Vineri,
29.03.2024
Partial Noros
Acum
16°C

Festivaluri, competitii sportive si teatru la cel mai inalt nivel in acest weekend la Sibiu

Dacă aţi crezut că vremea capricioasă a redus numărul evenimentelor în Sibiu, să ştiţi că v-aţi înşelat, iar weekend-ul acesta aduce alte concerte şi evenimente pentru care merită şă ieşiţi din casă.

Pentu cei care iubesc sportul, în perioada 13-15 septembrie se va desfăşura Turneul Internaţional de Judo Cupa Temerarul 2013. Competiția, care se organizează de 18 ani în Sibiu, se adresează sportivilor de performanță -cădeți și juniori (U 18 și U 23, masculin și feminin) - din țara și din străinătate.

Prin implementarea proiectului se urmărește sprijinirea și promovarea sportului de performanță pe ramură de judo, antrenarea copiilor și tinerilor în activități sportive, formarea sportivilor de judo competitivi pe plan internațional și descoperirea tinerilor sportivi talentați Ocupantii primelor trei locuri vor primi medalii, diplome şi premii. Competiţia se desfăşoară la Sala Transilvania.

De joi a început festivalul Sibiu Bookfest, un eveniment de care sibienii se vor putea bucura până duminică. Festivalul SibiuBookFest este un eveniment urban de cultură dedicat dialogului şi comunicării, formelor şi instrumentelor de comunicare - carte, muzică, foto, film, new media.

Evenimentul va explora toate modalităţile şi instrumentele de comunicare şi de transmitere de mesaje începând de la cărţi până la noile media. „Fii SMART !..citeşte ! priveşte ! ascultă !vorbeşte!” este sloganul evenimentului, care pleaca de la ideea că a fi SMART însemană în primul rând să poţi şi să ştii să te exprimi, să comunici, să fii dispus la dialog oricând şi prin toate mijloacele şi formele posibile.

Cunoscutul dansator român, Gigi Căciuleanu a deschis stagiunea la Teatrul „Radu Stanca” cu premiera ”Mozart Steps”, un spectacol de teatru coregrafic creat special pentru teatrul de la Sibiu, iar vineri, de la ora 18:00, spectacolul se va juca din nou pentru sibienii care nu au reuşit să ajungă la premieră.

”Spectacolul prezintă confruntarea dintre două universuri, muzica lui Mozart și dansul lui Căciuleanu, urmând să fie prezentat anul viitor în programul oficial al Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. Multiplele referințe culturale ancorate în acest spectacol creează un spațiu ce excelează în energii și care se folosește de corpurile actorilor pentru a crea un imaginar poetic vibrant. Coloana sonoră a spectacolului propune o reinterpretare a lumii mozartiene, o paralelă între muzica occidentală clasică și cea orientală a eternului Egipt printr-un montaj după un concept de Hugues Curzon şi Ahmed al Maghreby pentru albumele «Mozart l’Egyptien» și «Mozart in Egypt»”, spun reprezentanții Teatrului Național „Radu Stanca”.

Timp de trei zile Sibiul găzduieşte Imagine Festival România, conceput de Jeunesse Musicales, un festival care a depășit deja granițele europene și s-a extins până în Africa. În România, Imagine a ajuns la cea de-a patra ediție.

„Cred că aici, la Sibiu, muzica și cultura își găsesc cu adevărat locul”, spune Constantin Grigore, coordonatorul de proiecte al ELITE ART Club Unesco, organizatorul festivalului Imagine. Susținut de COSMOTE România și 3M România si finanțat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria și Casa de Cultură a Municipiului Sibiu, festivalul reunește pe aceeași scenă trupe consacrate, invitați din toate colțurile Europei - participanți în festivalurile Imagine și trupe debutante.

„Toate trupele interpretează piese originale, compoziții proprii. Nu se acceptă cover-uri sau play-back-uri”, spune Andra Mușat, coordonatorul festivalului Imagine.

În acest an, în concurs sunt înscrise trupe din Argeș, Timișoara, Giurgiu și București. Sibiul nu are anul acesta niciun reprezentant după ce Alex Petre a participat în anul 2011 și Gara Band în 2012. Singurul sibian ce va urca pe scenă este Andrei Oltean, clăparul trupei Blackstar.

„Sub vechea denumire a trupei, Paradigma, am câștigat acum trei ani finala națională a Imagine Festival și am reprezentat România la finala internațională de la Bruxelles. Festivalul Imagine e o experiență extraordinară pentru că ai ocazia să interacționezi cu muzicieni de diferite tipuri și genuri și ai multe de învățat în cadrul masterclass-urilor Jeunesse Musicales”, spune Andrei Oltean.

Alături de Blackstar, o altă trupă invitată provine din Belgia. Câștigătoare a concursului belgian, trupa Karma Police a venit la Sibiu ca parte din schimburile realizate între țările participante sub tutela Jeunesse Musicales.

Vineri, în prima seară de festival, headlinerii evenimentului sunt Les Elephants Bizarres și Bere Gratis iar în cea de-a doua seară, ultima trupă ce va urca pe scenă este Electric Fence. Alături de cele trei formații vor concerta cele trei trupe câștigătoare și invitați din Croația, Belgia, Austria, Olanda și Suedia.

Alte două reprezentaţii ale unuia dintre cele mai premiate spectacole ale teatrului sibian - „Faust” vor avea loc sâmbătă şi duminică, la hala Balanţa.

"Faust", în regia lui Silviu Purcărtete este cea mai grandioasă producţie a teatrului din Sibiu, care se joacă într-o hală industrială de peste 1.500 de metri pătraţi şi în care sunt implicaţi peste 70 de actori.

"Faust" a avut premiera în 2007 şi a fost una dintre piesele de rezistenţă ale Programului "Sibiu Capitală Culturală Europeană", dar şi una dintre piesele cu care s-a deschis stagiunea 2007 – 2008 a Teatrului Naţional Radu Stanca din Sibiu.

Spectacolul se va juca sambătă, 14 septembrie şi duminică, 15 septembrie, de la ora 19:00, la hala Balanţa. Preţul unui bilet este de 30 lei, iar redus 20 lei.

Tot în acest weekend începe şi Festivalul Egalităţii de Gen, organizat de Asociația A.L.E.G., care se va desfăşura până în 17 septembrie. Festivalul Egalităţii de Gen este o campanie educativă, informativă şi de conştientizare adresată tinerilor pentru combaterea stereotipurilor despre femei şi bărbaţi şi comportamentelor discriminatorii, organizată anual în Sibiu de Asociaţia pentru Libertate şi Egalitate de Gen - A.L.E.G..

Din programul festivalului fac parte expoziţia interactivă și dezbaterea „Spune nu publicităţii ofensatoare”, Teatru Forum, exoziţieafoto și dezbaterea „Hărţuirea stradală”, workskop de creaţie stencils pe tema egalităţii de gen şi spectacolul de teatru ”Cutia de carton”.

Programul festivalului Egalităţii de Gen

Evenimente în cadrul Sibiu Bookfest

Vineri, 13 septembrie

Sibiu sancționează violența de gen - terase Nicolae Bălcescu, P-ța Mare

Alege-ţi cuvintele - Piaţa Mare, Sibiu Bookfest,

13:00 Expoziţie interactivă și dezbatere „Spune nu publicităţii ofensatoare”- Piaţa Mare, Sibiu Bookfest, 16:00

Sâmbătă, 14 septembrie

Teatru Forum- Piaţa Mare, Primărie , 11:00

Expoziţie interactivă „Spune nu publicităţii ofensatoare”- Piaţa Mare, Sibiu Bookfest, 11:00

Biblioteca Vie- Piaţa Mare,Primărie, 13:00

Exoziţie foto și dezbatere „Hărţuirea stradală”- Piaţa Mare, Sibiu Bookfest, 15:00

Sibiu sancționează violența de gen - terase Nicolae Bălcescu, P-ța Mare

Duminică, 15 septembrie

Sibiu sancționează violența de gen - terase P-ța Mică Workskop de creaţie stencils pe tema egalităţii de gen (înscriere prealabilă), 13:00

Laboratorul de Gen: proiecție material video „Afară din cutia stereotipurilor” -As. Ille et Villaine, 17:30

Pelicula de gen: proiecţie de film „Născuţi la comandă- Decreţeii”- As. Ille et Villaine, 18:00

Luni, 16 septembrie Laboratorul de Gen: proiecție material video „Afară din cutia stereotipurilor” Geea Caffe, 13:30

Teatru Forum- Geea Caffe, 14:00 Sibiu

Sancționează violența de gen (instituții publice)

Marţi, 17 septembrie

Internetul și prevenirea violenței de gen – sesiuni educative pentru părinți și cadre didactice în şcoli Sibiu sancționează violența de gen (instituții publice)

Spectacol de teatru ”Cutia de carton” (As. Proiect 1200) – Sala CAVAS (Facultatea de Litere), 17:00 urmată de dezbatere

Adrese locaţii în afara Bookfest: As. Ille et Villaine - str. Konrad Hass, nr. 14 Geea Caffe – str. Avram Iancu, nr. 4

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

6 comentarii

ro

Acum 10 ani

kk pe bani publici
Raspunde

eu

Acum 10 ani

@1 daca auzeai ca vine Guta si Salam erai primul...
Raspunde

ro-ro

Acum 10 ani

A mai du-te mai ro-mane!
Raspunde

B

Acum 10 ani

Majoritatea comentariilor denota o incultura dezgustatoare pe pagina asta si nu numai...
Raspunde

Salvati Rosia Montana

Acum 10 ani

Miting de protest, 15 septembrie, ora 17, Piata Mare, SIbiu. Doar uniti putem preveni un genocid ecologic in numele unei companii private si a spagii barosane data politicienilor. Daca in Europa se foloseste anual ~1000 tone de cianuri, la Rosia Montana se vor folosi ~13000 tone. Intalatiile de procesare vor elimina in aer 150 kg acid cianhidric in fiecare zi. ACIDUL CIANHIDRIC a fost folosit de NAZISTI in camerele de GAZARE sub numele de Zynkon B (en.wikipedia.org/wiki/Zyklon_B). In 2000, de la Baia Mare s-au revarsat 100 de tone de cianuri iar Romania inca datoreaza Serbiei si Ungariei 200 milioane Euro pt acel dezastru ecologic. \"Cititi, cititi, nu va lasati mintiti\", spune un slogan din strada. E de datoria fiecarui cetatean sa se informeze corect. Nu asteptati ca presa sa o faca: \"Tradarea de tara, in aur se masoara\".
Raspunde

Bogdan

Acum 10 ani

E bine la Sibiu! E foarte bine! Asa da!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus