Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
16°C

Motu` satului. Seuchea, primarul ce va fi extrem de fericit pe 1 decembrie

După o scurtă pauză, rubrica dedicată primarilor din județ și promisiunilor acestora continuă cu Ioan Seuchea. Primar pentru a treia oară în chiar coasta Sibiului, la Cristian. Comuna care, de la 1 decembrie, ar trebui să aibă ceea ce era în plan a fi finalizat încă din 2006: o centură ocolitoare. Până la momentele de liniște pe strada ce traversează comuna, Ioan Seuchea enumeră proiectele pentru care și-a ”gajat” actualul mandat: asfaltarea tuturor străzilor, un parc în fața școlii și un pod.
Printre lucrările deja realizate în actualul mandat, primarul din Cristian bifează introducerea apei în Cartierul Tineretului. ”Peste o săptămâna va fi pusă în funcțiune pentru cei care s-au racordat. Deci, cartierul de tineret are canal, apă și curent electric. Mai trebuie un pic de asfaltare și totul este în regulă”.
Cu asfaltul în acest cartier, însă, un termen nu există. ”Deci acolo nu am promis asfaltare și nici nu cred că voi face. Fiecare știe cât îl ține pătura. Am un proces cu CNADNR pentru o pădure, dacă vom câștiga procesul... vom vedea. Dar acolo nu am promis asfalt”.

Așa zice, că de 1 Decembrie scoate circulația din Cristian până la Săliște, la bretelele de urcare pe autostradă. Acum nici nu poți să treci strada. Greu treci și pe trecerea de pietoni, căci nimeni nu te lasă. Traficul e atât de intens încât, la orele de vârf, se întinde o coadă de la sensul giratoriu de la drumul Ocnei până la ieșirea din Cristian. Cam așa se fac”, Ioan Seuchea, primarul Cristianului

De ce întârzie asfaltul?

6,1 milioane de lei, fără TVA, este suma alocată pentru proiectul de asfaltare a șase străzi din comună. Licitația a fost organizată în mai, dar atribuirea lucrărilor întârzie. ”Am promis că va fi asfaltat în totalitate Cristianul. La ora actuală proiectul este făcut, dar în licitație ne-au contestat cei de la Florea Grup (societate din județul Alba – n.r.), procedură care durează deja de două luni. Aștept să se termine treaba aceasta și dăm drumul la lucrare”, e sigur pe el Ioan Seuchea. Peste un an, Cristianul ar trebui să mai aibă doar două străzi neasfaltate. ”Străzile XXI și XXII ar mai rămâne, restul va fi asfaltat în toată comuna”, mai spune primarul despre proiectele din fonduri proprii.
În lucru mai urmează să intre și alte drumuri, dar pe fonduri europene. Astfel, în afară de proiectul asfaltării străzii III, Seuchea mai amintește de drumurile forestiere. ”Proiectul este pe măsura 125, mai aștept numai un aviz de la Alba Iulia pentru a demara licitațiile, proiectul tehnic fiind finalizat”.

Un parc, un pod, o hidrocentrală

”Am promis un parc în fața școlii. De săptămâna viitoare acesta începe să fie realizat. Proiectul tehnic există, banii există, lucrarea va fi încredințată prin atribuire directă și de săptămâna viitoare se vor apuca de lucru. Am mai promis un pod peste Cibin, dar acela am vreme să îl fac în anii care vin. Și acestea sunt proiecte susținute din fondurile locale”, mai enumeră primarul. El ține să amintească și de prima hidrocentrală din comună, realizată pe pământul localității și pe banii unui firme din Belgia. Lucrările la hidrocentrala de 3,5 MW au început de o lună și ar urma încheiate până la finele acestui an. ”Veniturile vor fi împărțite: 7% din acestea, inclusiv certificatele verzi, vor reveni comunei Cristian”.

Primarul incompatibil

Alături de alți 19 primari sibieni, Ioan Seuchea a fost declarat incompatibil de ANI la mijlocul acestei veri. Motivul: Seuchea nu avea voie – susțin cei de la ANI – să facă parte din adunarea generală a SC Apă Canal SA Sibiu. Când a aflat că este cercetat, Seuchea a demisionat din acest organism de conducere a societății care operează serviciile de apă și canal și pe teritoriul Cristianului. ”Acum nu ne mai reprezintă nimeni în AGA a SC Apă-Canal SA Sibiu. Asta e, avem o lege prost înțeleasă de sus. Noi nu suntem retribuiți ca membri ai acestei AGA, nu putem să numim nici viceprimarii și nici consilierii locali. Or, Asociația Apei nu este subordonată Primăriei noastre, ci este constituită la nivel regional”, arăta Ioan Seuchea pentru Turnul Sfatului. Primarul din Cristian a fost declarat incompatibil de ANI pe perioada 18 iunie 2008 – 28 mai 2013. Acum, primarul a deschis proces împotriva deciziei ANI.

Avere de primar

Ultima declarație de avere publicată pentru primarul Ioan Seuchea este datată aprilie 2012. Atunci, Seuchea declara trei terenuri în suprafață de aproape 14 ha și o casă deținută de soția sa din 1990. De altfel, din ferma pe care o declară, Ioan Seuchea declară că încasează anual aproximativ 100.000 de lei, vânzând animale și alte produse agricole. Primarul este asociatul unic al SC Agro Sera SRL din Cristian, firmă care anul trecut a înregistrat o cifră de afaceri de 485.000 de lei, cu un rezultat negativ (pierderi) de 17.000 de lei.
Primarul nu are datorii, dar are la CEC un depozit în care din 2002 și până anul trecut declara că a strâns 100.000 de euro. Salariul său de primar este de 39.850 de lei anual (aprox. 3.300 de lei lunar).

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus