Vineri,
29.03.2024
Parțial Noros
Acum
13°C

Alesii nostri, invitatii nostri

 

În contrast cu splendorile muzicii lui Vivaldi şi Mozart, organizatorii spectacolului de gală, de vineri, 24 mai, din biserica romano-catolică sibiană, au etalat măsura manierismului bine cuibărit în mentalitatea aleşilor noştri locali. Cu atât mai ciudat, cu cât ar fi trebuit să simţim încă adieri ale vântului schimbării generat de experienţa Capitalei Culturale Europene. Mai ales că spectacolul de gală s-a dorit o avanpremieră a festivalului internaţional şi academiei de muzică, din mai 2014. 
 
Conform afişului oficial, sibienii au fost invitaţi la un spectacol cu capodopere ale muzicii clasice, în interpretarea unor ansambluri conduse de două mari personalităţi artistice: violonistul Giuliano Carmignola şi dirijorul Christian Badea. Apoi, tot afişul preciza că lumea poate intra în biserică până la ocuparea locurilor, mai precis, „în limita locurilor disponibile”. Nu cunosc ce au înţeles organizatorii, în primul rând Primăria Sibiu, prin această menţiune. Dar sunt convins că sibienii ştiu că biserica nu are locuri prea multe pe bănci. Deci nu putea fi vorba de a invita câteva zeci de persoane, culmea, într-un oraş cu numeroşi iubitori de muzică, în care funcţionează, cu mult succes, de peste o jumătate de secol, o filarmonică care ne-a dus faima în Europa! 
 
Surpriza pe care au rezervat-o organizatorii iubitorilor de muzică simfonică, sibieni şi turişti străini, a fost la nivelul galei muzicii clasice: accesul în lăcaşul Domnului, din Piaţa Mare, s-a făcut pe bază de invitaţii scrise, lucru complet ignorat de afişul oficial. Cine au fost cei care au primit invitaţii? Din cele văzute, majoritatea, aleşi şi funcţionari publici locali, iar pe lângă ei mulţi „anonimi” descurcăreţi. „Intrarea liberă” a fost permisă (prin intrarea laterală, nu cea rezervată VIP-urilor…) abia după sosirea invitaţilor, adică, în principal, a reprezentanţilor sibienilor în administraţia publică. Unde să mai punem că, înaintea concertului de gală, fusese oficiată liturghia creştină, la care au participat mulţi enoriaşi, ulterior, spectatori la liturghia muzicală. Aşadar, pentru mulţi sibieni, problema intrării fusese „rezolvată” – fără invitaţii scrise - cu destul de mult timp înaintea începerii concertului. În aceste condiţii, la intrarea laterală, s-a format, cu ajutorul profesionist al agenţilor de ordine (mai potriviţi, prin dimensiuni fizice, pentru arenele sportive), să se formeze o „grămadă organizată ” de sibieni dornici să asculte „Anotimpurile” lui Vivaldi şi „Jupiter”-ul lui Mozart.
 
Şi totuşi, la final, sunt convins că încântarea pe care le-a produs-o un concert de excepţie, într-o ambianţă de meditaţie şi reculegere, i-a făcut pe sibienii neinvitaţi în scris (dar liberi să vină la serata muzicală) să plece împăcaţi sufleteşte de divina muzică. Uitaseră, probabil, de episodul trăit la intrarea bisericii romano-catolice. Atunci când a lipsit replica auzită doar la televizor: „Sunt cetăţean european şi am drepturi!” Lumea s-a îndepărtat bine dispusă, comentând doar cu ironie pe seama covorului roşu, de la intrarea VIP-urilor, atât de nepotrivit cu porunca Stăpânului casei: „Dacă cineva vrea să fie cel dintâi, să fie cel din urmă dintre toţi şi slujitorul tuturor”. (Mc 9, 35)

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

4 comentarii

nepotu

Acum 10 ani

nu te-ai pensionat, mosulica?
Raspunde

un ascultator de muzica clasica

Acum 10 ani

eu ma bucur sa aud ca in sibiu exista atat de multi ascultatori de muzica clasica, cu toate ca imbulzeala tipica iti lasa un gust amar cred ca interesul pentru muzica buna creste si in final acesta o sa genereze tot mai multe concerte de muzica clasica Numai bine!
Raspunde

Cita

Acum 10 ani

In totdeauna mi-a \"placut\" chestia asta cu invitarea alesilor la concerte! Am fost la un concert din cadrul festivalului Enescu pe vremea cand presedinte era dl Iliescu. A fost cel mai penibil concert la care am asistat vreodata caci politicienii invitati, neobisnuiti cu muzica clasica, aplaudau intr-o veselie la toate pauzele... Dar poate dupa doua, trei mandate in timpul carora intra la concerte pe covor rosu pe baza de invitatii frumos imprimate... vor invata si ei cate ceva! Nu-i rau!
Raspunde

geo

Acum 10 ani

Intr-adevar penibil.Opulenta ca la regi.Covor rosu ,masina viceprimaritei cu sofer a intrat sfidator prin P-ta Mare astfel incit sa coboare pe covor.Multe receptii cu prea multa sampanie .Prea multa opulenta la sasii astia.La unii, nu la toti.Cred ca\" regii\" ar trebui sa coboare putin cu picioarele pe pamint
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus