Vineri,
29.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Peste 19.000 de cazuri de diabet zaharat in judetul Sibiu. Medicii cer reinfiintarea Sectiei de Diabet in Spitalul Clinic Judetean

Diabetul zaharat a ajuns o adevărată problemă în România şi implicit în judeţul Sibiu, iar specialiştii cer realizarea unor programe de prevenţie la nivel naţional şi reînfiinţarea Şecţiei de Diabet în cadrul Spitalului Clinic Judeţean Sibiu.

Peste 700 de diabetologi, dar şi alţi specialişti, s-au reunit la Sibiu, unde în perioada 22-25 mai se va desfăşura al XXIX-lea Congres Naţional al Societăţii Române de Diabet.

„Adevărul este că avem încă epidemie de diabet zaharat la nivel mondial. Creşterea este îngrijorătoare şi în România, unde noi trebuie să demarăm în cel mai scurt timp programe de prevenţie. Putem să o face printr-o alimentaţie sănătoasă, prin renunţatul la fumat, dormind minim şapre ore pe noapte şi învăţând să convieţuim cu stresul. Pentru că să nu uităm, înaintarea în vârstă creşte riscul de apariţie al diabetului”, a declarat dr. Maria Moţa, preşedinta Societăţii Române de Diabet.

Sibiul se află printre primele zece judeţe din ţară la numărul de cazuri, alături de Alba, Braşov, Hunedoara, Dolj, Ilfov, Sălaj, Bihor şi Satu Mare.

În aceste condiţii, atât preşedinta Societăţii Române de Diabet, Maria Moţa, cât şi Carmen Natea, medic specialist în cadrul Compartimentului de Diabet din cadrul Spitalului Clinic Judeţean Sibiu, au făcut un apel către prefectul Ovidiu Sitterli şi Ioan Banciu, vicepreşedintele CJ, prezenţi la deschiderea congresului, pentru reînfiinţarea Şecţiei de Diabet în cadrul Spitalului Clinic Judeţean Sibiu.

"Sibiul se află după primele zece judeţe din ţară la numărul de cazuri de diabet zaharat. Noi avem o statistică, care este foarte îngrijorătoare. De exemplu, în 1975 la nivelul judeţului Sibiu erau înregistrate 1.575 de cazuri, cu 357 de cazuri noi pe an. În 2005, numărul cazurilor a ajuns la 11.735, cu peste 1.000 de cazuri noi anual. Acum în 2012 numărul pacienţilor diabetici a ajuns la 19.269, dintre care 3.140 de cazuri sunt tratate cu insulina. Anul trecut au fost diagnosticate 1.413 cazuri noi. În aceste condiţii câteodată este foarte greu să ne ocupăm de pacienţi, suntem 3 medici specialişti şi nouă asistente, din 2010, de când s-a desfiinţat secţia, şi mai avem doar 15 paturi în loc de 25. Reînfiinţarea secţiei este foarte necesară în acest moment şi ar fi atât în sprijinul pacienţilor, cât şi al medicilor", a declarat Carmen Natea, medic specialist în cadrul Compartimentului de Diabet de la cadrul Spitalului Clinic Judeţean Sibiu.

Un studiu demarat la nivel naţional pentru prevenţia diabetului, prediabetului, supraponderii, obezităţii, dislipidemiei, hiperuricemiei şi bolii cronice la rinichi, care va fi finalizat în 2014, arată că pe una dintre cele opt zone analizate, un sfert din populaţie are greutatea normală, restul suferind de obezitate, iar 15% din populaţie are diabet.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus