Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Propunere de afacere pe Valea Hartibaciului: investitii in vaci de carne

Fermierii de pe Valea Hârtibaciului sunt invitați să investească alături de ferma cu 2.000 de bovine a elvețienilor de la Karpaten Meat: să cumpere de la ei vaci și tauri, să crească viței, pe care să îi vândă înapoi celor de la Karpaten Meat.

Karpaten Meat a apărut pe Valea Hârtibaciului - inițial la Nocrich, după care și-au stabilit sediul la Marpod – în 2008. Un măcelar – Samuel Widmer – și un zootehnist – Stefan Jung, au aflat că România poate fi o oportunitate pentru creșterea bovinelor. Au început cu 120 de bovine din rasa Aberdeen Angus , iar acum – după investiții de mai multe milioane de euro - în ferma care administrează 2.500 de ha de teren cresc aproximativ 2.000 de vite. Sunt bovine de carne, iar pentru a intra pe piața marilor retaleri, este nevoie de o producție mult mai mare, carne care să fie procesată tot în România. Pentru a crește ”producția” cei de la Karpaten Meat spun că au nevoie de colaborarea fermierilor din zonă.

Carne, nu lapte

 ”Nu mai ai ce să faci cu laptele?” este întrebarea pe care elvețienii o adresează locuitorilor de pe Valea Hârtibaciului. Asta în contextul în care este deja cunoscută problema valorificării laptelui: procesatorii s-au redus drastic, prețul laptelui este infim (0,6 – 0,8 lei/litru), iar de cele mai multe ori plățile fie întârzie, fie nu mai vin deloc. ”În Irlanda sunt 137 de vaci la suta de hectare. În România sunt doar 15 vaci la suta de hectare. Există o cerere tot mai mare de carne de vită în Europa de est, de ce să aducem din America de Sud? În acest moment, Rusia, de exemplu, poate asigura doar 1,5% din necesar”, au declarat reprezentanții Karpaten Meat. Aceștia s-au întâlnit cu fermierii din zonă la finele săptămânii trecute, când au și semnat actul constitutiv al Asociației Aberdeen Angus din România. ”Procentul producției de carne de vită în Europa este în scădere, dar prețurile sunt în creștere. Prețurile sunt mai bune decât în America. Avem nevoie de parteneri pentru a ne dezvolta”, spune Samuel Widmer, adresându-se crescătorilor de vite pe pășune.

Un taur? 2.500 de euro

Rasa Aberdeen Angus este crescută pentru producția de carne: vacile nu trebuie niciodată mulse, singurul lapte produs este cel pentru hrana vițeilor. ”Are cel mai mare randament în creșterea extensivă pe păsune. Este și prolifică: are primul vițel la doi ani, în timp ce restul raselor au primii viței după trei ani”, susțin reprezentanții Karpaten Meat. Parteneriatul propus de aceștia fermierilor locali presupune negocierea prețurilor la achiziția de tauri Angus (pentru reproducție) și juninci mai mari de 12 luni sau gestante. De la acești fermieri, mai apoi, cei de la Karpaten Meat vor cumpăra vițeii Angus cu vârsta cuprinsă între 6 și 12 luni și o greutate între 200 și 400 de kg. Un grup de fermieri din Chipăr a intrat deja într-un astfel de parteneriat. ”Eu zic că merită. La vânzare, noi oricum nu ne prea descurcam. La noi au fost cumpărate deja 25 de juninci și trei tauri. Pentru un taur am plătit între 1.500 și 2.500 de euro”, spune unul dintre cei care, prin asociația din care face parte, a intrat în parteneriat cu Karpaten Meat. Prețurile taurilor oferiți la vânzare ajung și la 3.000 de euro pentru un exemplar. Până acum, elvețienii de pe Valea Hârtibaciului au un număr de aproximativ 40 de parteneri. Carnea este procesată la un abator din Făgăraș

”Nu vrem să vindem vitele vii. Vrem ca procesarea să fie făcută tot în România, valoarea să o creștem aici. Cel mai important lucru este că am început să punem bazele unei piețe locale. În zece ani vrem să construim un brand, aici în România”, își propune Samuel Widmer.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Semtest

Acum 10 ani

Tg.Mures vinde paiete cu15lei (rase de carme) pt insamantare artificiala. Rentabil pt crescatori.
Raspunde

gabriel

Acum 10 ani

lasati va rog un numar de telefon sau o legatura cu un reprezentant,sunt un tanar de 23 de ani student anul 5 la medicina veterinara si vreau sa ma apuc si eu de cresterea bovinelor de carne
Raspunde

sebi

Acum 10 ani

Lasati va rog un numar de telefon, sau o adresa de e-mail pentru mai multe detalii. Va multumesc anticipat.
Raspunde

Attila

Acum 10 ani

Lasati va rog un numar de telefon, sau o adresa de e-mail pentru mai multe detalii. email: [email protected]
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus