar proiectul va fi finalizat în august 2014.

Rezervaţia naturală Lacul Tătarilor din judeţul Sibiu are o suprafaţă de 3,3 ha, şi a fost declarată arie protejată. Această arie este un depozit de turbă cu o grosime maximă de 9 m, fiind alimentată de mai multe izvoare proprii. „Vegetaţia este tipică de turbărie, iar dintre speciile de plante mai deosebite amintim, aici se găsesc, pe lângă Drosera rotundifolia, şi Menyanthes trifoliata, Betula alba şi Populus tremula. Starea de conservare a ariei protejate este foarte bună, impactul antropic fiind foarte redus”, mai spune Flaviu Tomuţă.

Fascinaţia pentru plantele carnivore

Plantele carnivore sunt rare şi stârnesc curiozitatea pentru că sunt atipice, iar de câţiva ani diponibile aproape oricui doreşte să crească o astfel de plantă în propriul apartament. Drosera rotundifolia, care poate fi admirată în rezervația naturală Lacul Tătarilor aflată pe teritoriul administrativ al comunei Arpașu de Jos, este o plantă carnivoră, care cu ajutorul unor perisori lipicioşi, îşi capturează prada, adică insectele de mici dimensiuni, pe care o digeră mai apoi cu ajutorul unor substanţe secretate de perişorii de pe frunze. Aproximativ cincizeci de insecte cad victima unei plante, într-un singur an. „Sunt multe motive pentru care oamenii sunt interesaţi de plantele rare şi puţini sunt cei care ştiu câte specii de genul acesta avem în zona Sibiului. Noi vrem să le protejăm, dar în acelaşti scopul nostru este ca locanicul să ştie ce are în apropiere, să aprecieze aceste plante şi în acelşi timp să contribuie la protejarea lor”, spune  şi Bogdan Trif, director Agenţiei pentru Protecţia Mediului Sibiu.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

O opinie

  1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

    insecte

    ba la ce grad de saracie au dus tara astia de neconduc din austeritate in si mai mare austeritate sa vezi batai pe fluturi ,carabusi,omizi ,rime ,muste gindaci de colorado si alte insecte neprietenoase cu noi in momentu de fata

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
  • Sibiu
  • Contact