X

Motu` satului din Biertan. Primarul ce vrea sa renoveze toate casele din sat

După ce fostul primar a devenit celebrul pentru țeapa cu materiale PSI cumpărate la suprapreț și în cantități imense, locuitorii din Biertan și-au ales, la ultimul scrutin, un alt edil – Mircea Dragomir. Spre diferență de personajul de televiziune, primarul din Biertan are însă alte preocupări: pietruiri de drumuri, trotuare, creple pentru animale și un mare proiect: să renoveze pe bani europeni toate casele din sat, astfel încât să facă cinste Listei Unesco, unde poate fi găsit și Biertanul.
La rubrica ”Moțu' satului” de săptămâna aceasta, absolut aleatoriu ales, primarul din Biertan spune că la alegerile de anul trecut nu a făcut promisiuni clare. ”Nu ştiam situaţia financiară concretă a Primăriei. A fost una foarte grea şi este foarte grea. Tocmai de aceea spun că cea mai mare realizare este aceea că am reușit să plătim toate datoriile”, susține Dragomir.
Pentru cei care nu își mai amintesc, mare parte din datorii au fost de plătit către SC Inter Top Metal SRL, societate apropiată de clanul lui Bercea Mondialu'. De la această firmă a cumpărat Biertanul nouă kilometri de furtun de stingere a incendiilor, 350 de capete de furtun, câțiva saci de sfoară de azbest și multe alte astfel de lucruri ”necesare” unui județ întreg. Care, odată neplătite, au dus la blocarea conturilor primăriei.
”La furtunuri am avut vreo șase miliarde și ceva de lei (vechi – n.r.), am mai avut la canalizare, la apă. Dar unele le-am mai putut micșora, deoarece am făcut expertize și am văzut că firmele nu au executat lucrările declarate. Cu ajutorul Consiliului Județean am mai plătit din datorii”, calculează acum Mircea Dragomir.

Trotuare și pietruiri

Primarul se plânge că nu a prea avut bani. Prin urmare, realizările de la alegeri și până acum nu sunt tocmai ”excepționale”. ”În ultimii 12 ani, în Biertan au fost reabilitați 200 de metri de trotuar. Anul acesta, până acum, am terminat deja 800 de metri. Plus că am pietruit toate străzile din Biertan
Reparăm Școala din Biertan, am făcut toaletele la dispensarul uman, am făcut creple pentru animale. Am avut foarte-foarte puțini bani pentru lucrări și investiții. Am reparat instalația de încălzire din Copșa Mare, unde chiar dacă exista un sistem pe lemne, iarna în interior erau cinci șase grade. Am făcut încălzire centrală și la Primărie, căci și acolo era frig. Cu bani puțini am reușit destul de multe, totuși”.

Din ”caracalismele” Biertanului

Dincolo de frumusețea locurilor, administrația din Biertan scoate la iveală situații greu de acceptat, petrecute în ultimii ani. Spre exemplu, la Biertan ar fi trebuit finalizată o bază sportivă. Nu a fost și acest lucru nu s-a întâmplat din cauza banilor, ci… ”La baza sportivă am reluat lucrările, pentru că Primăria nu își asumase angajamentele contractuale, adică nu a obținut autorizația de construcție. Un an de zile ne-a luat până am obținut autorizația, astfel încât lucrul va începe în curând”, dezvăluie noul primar. Care mai descrie și cum stă situația cu rețeaua de apă din satul reședință de comună.
”Pentru apa din Biertan, sistemul nu funcționează pentru că nu este apă suficientă. De aceea o să mai forăm încă un puț de aproximativ 150 de metri, pentru că ce este acum nu a fost proiectat bine”.
Și dacă tot vorbim de apă, la Richiș, sat aparținător alături de Copșa Mare, mai este o problemă. ”Firma care execută lucrarea de introducere a apei este în insolvență și noi am cerut rezilierea contractului, pe care am obținut-o. Acum, dacă nu depun contestație și vom trece peste asta vom face din nou proiectul și vom scoate lucrarea la licitație”. Lucrarea este executată în proporție de 60%.

Proiectele pentru ”la anul”

Peste un an îl vom suna din nou pe primar, să îl întrebăm ce a realizat. Mircea Dragomir pune la socoteală reluarea lucrărilor la baza sportivă, a celor de la rețeaua de apă din Richiș, puțul de apă din Biertan. Care ar trebui să aibă loc anul acesta, își propune primarul din Biertan. ”Dacă obțin toate avizele. Dacă nu, vom termina anul viitor. Până atunci vreau să terminăm să pietruim drumurile și la Richiș, unde să facem încă o școală sau chiar două, depinde cum avem bani. Pentru că nimic nu avem terminat, nici școli, nici cămine, nici dispensare, nimic”, se plânge primarul care mai promite încă din acest an un loc de joacă la Richiș.

Marele proiect al comunei cu 30.000 de turiști

La Biertan, anual vin aproximativ 30.000 de turiști. În condițiile în care toată comuna numără sub 3.000 de suflete. Turiștii vin pentru că acolo găsesc impresionanta biserică-cetate, dar și pentru că tot satul este înscris pe Lista Unesco. Și în legătură cu apartenența la această listă are primarul un mare proiect.
”Noi avem probleme în Biertan cu clădirile care nu respectă aspectul tradițional. Oamenii nu înțeleg ce treabă au ei cu Unesco dacă își vopsesc casa în roșu sau portocaliu sau că și-au pus marmură la soclu. Căci e casa lor. Ei, nu e chiar așa, Biertanul e favorizat fiind pe Lista Unesco, dar oamenii încă nu simt avantajele”, constată primarul. Care, pe următoarea sesiune de finanțare europeană, vrea să atragă fonduri pentru fiecare casă. ”Tot satul e sit Unesco, tot satul e monument, nu doar biserica-cetate. Dacă pe următoarele fonduri europene sunt bani pentru restaurarea monumentelor istorice, eu aș vrea să depun un proiect pentru renovarea întregului sat. Adică să refac fațadele în stilul tradițional. Și atunci și pot să cer oamenilor să păstreze astfel casele”.

Noi trebuie să promovăm ceea ce se face în Biertan, pe plan local, de la gemuri la obloane de lemn. Astfel încât turiștii să vadă că nu avem doar biserica-cetate, ci multe altele. Pe lângă bisericile din Copșa Mare și Richiș mai avem multe lucruri de arătat și, prin urmare, să facem turiștii să stea cât mai mult la noi și să consume cât mai multe produse de aici. Așa o să vadă și oamenii beneficiul Unesco”, Mircea Dragomir, primar Biertan


Diferența dintre ”privat” și ”la stat”

Mircea Dragomir spune că îi place ceea ce face, cu o excepție. ”Lucrurile merg atât de încet, la stat ba ai, ba nu ai bani, durează foarte mult până poți începe o lucrare și până o termini. E nevoie de atâtea avize și sunt atâtea restricții față de mediul privat. Eu de acolo provin. Iar dacă în mediul privat vrei să faci ceva, negociai prețul, știai că ai banii și porneai lucrarea. Aici, la primărie, trebuie mult mai multe. Dar, una peste alta, îmi place și îmi dau seama că dacă lumea era bine intenționată se puteau realiza mult mai multe până acum, cu bani puțini”.

Avere de primar

Înainte de a fi ales de locuitorii comunei Biertan, Mircea Dragomir a fost directoruș SC MD Pan SRL, forma al cărei unic asociat este și care anul trecut avea, cu un număr de 11 angajați, o cifră de afaceri de 825.000 de lei. După cum îi spune și numele, firma activează în domeniul panificației, iar cât timp a condus-o, Mircea Dragomir avea un salariu anual de 9.000 de lei (750 de lei pe lună – minimul pe economie), dividendele încasate de pe urma profitului fiind de 12.000 de lei. Cu un credit de 10.000 de euro, scadent în 2025, primarul a mai consemnat în declarația de avere semnată anul trecut și două conturi bancare, unul cu o valoare de 1.300 de euro și unul de 20.000 de lei. În afara unei case cumpărată în 2007 în Biertan, primarul cu firmă înregistrată la Dumbrăveni nu a mai declarat alte proprietăți.

Foto: Google Street View

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

O opinie

  1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
  • Contact