Vineri,
29.03.2024
Innorat
Acum
13°C

Muzica de inalta tinuta si festival dedicat bucatelor traditionale in acest weekend la Sibiu

Sibienii nu se pot plânge de lipsa evenimentelor nici în acest weekend, când ca de obicei oraşul găzduieşte alte festivaluri care nu trebuie ratate. Ziua de vineri începe cu „Festivalul de pe scări”, care se va desfăşura pe strada Turnului din Sibiu, în perioada 16-18 august.

Sibienii şi turiştii care se vor afla în zonă în cele trei zile de festival, vor fi îmbiaţi cu workshopuri, expoziţii de pictură şi sculptură, degustări de ceaiuri şi de vin, povestiri despre istoria clădirilor, concert live şi multă voie bună. Din program fac parte atelierul de ceramică susţinut de Andrei Pandea, vernisarea expoziţiei de pictură şi grafică, semnată de cu Oana Baciu şi Teo Bălţat, expoziţia de sculptură a lui Vasile Mitocaru, atelierul Casa Calfelor şi o degustare de vin la Weinkeller.

Tot în acest weekend centrul Capitalei Culturale Europene va fi cucerit de muzica de operă și operetă în cadrul festivalului Classics for Pleasure, care reunește într-o manieră impresionantă artiști de talie internațională, pe scena din Piața Mare.

Festivalul va debuta cu un concert care este produsul unor master-class-uri intensive susținute de trei artişti din cadrul Operei Metropolitane din New York, Ira Siff, Liona Maurer și Lucy Arner.

„Am găsit la Sibiu studenți foarte bine pregătiți, profesioniști, cu voci foarte bune. Am adus cu mine studenți de-ai mei din Amsterdam care și-au dorit să studieze la Sibiu alături de Lucy și Liora. Pentru toți soliștii este foarte important să studieze alături de profesori ai uneia dintre cele mai importante opere din lume. Pentru mine a fost o experiență excelentă, am reușit să învăț de la ei la fel de multe câte i-am învățat”, a declarat Ira Siff.

Spectacolul Voices of Romances va fi urmat de spectacolul Aventuri pe tărâmul Operei. În dimineața zilei de 17 august, de la ora 10:00, în Sala Oglinzilor a Forumului Democrat al Germanilor din România, copiii sunt invitați la un spectacol de operă în decor de teatru. Mezzosoprana Oana Andra, acompaniată de pian și de invitații săi îi va purta pe cei mici printr-o călătorie minunată, interpretând arii foarte cunoscute, cum ar fi cea din Motanul Încălțat.

În aceeași zi, pe scena din Piața mare, de la ora 20:00, dirijorul Constantin Grigore va conduce Orchestra Bucharest Symphonic Pops într-un periplu prin arii cunoscute din producții cinematografice, ca Suita din Sunetul Muzicii sau prin lucrări cu mare priză la public, cum ar fi Fantoma de la Operă.

Festivalul Classics for Pleasure se încheie cu concertul susținut de Romanian Sinfonietta Orchestra, condusă de dirijorul Horia Andreescu. Concertul din 18 august va avea un repertoriu exclusiv clasic, uvertura din Bărbierul din Sevilla, concertul pentru vioară și orchestră de Mendelssohn sau simfonia a 8-a de Beethoven fiind doar o parte dintre operele ce au încântat atât de multe generații.

Biletele pentru festivalul de Operă Classics for Pleasure pot fi achiziționate prin rețeaua Eventim sau în Piața Mare, în fiecare zi de festival. Prețul unui bilet pe seară este de 10 lei ,iar un abonament pentru toate cele trei zile de festival costă 20 de lei.

Complexul Naţional Muzeal ASTRA, în colaborare cu Asociaţia Producătorilor de Produse Tradiţionale şi Ecologice „Mărginimea Sibiului” şi Asociaţia de prietenie „Ille et Vilaine – Sibiu”, organizează în perioada 17-18 august, în Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA (Muzeul în aer liber) Târgul de bucate tradiţionale „Branduri transilvănene”.

Producători din Arad, Alba, Brașov, Harghita, Maramureș, Satu Mare, Sălaj și Sibiu vin în acest weekend în Muzeul în aer liber pentru a aduce la cea de-a doua ediţie a Târgului de bucate tradiţionale „Branduri transilvănene” cele mai bune produse, dar şi pentru a găti în faţa sibienilor reţete tradiţionale.

În deschiderea târgului, între orele 11:00-13:00, în sala de conferinţe a Centrului ASTRA pentru Parimoniu, va avea loc un seminar de specialitate unde vor fi prezentate două teme - produse tradiţionale-modificări în legislaţie şi rasa mangaliţa.

”Atelierele culinare vor permite familiarizarea cu modul de preparare a pălincii de Sălaj, precum şi a unor specialităţi culinare specifice zonei Mărginimii Sibiului. În cadrul acestei ediţii, Asociaţia de prietenie „Ille et Vilaine – Sibiu” va propune o animaţie culinară sub genericul ”Din Alpii Savoiei până în Alpii Transilvaniei”, susţinută de Guy Maurice Chatelet, ghid şi animator montan, originar din Savoia, Franţa. Vor fi prezentate salade savoyarde, ratatouille savoyard şi file de peşte la grătar. Vizitatorii vor lua parte la un spectacol de cântece şi dansuri populare din Alba, Maramureş şi Sibiu. ”, spun organizatorii.

Producătorii vor expune pentru comercializare telemea, urdă şi unt de Sibiu, brânză de burduf Loman (Alba), preparate din carne de porc rasa mangaliţa, dulceaţă de prune (silvoiţa), prăjituri maramureşene (Satu-Mare), plăcintă întinsă de Turnu (Arad), kurtos, pâine (Harghita), pălincă (Sălaj), brânză de burduf în coajă de brad (Braşov) şi multe altele.

”La acest târg nu veţi găsi decât produse preparate după reţete tradiţionale. Pregătirea unui produs nu are voie să folosescă alte ingrediente decât cele pe care le întrebuinţau bunicii noştri. Vă dau un exemplu: dintr-un kilogram de muşchiuleţ de porc, la noi se prepară o jumătate de kilogram de produs, faţă de trei kilograme de produs în alte părţi, unde se folosesc soia, apă şi stabilizatori. Vă asigur că dacă mâncaţi din târg, mâncaţi mai puţin cu 60%, pentru că senzaţia de saţietate e mai mare ”a spus Gheorghe Budrală, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Produse Tradiţionale şi Ecologice „ Mărginimea Sibiului”

Cei care vor să încheie weekend-ul cu un film pot vedea la cinema Arta „Elysium”, în regia lui Neill Blomkamp, cu Jodie Foster, Sharlto Copley şi Matt Damon. Suntem în 2154, iar acum omenirea este împărţită în două clase sociale: cei extrem de bogaţi, care trăiesc lipsiţi de griji pe staţia spaţială Elysium şi restul lumii, care e prizonieră pe un Pământ suprapopulat, cu resursele naturale epuizate. Secretarul Delacourt (Jode Foster) e gata de orice pentru a se asigura că legile anti-imigrare sunt respectate, unica şansă ca cetăţenii de pe Elysium să-şi continue stilul de viaţă exclusivist.

Filmul va rula vineri, sâmbătă şi duminică, de la orele 14:00, 16:30. 19:00, 21:30, la cinema Arta. Preţul unui bilet este de 12 lei.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus