Vineri,
29.03.2024
Innorat
Acum
12°C

De-a v-ati ascunselea…

Un aspect mai puțin discutat în media sibiană, dar foarte prezent printre părerile omului obișnuit, ce parcurge spațiile publice ale orașului, este periodica ascundere, sau ocultare spațială, a multor repere urbane – clădiri vechi sau noi, statui, mobilier urban, chiar elemente vegetale specifice… A devenit ceva curent ca unii „actori” temporari (comerciali, culturali sau simpli improvizatori), ce vor să-și desfășoare activitățile în spațiul public, să acopere - în diferite forme și cu cele mai diverse materiale – puncte esențiale din zona publică, modificând absolut aleatoriu desfășurarea reperelor spațiale. 
Aceasta este cu atât mai curios cu cât lucrurile se petrec de regulă tocmai în zona istorică sau în puncte de orientare și perspectivă urbană pentru care orașul nostru a devenit cunoscut și vizitat !! Inerent, respectivele evenimente (de obicei comerciale sau quasi-culturale…) contribuie pe zi ce trece la atenuarea percepției corecte a valorii urbanistice a acelor zone, ducând în cele din urmă la ștergerea din memoria vizuală a comunității, dar și din cea a vizitatorilor, a unor valori arhitecturale, detalii istorice, elemente unice din compoziția specifică a tabloului sibian!
Lucrurile au început încă de la mijlocul anilor '90, dar am sperat că după anul Capitalei Culturale europene (2007) și implantare în Piața Mare a unor repere clare (fântâna veche, statui, corpuri de iluminat) greșelile nu se vor mai repeta. Primul semn rău a fost eliminarea din compoziția urbanistică a acestei piețe-simbol a grupului sculptural al Sfântului Nepomuk, apoi a statuii lui Samuel Brukenthal, după care a urmat plasarea statuii lui Gheorghe Lazăr într-un punct periferic, și nu într-un centru de percepție și conexiune spațială, cum sunt mai multe în Piața Mare ! A devenit evident, în timp, că principala noastră piață istorică căpătase sarcina de a fi doar un pavaj pentru evenimentele cele mai diverse și de gusturi tot mai amestecate…iar în restul timpului un deșert mineral, animat doar de fântâna nouă și de porumbei (cum bine zicea un sibian!).
Ce se ascunde cu predilecție și cu inconștiență din valorile urbane ale orașului:
- în Piața Mare – statuia lui Gh. Lazăr (cam jumătate din zilele anului, statuia aceasta rămâne invizibilă publicului, întra cabine din plastic sau metal, falduri de scene, depozite improvizate etc.) / - fațadele unor clădiri din sec. XVI (cu „terase” acoperite de pânzeturi sau panouri din plastic) / - spațiul în sine al acestui degajament urban, dintre cele mai mari din Europa medievală !
- în Piața Mică – porticele boltite, atât de specifice acestei piețe foste centrul comercial al burgului, și implicit parterele imobilelor, ascunse de o mare de umbrele de toate formele, de platforme și împrejmuiri înalte…
- pe strada pietonală N. Bălcescu – majoritatea fațadelor istorice sunt mascate de terasele care jenează inclusiv circulația pe zona fostelor trotuare, cu accese la parterele comerciale și locuințele străzii ! Chiar parăzile aferente ultimelor festivaluri au fost chinuite de această desfășurare a teraselor alimentației publice, care distorsionează spațiul urbanistic tradițional.
- perspectivele spre spațiile extra-urbane (de ex. către Creasta Făgărașilor sau Munții Cindrelului), odată perfect vizibile inclusiv din zona centrului istoric, au fost obturate mai nou de construcțiile ultimelor decenii din cartierele zonei de protecție a rezervației de arhitectură medievală, adică cele de pe străzile Gimnasticii, Revoluției, Zaharia Boiu, etc. Tot la acest capitol se pot aminti noile cartiere de locuințe tip bloc, mastodonți care se integrează perfect (și continuă atmosfera…) celor din Hipodrom. De fapt, în spiritul realei „societăți socialiste multilateral dezvoltate” (amintiri de acum 30 de ani!) pe care o trăim, aceste ansambluri continuă cartierele de locuințe colective ieftine cu adevărate Hipodroame 5, 6, 7etc. spre Șelimbăr și dincolo, peste câmpurile patriei…
 
Nicăieri în centrele istorice vizitate prin Europa civilizată nu am văzut piețe ocupate integral de evenimente care sufocă spațiul urban, cum s-a întâmplat anul acesta cu ocazia raliului auto al Sibiului sau la festivalul Artmania, când a apărut invenția închiderii cu gard și plasă verde a unei incinte din mijlocul pieței, în interiorul căreia era scena și o grămadă organizată de mese cu umbrare de firme de bere !!! Se puteau întâlni, în acele zile, turiști occidentali stupefiați și decepționați de imaginea unei piețe pentru care veniseră de la mari distanțe, conform unei recomandări din ghidurile internaționale gen Michelin…
Asta îmi amintește de resemnarea specialiștilor bulgari și europeni față de situația dezvoltată în satul litoral Nessebăr (la sud de Varna) – sit UNESCO !! – unde, pe toate străzile înguste, tarabele aflate în fața parterelor, pe ambele laturi, s-au unit într-un continuum care ascunde total casele de maxim 2 niveluri, renovate cu bani mulți…Abia mai poți găsi vreun unghi din care să poți face poze unei construcții, că strada e doar un canal de bazar… Probabil că, în curând, cu Sibiul (ca și cu alte centre istorice din țară) vom vrea să ne luptăm să îi ajungem pe bulgari!

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus