Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
12°C

Mamele care isi doresc un copil si primesc doi

În judeţul Sibiu, şi nu numai, în ultimii ani a crescut numărul naşterilor gemelare, iar medicii spun că fenomenul este unul benefic şi se datorează clinicilor de fertilizare in vitro. Femeile cu vârste cuprinse între 35-45 de ani ajung la medicii sibieni de la Centrul de Reproducere Asistată din Sibiu după ce epuizează alte metode şi tratamente menite să le îndeplinească visul de a deveni mame. 
 
Dintre acestea, aproximativ 30%  nu aduc pe lume un copil, ci doi „veste îmbucurătoare în majoritatea cazurilor, căci multe îşi doresc mai mult de un copil, dar nu au mereu curajul să încerce şi a doua oară”, spun medicii sibieni.
 
Dublă bucurie
 
Fertilizarea in vitro (FIV) este o componentă a Reproducerii Umane Asistate Medical (RUAM). Atunci când alte metode de concepție nu mai pot fi aplicate, FIV este ultima soluție pentru o femeia care îşi doreşte să devină mamă. La Sibiu procedura costă aproximativ 2.000 euro, iar câteodată bonusul este un al doilea copil.
„Pentru noi a fost o dublă bucurie, nu ne aşteptam mai ales cu toate problemele medicale pe care le-am avut, căci a durat până am ajuns la Sibiu, la doctorul Ispăşoiu. Dar acum am doi copii minunaţi şi sănătoşi şi nu sunt singura, căci şi alte mămici pe care le-am cunoscut când urmam tratamentul la Sibiu au avut parte de aceeaşi bucurie dublă”, povesteşte Cristina G.
La Centrul de Reproducere Asistată din cadrul Clinicii Polisano doctorii Radu Chicea, Florin Ispăşoiu şi Greti Mutuligă fac ceea ce au învăţat la clinica Kinderwunschzentrum, de la profesorului Heinz Strohmer: ajută femeile cu probleme să aducă pe lume un copil. 
“Investigarea cauzei infertilităţii presupune efectuarea unor teste ambilor parteneri şi în funcţie de rezultatele acestora se discută cu cuplul opţiunile terapeutice. După aceea se trece la efectuarea procedurii care poate fi inducţie de ovulaţie, inseminare intrauterină sau fertilizare in vitro. De-a lungul celor şapte ani de existenţă am remarcat o creştere a adresabilităţii, datorită faptului că aceste cupluri devin din ce în ce mai informate şi foarte important, amână concepţia înspre 40 de ani”, spune dr. Radu Chicea. 
 
Soluţia femeilor peste 30 de ani
 
Medicii sibieni spun că femei din toată ţara vin la clinică, nu doar sibience, iar ceea ce au în comun este faptul că marea majoritate a pacienţilor este reprezentată de cupluri de vârstă reproductivă avansată, peste 35 de ani şi de asemenea din ce în ce mai multe femei singure care doresc să devină mame.
“Acum îmi este uşor să povestesc experienţa mea, au trecut deja doi ani de când o am pe Maria. În prima fază, după trei ani de încercări fără succes am fost aproape de a renunţa . În cazul nostru, problema era a soţului meu, însă mereu am considerat că este problema cuplului. După mai mulţi medici, cabinete şi analize, am decis să venim la Sibiu. Am optat pentru FIV care a reuşit din prima, dar îmi amintesc zilele până la aflarea rezultatului, ce păreau să nu mai treacă. Ni s-a explicat tot procesul, ce părea foarte complicat înainte de a începe şi care s-a dovedit mai uşor decât mă aşteptam. Fetiţa noastră Maria a venit chiar şi mai devreme de nouă luni, probabil şi ea era la fel de nerăbdătoare ca şi noi”, povesteşte şi Simona Dan, din Piteşti, care a devenit mămică la 33 de ani.
 
Trei nașteri de tripleți
 
Din 2007 până în prezent la Maternitatea Spitalului Clinic Judeţean Sibiu au fost trei naşteri de tripleţi şi între 28 şi 42 de naşteri gemelare anual. Medicii Centrului de Reproducere Asistată din Sibiu spun că trei din zece paciente care trec pe la centru aduc pe lume gemeni.
„Pacientele sunt foarte mulţumite când au gemeni şi cred că sunt norocoase că nu trec din nou prin aceleaşi proceduri pentru a avea al doilea copil. Dacă în cazul sarcinilor obţinute spontan rata de gemelaritate este de 3%, în cazul sarcinilor obţinute prin FIV, 35% din sarcini sunt gemelare. De regulă numărul de embrioni care se transferă în cadrul procedurilor de FIV este de doi, număr care asigură o rată bună de succes şi de asemenea riscuri acceptabile de a obţine o sarcină multiplă”, povesteşte şi dr. Florin Ispăşoiu. 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

1 comentarii

Iuliana

Acum 10 ani

Ma bucur ca domnul doctor si-a schimbat opinia si nu isi mai trimite pacientele la psiholog, atunci cand acestea afirma ca decat fara nici un copil mai bine cu mai multi.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus