Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
15°C

VIDEO: Peste 500 de sibieni la protestul impotriva proiectului privind Rosia Montana

Protestul împotriva proiectului pentru exploatarea minieră de la Roșia Montană a adunat, în Piața Mare, peste 500 de oameni. Sibienii au scandat lozinci împotriva exploatării cu cianură, prevăzută în actualul proiect, dar și sloganuri ca “Nu ne vindem țara”, “Salvați Roșia Montană” și “Solidaritate”.
Societatea civilă a reacționat după ce, marți, Guvernul a aprobat proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană.

Varianta Guvernului

Executivul a remis şi un comunicat de presă care stipulează că proiectul de lege "va trebui adoptat de Parlament. Principalele măsuri propuse în proiectul de lege sunt: Aprobarea Acordului privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montana; potrivit acestui acord, acţionarul majoritar al RMGC va transfera în etape cu titlu gratuit către acţionarul minoritar controlat de statul român o cotă de 5,69% din capitalul social al RMGC; participaţia indirectă a statului român urmează să ajungă astfel la 25%. Redevenţa minieră aplicabilă proiectului minier va fi de 6% (faţă de 4 % în cazul celorlalte miniere) cu opţiunea statului român de a solicita plata acesteia în natură. De asemenea, investitorul se angajează să întreprindă conservarea, amenajarea şi revitalizarea patrimoniului cultural, să  asigure protecţia mediului şi eliminarea poluării istorice, să contribuie la dezvoltarea economică şi culturală durabilă a comunităţii din Roşia Montană".

Potrivit Mediafax, proiectul mai prevede declararea proiectului ca fiind de utilitate publică şi de interes naţional deosebit, mandatarea unor entităţi publice să aducă la îndeplinire unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană, modificarea unor acte normative privitoare la exproprieri şi autorizaţii de construcţie.

Exploatarea ar urma să înceapă în noiembrie 2016, după ce planul urbanistic zonal va fi aprobat până la sfârşitul acestui an, iar participaţia statului ar creşte cu încă 5,69%, la 25% din acţiuni, dar condiţionat de emiterea la timp a tuturor autorizaţiilor, potrivit unui draft al Acordului între Guvern, Gabriel Resources şi Roşia Montană Gold Corporation pentru începerea exploatării.

Investitorul va plăti Guvernului o redevenţă de 6% din valoarea producţiei, statul având opţiunea de a solicita companiei Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) ca plata redevenţei să se facă în natură, conform proiectului.

Investiţia Roşia Montană, blocată de mai mulţi ani din cauza disputelor privind protecţia mediului, a fost inclusă în Planul naţional de investiţii şi locuri de muncă lansat, în urmă cu o lună, de Guvern şi prezentată ca proiect de "exploatare cu noi standarde de mediu" de unde statul estimează beneficii de 78% din ceea ce generează proiectul.

Gabriel Resources a transmis atunci că negociază cu Guvernul creşterea participaţiei statului la Roşia Montană Gold Corporation de la 19,31% la maximum 25% şi a redevenţei plătite de la 4% la 6%.

Ce spun protestatarii

Protestatarii de la Sibiu au împărţit un manifest în care se arată revoltaţi de redevenţa extreme de mică obţinută de statul român, “ţări ca Africa de Sud redevenţele pentru metale preţioase sunt de minim 20%”.

În manifest se acuză şi falsa îngrijorare pe care RMGC ar arăta+o pentru locurile de muncă din zonă. “26% din resursele de cupru extractabil din scoarţa Pământului s-au pierdut deja în gropi de gunoi. Închiderea minei de cupru de la Roşia Poieni, pentru a se face loc RMGC, a dus la disponibilizarea a sute de muncitori, de care oficialii Gold Corporation nu îşi aduc aminte când fac calculele locurilor de muncă”.

Potrivit protestatarilor, “Turcia, Cehia, Grecia, Costa Rica, Germania, Argentina, Filipinie au interzis mineritul cu cianuri. Parlamentul European a cerut Comisiei Europene interzicerea acestei tehnologii de minerit până la sfârşitul anului 2011. Aduceţi-vă aminte de accidentul de la Baia Mare, de acum 10 ani. Ungaria l-a considerat cea mai mare catastrofă, după Cernobâl. Statul român are de plătit circa 200 de milioane de dolari despăgubiri”.
Substanţele chimice care ar urma să se folosească la Roşia Montană sunt, spun protestatarii, adevărate crime la adresa biosistemului. “La Roşia Montană ar urma să se folosească aproximativ 1.561.000 tone substanţe periculoase, dintre care 84.000 tone de cianură, în cea mai mare carieră cu crater deschis din Europa şi cel mai mare baraj, înalt de 185 metri”.

Cei care se opun proiectului aduc aminte şi că Roşia Montană este unul dintre siturile cele mai bogate în resurse de patrimoniu cultural ale României, cuprinzând într-un teritoriu întins pe cca. 650 ha, 50 de monumente istorice clasate, dintre care 7 desemnate ca monumente de valoare naţională şi universală.

Opozanţii au iniţiat o campanie de stranger de semnături, atât în corturi special amenajate, cât şi online, la adresa www.rosiamontana.net. “Eforturile noastre au fost remarcate şi amintite într-o recentă dezbatere din Parlamentul European. În urma dezbaterii, Comisia pentru Petiţii a Parlamentului European a anunţat că se va deplasa în România la începutul lunii noiembrie, pentru o anchetă asupra proiectului de la Roşia Montană. Vă propunem ca, până atunci, doar cu ajutorul dvs să strângem 100.000 de semnături din toată ţara, iar în preajma vizitei CE să organizăm, de la Casa Poporului spre sediul Comisiei Europene în Bucureşti, cel mai mare mars de protest pentru Roşia Montană”, mai arată manifestul împărţit de protestatri.

Protestul de la Sibiu s-a aliniat mitingurilor anunţate astăzi în toate marile oraşe ale ţării.

 

VIDEO:

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

38 comentarii

CIUF

Acum 10 ani

Duminica viitoare vom fi mai multi!
Raspunde

ham ham

Acum 10 ani

de fapt sunt cativa prostovani si restul e lumea gura casca :))
Raspunde

@ham ham

Acum 10 ani

Cred că prostovan eşti tu!
Raspunde

Marius

Acum 10 ani

Restul de 149.500 de sibieni care am stat acasa suntem de acord. Multumim.
Raspunde

Ll

Acum 10 ani

Ei protestează ma... Da mergeți la munca bă boilor
Raspunde

targa

Acum 10 ani

sunt platiti de pdl sau miscarea populara ca sa cada guvernul.
Raspunde

@marius

Acum 10 ani

Restul sibienilor se lasă prostiţi de reclamele cu Sanda Lung şi alţii sau pur şi simplu nu se informează. Dacă ar ştii adevărul despre minciunile propagate de voi golzii, ar ieşi şi ei. @targa Asta cu plătitul să o creadă proştii, cine a trecut prin Piaţa Mare a văzut că sunt oameni educaţi şi care nu protestează împotriva unui anumit partid ci a unui proiect.
Raspunde

Încă ceva

Acum 10 ani

Tare aş vrea să văd o dată la faţă un postac angajat de rmgc. Cât de josnic poate fi un astfel de om. Zău că o prostituată are mai multă demnitate decât cineva care împute rubricile de comentarii de la toate ziarele online.
Raspunde

Doamne

Acum 10 ani

Felicitari celor care au iesit azi in strada! @targa: io cred ca ai gresit site-ul, antena3 nu-i aici.
Raspunde

Marius

Acum 10 ani

Pe mine ma amuza astia cu postacii RMGC. Credeti ca ne-au platit sa postam comentarii pe Turnul Sfatului, serios? :))) La fel cum unii nu accepta, altii sustin exploatarea, e asa de simplu.
Raspunde

Marius

Acum 10 ani

Si eu nici macar nu stiam cine e Sanda Lungu, pana am vazut cum injura pe la Rosia Montana. Dar nu ma intereseaza. Cu un contract serios si cu avantaje mai multe de partea statului, nu m-ar deranja sa inceapa.
Raspunde

Noapte buna, Sibiu.

Acum 10 ani

rotest neautorizat de amploare impotriva proiectului Rosia Montana: Circulatia in centrul Capitalei este blocata, 3.000 de manifestanti cer demisia Guvernului./ Proteste si la Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi, Brasov, Barlad, Targu Mures, Alba Iulia, Bruxelles si Viena.
Raspunde

he he he

Acum 10 ani

3000 in bukale? la piata universitatii? adica mai multi decat atunci cand s-a dus Boc ? daciano, pregateste-ti catusele si lantul, Apusenii te asteapta sa ti-o traga!
Raspunde

@Marius

Acum 10 ani

Iulia draga, bine ca ti-ai facut schimbare de sex si acuma te cheama Marius. Dinspre partea mea , ungurii sa ia Ardealul, sarbii - Banatul, rusii - Moldova, bulgarii - Dobrogea si ce-or mai putea si ei pe acolo. Romania sa fie doar sectorul 1 din Bucuresti. Contracte serioase si avantaje deosebite sa fie, dupa tine potopul, ce pl ta cea noua.
Raspunde

.

Acum 10 ani

Acum o ora: WWF-Romania In Piata Victoriei din Bucuresti cel putin 5000 de oameni striga pentru Rosia Montana.Presa e mai modesta in estimari...
Raspunde

presa ?

Acum 10 ani

da-o in pl mea de presa, daca pica de un covrig la patronul ziarului e in stare s-o cocardeasca si pe ma-sa
Raspunde

Marius

Acum 10 ani

E clar, nu pot sa-mi exprim opinia in mod civilizat pentru ca sunt facut postac al RMGC sau alta persoana, probabil :)) Culmea, mai avem si ip-urile publicate, nu e greu sa observi cine si ce zice. In fine, o sa ies cu placere si nu o sa mai intru pe site.
Raspunde

Bogdan

Acum 10 ani

Pt cei de buna credinta, care cred in necesitatea proiectului,, ii rog sa citeasca aceasta analiza. ***blog.cluj.info/opinii/un-argument-economic-impotriva-exploatarii-aurului-de-la-rosia-montana/
Raspunde

Bogdan

Acum 10 ani

Alte resurse interesante: ***www.youtube.com/watch?v=uO7iTyHBp-4&feature=share
Raspunde

Bogdan

Acum 10 ani

***www.economistul.ro/cazul-rosia-montana-2-aur-argint-uraniu-si-nu-numai-din-tezaurul-romanesc-in-vistieria-strainilor-a1544/
Raspunde

@bogdan

Acum 10 ani

Foarte bune articolele sugerate, bravo! Ce bine ar fi daca pe acest site ar prima astfel de comentarii argumentate, sa inlocuiasca balacarelile majoritatii
Raspunde

hingherul

Acum 10 ani

@ham ham: cand o sa bea ma-ta apa cu cianura sa vezi ce bine o sa-i fie, o sa mai faca un retardat fara viitor ca tine, boule!
Raspunde

joseph

Acum 10 ani

Ioan Mircea Paşcu, psd: \"Manifestanţii anti exploatare sunt finanţaţi de guvernul maghiar care doreşte ca resursele de aur să rămână în pământ până când Ungaria va pune mâna pe Ardeal!\" <br> Gânditi-vă că acest om a fost ministrul Apărării! <br>Jigodiile astea de politicieni încearcă să acrediteze ideea ca toată lumea e de vină, ungurii, evreii, ba chiar şi ţiganii, nu ei care ne vând pe doi bănuţi. <br> Tot in acelaşi sens zic şi eu să fim impotriva expoatarii de la Rosia Montana, sa rămână aurul ardelenilor, pentru momentul când Ardealul va fi autonom. Jos laba de pe Roşia Montana, ciubucarilor!
Raspunde

aur

Acum 10 ani

ba nerecunoscatorilor de unde vrei s-a plateasca astia pensile nesimtite ale tortionarilor si salarile sefilor de regionale +angajati lor numai rubedeni si prieteni bai tara asta orcit de patrioti am fi nu este a noastra este la 10 la suta din cetateni restu suntem sclavi pe plantatie ,uitativa ce lewgi isi trag s-a poata fura legal ,ba de ce nu iesiti in strada si pentru mega -hotie pe bani nostri aia cu BECHTELU s-au nu vedeti ca ne iau de prosti au pierdut contractu originar ,asitia parca ar fi niste copii au pierdut cheia de la apartament ,asa popor asa conducatori cind fac legii ticaloase care ne ating la existenta stam in casa si rezultatele s-e vad ,cind au scumpit gazu nu a iesit nimeni s-a vezi la iarna scapa cine poate ,ba asta cu auru este opera lui basescu ,tara au facuto varza a la cluj si acum vindem tot ,s-a vezi trai pe noi dupa ce reusesc astia s-a ne vinda ,ba dativa deoparte si nu mai insistati pe ipocrizie si ingimfare lasati s-a conduca cine se pricepe ca voi va pricepeti numai la dat tunuri neati bagat datori pentru 8-9 generati ,vorba aia au furat ei si platim totii ,halal popor ne meritam soarta
Raspunde

cristi

Acum 10 ani

BRAVO SIBIU! Incet incet ne pornim! UNITI, SALVAM ROSIA MONTANA!
Raspunde

Albu

Acum 10 ani

Marius, cica nu te-ar deranja sa inceapa daca ar fi un proiect convenabil pentru Romania... Tu traiesti in lumea reala sau in una ipotetica? Oamenii care protesteaza sunt in lumea reala si, te asigur, desi auzi termenul de \"cianura\" ratiunea ecologica e doar una dintre motivatiile de protest, nicidecum cea mai mare. Deocamdata avem un FURT, nici vorba de vreun proiect cat de cat convenabil - sau ai de gand sa contesti si asta? Asadar, esti de-acord cu aceasta ticalosie ca si ceilalti sibieni ce stau in casa, nu? Bravo, patriotule!
Raspunde

max

Acum 10 ani

Citeva suta de protestatari nu sunt realemte reprezenative pot o poluatie adulta de 130,000 citi sunt in Sibiu. Sunt pt ambele proiecte economice, iar indivizii asta ar trebui arestati pt sabotaj economic.
Raspunde

max

Acum 10 ani

Citeva suta de protestatari nu sunt realemte reprezenative pot o poluatie adulta de 130,000 citi sunt in Sibiu. Sunt pt ambele proiecte economice, iar indivizii asta ar trebui arestati pt sabotaj economic.
Raspunde

@max

Acum 10 ani

max, ai scris \"poluatie\" in loc de poluare . ti-e foame ?
Raspunde

joseph

Acum 10 ani

Bă, max, di ce te-oi fi chinuit să scrii de două ori mizeria aia, oricum ne-am dat seama din prima de cât de agramat eşti.
Raspunde

@joseph

Acum 10 ani

Bă joseph ești un mare bou. Nu mă mai obosesc sa dezvolt ideea ca nu meriti efortul
Raspunde

@joseph

Acum 10 ani

Agramat ..agramat...prieten cu antispionul Pascu...dar sibian adevarat , patriot local ce mama naibiI...iarta-l si tu pentru scoala putina facuta..ca vorba ta , scrie prost dar pe fond are dreptate..
Raspunde

Blue82sb

Acum 10 ani

@ham ham...decat sa fi stat ca tine acasa si sa fi mancat mici dupa ce am ragait berea, mai bine am iesit in Piata Mare in semn de solidaritate cu cei din restul tarii. Am mai citit comm de genul \"trimisi de PDL\"...pai amice, singurul lucru care m-a trimis acolo este dragostea de tara si natura. Pace!!!
Raspunde

Mageanul

Acum 10 ani

M-am nimerit si eu in Piata Mare cand au demonstrat protestatarii, au mers in jurul Pietei asa ca , din curiozitate i-am numarat. Erau aproximativ 80 de persoane cu \"Gura casca\" cu tot. Sa nu exageram ca nu-i frumos doamneor si domnilor
Raspunde

Anca

Acum 10 ani

Câteva informaţii pentru cei care nu prea înţeleg cazul Roşia Montană: 1. Proiectul RMGC este unul dintre cele mai mari proiecte de exploatare auriferă din lume, iar riscurile nu sunt comparabile cu nici un alt exemplu de exploatare de acest gen; 2. În toate ţările UE, adică în toată industria minieră din Europa, se utilizează aprox 1000 tone de cianuri, iar la Roşia Montană se doreşte utilizarea a 13.000 tone de cianuri pe an; 3. Proiectul va duce la escavarea a 500 milioane tone de steril în urma utilizării cianurilor; 4. Intervenţia se va face pe un perimetru de 1258 hectare, se vor rade efectiv 4 munţi şi se va săpa pe o adâncime de 400 de metri creându-se un crater gigantic vizibil şi de pe lună de aprox 8 km diametru; 5. Vom râmâne pentru totdeauna cu un lac de cianuri - 215 milioane de metri cubi cianuri şi un baraj ce trebuie să reziste pentru eternitate. Pentru mentenanţă şi operaţiunile de supraveghere ale acestui baraj RMGC oferă 150 milioane euro, în condiţiile în care Agenţia de Mediu a SUA a evaluat mentenanţa la 2.6 miliarde dolari. Exploatarea se face la suprafaţă şi nu în galerii cum s-a făcut până acum în România. Astfel se aduc mari prejudicii mediului şi comunităţii, adică se distrug aproape complet. Se foloseşte tehnologia pe bază de cianuri pentru că este cea mai ieftină, dar sunt şi alte tehnologii mai scumpe, dar care nu aduc asemenea prejudicii mediului. Logic, pentru că o firmă se gândeşte doar la profit şi doreşte ca cheltuilile să fie cât mai mici. Ce oferă RMGC? - câteva sute de locuri de muncă pe o perioadă determinată şi foarte puţine pentru localnici; - o redevenţă de 6% oferită statului român; De ce aş susţine un asemenea proiect?
Raspunde

Isabela

Acum 10 ani

Mageanul, am invatat sa numar in clasa intai. Se pare ca tu nu. O seara buna!
Raspunde

tUTD4Rt6n5W

Acum 10 ani

ar fi un gest de barbatie ca CH sa exclipe publicului larg dece fuge dupe premiera filmului inainte de sesiunea de intrebari si raspunsuri mai ales ca film joaca si el un important rol si vb despre dialog real privind proiectul RMGC. la sibiu a ratat cu brio acel moment asa cum a ratat si sansa sa demonstreze ca in film nu vorbeste doar texte' prefabricate ci crede cat de cat ceea ce spune!
Raspunde

Sj6DBrrBh7b

Acum 10 ani

Homeandinjury insurance. Previously, Quotes Chimp handled on first person and third party deficits. Homeandfatal accident (obligation) insurance usually insures equally. One example with this is a householder's coverage, which shields a housing in the risks of hearth as well as other varieties of damage. But householder's coverages provide for defense against liabilityfor instance, the mailman is bitten by your dog carrier This isn't the only real situation where a person insurance coverage shields against numerous deficits, as you'll notice. Obligation insurance and home will undoubtedly be mentioned in-part 2 and Component 4.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus