Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
12°C

E.On Gaz a dat Sibiul in judecata. Si a castigat

Nemulțumiți că li se impune modul în care trebuie reabilitate străzile pe care le sparg pentru a interveni la rețele, reprezentanții E.On Gaz Distribuție au dat în judecată Consiliul Local Sibiu. În fața Tribunalului Mureș au cerut Justiției anularea hotărârii prin care municipiul Sibiu stabilea metodologia de refacere a infrastructurii orașului și taxele aferente. Judecătorul a considerat că societății E.On Gaz Distribuție îi este îngrădit dreptul de a avea acces la rețele și a anulat hotărârea dată de Consiliul Local Sibiu. Autoritățile locale au atacat cu recurs sentința de la Târgu Mureș.

28 mai 2009. Consiliul local Sibiu aprobă în unanimitate Hotărârea privind adoptarea unui regulament clar privind metodologia de refacere a infrastructurii domeniului public și privat al municipiului Sibiu. Hotărârea urmărește să așeze pe anumite reguli în special efectele intervențiilor făcute de societățile care dețin rețele de utilități publice: E.On Gaz Distribuție, Electrica, Apă Canal, Romtelecom și așa mai departe. Practic, prin hotărârea 174 din 2009, CL Sibiu desemnează SC Drumuri și Prestări Construcții SA (societatea deținută de CL Sibiu) drept administrator al drumurilor din oraș și singura societate îndreptățită să efectueze lucrările de refacere a asfaltului, după intervențiile la rețele. Hotărârea mai stabilește și taxele ce trebuie plătite, dar și statuează un minim protocol de impus deținătorilor de rețele: să anunțe Primăriei intervențiile de urgență în decurs de maxim o oră de la semnalarea defecțiunilor, intervențiile să nu dureze mai mult de 48 de ore, pământul rezultat din săpături să fie încărcat direct în mijloace de transport și multe alte astfel de reguli stricte.

Un proces rapid și o motivare ”îndelungată”

La aproape trei ani de la adoptarea acestei  hotărâri, reprezentanții E.On Gaz Distribuție s-au trezit că nu le mai convin regulile din Sibiu. Era tocmai în mijlocul proiectului amplu de înlocuire a rețelelor de distribuție a gazului din Sibiu, proiect în care societatea a fost adesea arătată cu degetul: ba pentru că spărgea străzi recent reabilitate, ba pentru că nu reușeau să își coreleze planul de lucru cu cel al Primăriei și așa mai departe.
Pe 19 martie 2012 au depus acțiunea împotriva HCL Sibiu 174/2009, hotărârea mai sus amintită. Procesul nu a durat mult, în februarie anul acesta fiind dată deja sentința. ”Admite cererea în contencios administrativ având ca obiect anulare act, formulată de reclamantul SC E.On Gaz Distribuție”, a decis pe 11 februarie 2013 judecătorul Robert Iulian Tunsu. A durat mult, însă, motivarea acestei sentințe, motivare redactată abia în iulie 2013. În august 2013, reprezentanții administrației sibiene au formulat recurs.

Interpretarea legilor

”E.ON Gaz Distribuţie S.A. a solicitat Instanţei de contencios administrativ anularea H.C.L. Sibiu nr. 174/2009, în considerarea faptului că o parte a prevederilor acestui act administrativ local nu sunt conforme legislaţiei din domeniile fiscal, concurenţial, respectiv al achiziţiilor publice şi totodată, prevederilor legale specifice sectorului gazelor naturale”, arată reprezentanții E.On într-un răspuns transmis ziarului Turnul Sfatului. Pe scurt, reprezentanții companiei susțin că – în calitate de operatori licențiați ai sistemului de distribuție a gazelor naturale – legea îi obligă la întreținerea și modernizarea rețelelor, inclusiv prin intervenții de urgență. Iar metodologia impusă la Sibiu, alături de taxele de refacere a infrastructurii ar reprezenta – în opinia E.On – o îngrădire a dreptului de liber acces la rețelele pe care le administrează. În cadrul procesului, reprezentanții CL Sibiu au arătat că ”taxa de refacere reprezintă o cheltuială determinată de aducerea suprafeței afectate de intervenție la starea inițială și nu contravine legislației incidente activității de distribuire a gazelor naturale”.
Judecătorul Tribunalului Mureș a considerat taxa de refacere o taxă specială și a interpretat costul de refacere al asfaltului drept o taxare ”însăși a rețelelor în sine”, pentru care celor de la E.On  Gaz legislația națională le dă gratuitatea utilizării terenurilor.
În opinia judecătorului de la Târgu Mureș, metodologia de la Sibiu îngrădește libertatea celor de la E.On Gaz în abordarea metodologiei de refacere a asfaltului. ”Pârâtul are posibilitățile legale să acționeze în cazul în care reclamantul, în urma lucrării de spargere, nu își execută obligația corespunzător”, mai arată judecătorul.

Interpretarea financiară

Reprezentanții Primăriei Sibiu au refuzat să comenteze decizia de la Târgu Mureș, argumentând că recursul încă este pe rol. Cei de la E.On, în schimb, au ținut să arate că, de fapt, ei colaborează bine cu administrația publică din Sibiu.
Mai merită, însă, menționat un aspect. Metodologia adoptată de CL Sibiu în 2009 stabilește tehnici clare de refacere a asfaltului și care sunt responsabilii de refacerea asfaltului, adică SC DPC SA. De cealaltă parte, însă, E.On Gaz a organizat la nivelul fiecărui județ în care operează licitații prin care a încredințat aceste lucrări de refacere unor societăți comerciale. Or, la Sibiu, firma care a câștigat licitația nu mai prea are de lucru, din moment ce metodologia adoptată prevede că de refacerea drumurilor și trotuarelor se ocupă exclusiv DPC SA. Sumele plătite în 2012 și 2013 de E.On Gaz pentru refacerea infrastructurii nu sunt tocmai de neglijat: 5,12 milioane de lei, după cum arată Primăria Sibiu. I-am întrebat pe cei de la E.On Gaz care sunt firmele pe care le-au contractat ei pentru a reface străzile sparte. ”În prezent, în municipiul Sibiu, se află în derulare contracte având ca obiect realizarea lucrărilor de refacere a infrastructurii ca urmare a intervenţiilor la reţea, încheiate cu SC DPC SA şi SC Comtram SA”, a fost răspunsul celor de la E.On Gaz.

Cum e la alții

Reprezentanții E.On Gaz Distribuție au declarat pentru Turnul Sfatului că au reușit să anuleze în instanță și alte taxe speciale impuse de autoritățile altor orașe, între care sunt amintite Alba Iulia, Baia Mare, Bacău și Miercurea Ciuc.
Róbert Kálmán Ráduly este primarul orașului Miercurea Ciuc. ”Nu îmi cereți detalii despre proces că nu știu să vă dau. Dar pot să vă spun că cei de la E.On se comportă ca un stat în stat. La noi sparg străzile când vor, fără să ne anunțe măcar. Trec pe stradă și mă trezesc cu noi gropi lăsate de E.On”, povestește primarul celui mai mare oraș din județul Harghita. Pe lângă intervențiile neanunțate, primarul se mai plânge și de modul în care străzile sunt refăcute după intervențiile E.On. ”În cel mai fericit caz, trebuie să intervenim după reparațiile lor la asfalt în decurs de două luni. În cazul mai puțin fericit, refacerile de asfalt durează doar două săptămâni. Cam asta e realitatea cruntă”, se mai plânge primarul.
În metodologia impusă la Sibiu, asfaltul trebuie refăcut pe o porțiune cu o lățime de cel puțin 1,5 metri de-a lungul intervențiilor. În Miercurea Ciuc, asfaltul este pur și simplu aruncat peste ceea ce a fost spart.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

35 comentarii

dabija

Acum 10 ani

ce te...
Raspunde

una

Acum 10 ani

Fatalitate! E.On-u\' frizeaza excelenta...Nu zicem in ce. E interesant cum se pot sapa atat de usor strazile proaspat asfaltate. Aia cu 48 de ore trebuie ca e o gluma. Poate ne traduce cineva care-s dedesubturile.
Raspunde

Sibian

Acum 10 ani

Nu le este rusine la aia de la E-On Gaz ca isi bat joc de banii nostri?Nu se poate asa ceva?Sparg strazi asfaltate recent si nu-i intereseaza ca nu le refac cum trebuie!Sunt suparat ca au castigat ei procesul!
Raspunde

x

Acum 10 ani

astia de la gaz ar trebui impuscati in plina strada. scurt
Raspunde

ULOS

Acum 10 ani

Ce e de facut? Eu sunt satul de ei ... au rupt tot.
Raspunde

K.Samuel

Acum 10 ani

Ce e de facut? Facem un protest prin care ni se \"strica\" subit masinile chiar langa gropile lor si blocam strada in forma de protest... Este de-a dreptul imposibil ce se intampla. Ma enerveaza la culme ca lasa strazile desfacuta foarte multa vreme, ca sa tasam noi pamantul si dup-aia se reface asfaltul de parca-i pus cu lopata. Uitati-va pe Raului...
Raspunde

xyz

Acum 10 ani

traim intr-o comedie neagra!!!
Raspunde

joseph

Acum 10 ani

Solutia e să trecem pe energii alternative şi să lăsăm gazul în pământ, până când o să vină ei să se roage de noi. Izolaţi-vă bine,bine casa şi schimbaţi mentalitatea despre ce înseamnă confort termic, o temperatură 18 C e mai mult decât confortabilă iar pentru circulaţie e chiar benefică.
Raspunde

Alex

Acum 10 ani

Eu cred că voi nu vreți să vedeți adevărata problemă. Cei de la EON sparg străzi în toată romania dar numai la Sibiu li se impune să lucreze cu firma primăriei. De aici rezultă străzi sparte și reparate la sfântul așteaptă pentru că DPC nu are capacitate și face lucrări de mântuială. Primăria poate foarte simplu să impună prin hotărâre de consiliu că cei de la EON au la dispoziție 7 zile de când fac o cuplare să aducă strada la parametrii inițiali și pe urmă să trântească amenzi serioase dacă nu se conformează. Dar nu, mai bine impunem o taxă de refacere imensă, DPC-ul o freacă și pe urmă îi asmuțim pe fraieri împotriva celor de la EON. Hai să nu ne mai lăsăm manipulați.
Raspunde

e-onhaz

Acum 10 ani

Sunt curios cum decurg lucrarile in Targu-Mures...
Raspunde

joseph

Acum 10 ani

Alex, eu am impresia că tu nu pricepi. Problema e că Eonul nu se sincronizează cu apa-canalul, atunci nu ar mai trebui să spargă şi să repare nimic, sau cel puţin să facă ca cei de la Electrica care îsi schimbă reţelele înaintea tuturor. <br>Eonul strică lucrul gata făcut, în dispreţul tuturor, cam asta e problema. <br>Adică lucrează complet neeficient şi primitiv. Şi dacă e cum spui tu, înseamnă ca sunt pe o mână cu cei de la DPC, altfel nu se explică.
Raspunde

cineva

Acum 10 ani

cum e asta societate pe actiuni cu un singur actionar?
Raspunde

cineva

Acum 10 ani

sau... te pomenesti ca si primaria are intentia clara de a conduce lucrurile pe acest fagas: eon sparge, trebuie sa refaca, neaparat cu DPC-ul, adica astia din urma incaseaza sume de la eon pt reparatii si banii revin in primarie, ca unic ...sau nu...actionar
Raspunde

@11 joseph

Acum 10 ani

Ineficient era mai degrabă cuvîntul potrivit,nu neeficient cum ai spus mata!dar....ce să-i faci ,e greu cu lb română!no bine acum nu e o f mare greșeală gramaticală,dar ținînd cont de prestigiul tău de postac dăștept și emancipat e cam de porc!...pe viitor nu te mai lăsa luat de val-un sfat amical.
Raspunde

sintetic

Acum 10 ani

Sa sintetizam: EON vrea sa sparga strazile noastre, facute cu banii nostri, cind vrea, unde vrea fara sa anunte macar. Apoi vrea sa le peticeasca in batjocura tot cind vrea si cum vrea. In tot timpul asta orasul e varza, traim in praf si mizerie, ne rupem masinile in gropi. Un tribunal din Rromania le da dreptate.... Ei bine, noi ne-am cam saturat de bataia asta de joc!
Raspunde

Alex

Acum 10 ani

@joseph Aici nu era o discuție referitoare la sincronizarea lucrărilor. Nu spun că ăia de la EON sunt niște meseriași care fac un plan de bătaie bine gândit, sincronizat cu ceilalți constructori. Eu spun că dacă un deținător de utilități este prost îl execuți la pungă, nu îl înjuri în presă și îi bagi pe gât firma ta de doi lei care face lucrări de proastă calitate. Hai să ne uităm câte dintre lucrările făcute după gaz rezistă mai mult de un an. NICI UNA! peste tot se lasă terenul pentru că nu se compactează cum trebuie. Și nu îi trage nimeni la răspundere!. Totul poate fi așa de simplu, cum am spus. 7 zile să refaci tot (cu ce firmă vrei tu) și minim 4 ani garanție pe lucrare. Nu te conformezi, te executăm să îți trecă cheful să mai faci lucrări după ce a fost asfaltată o stradă. AAAA, dar este mai bine să încasăm 5,12 milioane lei (1.300.000 euro) pentru a pune petece de asfalt după EON. Păi atunci să nu ne mai plângem!
Raspunde

@15

Acum 10 ani

Ebine că te-ai săturat ,in consecință ce faci?dai doar din clanță pe forum?fă ceva mai eficient ,mai palpabil, că de palavre suntem sătui!nu mi-o lua in nume de râu dar critica e binevenită oricînd și oricui,chiar și ție care cred căn ai ip de prin Cisnădie sau de pe lîngă Sighii!
Raspunde

joseph

Acum 10 ani

Alex, ai dreptate, nu e speţa asta, dar eu mă refeream la problema de fond, care pleacă de la nesincronizare, şi tot de-acolo pleacă şi restul necazurilor. Aşa că, trag eu concluzia, nesincronizarea nu pare deloc întâmplătoare, cineva profită din plin de munca in zadar. <br>@11 Calofilule!
Raspunde

@joseph

Acum 10 ani

de ce ești măgar ți bagi vrăjeli de genu @11?că la @11 tot tu erai bolovane!ești șmecher dar nu chiar cum ți-ai închipuit tu!grijă mare josephe ,că nu știi de unde sare iepuroiul!!
Raspunde

joseph

Acum 10 ani

Nu, băi, am greşit, am vrut să scriu @@11, adică @14, ce draqu nu pricepi?
Raspunde

didi

Acum 10 ani

bai nu vati prins de libidinosi astia de tarani de mures ,astia asteapta pina se finalizeaza lucrarea si lasa o saptamina cel mult doua si hopa au venit bani de investiti ,ba leprelor de la e on tg mures strada turnului a stat in santier 5 luni si cind s-a fie gata ati venit cu sparturile ,ba voi lucrati distructiv de invidia care va roade ca va vom fi capitala husanilor si prapaditilor ,bai asta inseamna s-a cedam deconcentratele ,uitativa cum arata incinta din apropierea gari noi sibieni trebuie s-a suportam niste ticalosi si libidinosi pe bani nostri s-a ne umiliasca s-a nu mai vorbim posta sti cine ne sunt sefi regionala iasov si bataia de joc de bani nostri continua datorita cozilor de topor si vinzatorilor judetului ,mergeti in iasov si vedeti ce gara sau tras pe bani nostri s-a nu mai vorbim de sediu regionalei c f r ,posta si alte cladiri ca bani sibienilor trebuie cheltuiti si dupa acea ne falim ce performanti suntem ,jos labele de pe sibiu s-a fie intrebati si trasi la raspundere de ce se intimpla cu bani nostri din platile care le facem lunar sute de mii de sibieni la utilitati si taxe si impozite
Raspunde

@didi

Acum 10 ani

Bai baiete tu nu ti-ai luat pastilele astazi? Si la Brasov EOn are aceiasi atitudine , dar asta nu inseamna ca ne saboteaza cei din Mures.. Ce naiba ...comentariul tau nu are nicio legatura cu subiectul..cat priveste forma lui..sunt sigur ca sibienii tai sunt mandriI de modul cum maltratezi limba romana
Raspunde

anti-monopol

Acum 10 ani

pentru ca stiu ca statul e mana in mana cu monopolurile, javrele de la eon fac orice vor. doar spargerea in bucati si concurenta ii poate face sa piarda cand gresesc. pana atunci doar castiga
Raspunde

Alex

Acum 10 ani

Pai, asa cum ati iesit in strada pentru Rosia Montana, puteti sa iesiti in strada si pentru un interes al orasului
Raspunde

radu

Acum 10 ani

Tocmai s-a \"asternut\" un minunat covor asfaltic pe o mare portiune din str Turnului. Sa vedem cand va fi \"violat\" de gazisti... Ma astept cat de curand dupa ce va fi data strada in folosinta, fiindca e mai sexy sa spargi in plin trafic decat atunci cand e oprit.
Raspunde

mobutu

Acum 10 ani

Va-ti gandit ca poate la mijloc e o manareala? Cei care asfalteaza o strada ofera o garantie de 2 ani pentru lucrare, numai daca Nu se intervine asupra ei.
Raspunde

S.

Acum 10 ani

Poate ne strangem si noi vreo 30 de masini pe somesului 10 minute la sediul lor sa le aratam functionalitatea claxonului .
Raspunde

@27

Acum 10 ani

Chiar aşa ar trebui să facem, nu să ne certăm aici pe forum!Când vreţi?
Raspunde

joseph

Acum 10 ani

Nu-i bine, că ne dau ăştia amendă, io zic că ori de câte ori trecem pe Rusciorului, in dreptul lor, să bagăm un claxon. Io oricum aşa fac de vreo două luni. Mai nasol e că se sperie pietonii.
Raspunde

@ joseph

Acum 10 ani

Hallo, domnu\' am auzit ca dumneata esti un fel de Monica Tatoiu pe site-ul asta si va pricepeti la toate. Io am o problema in dragoste si nu stiu ce sa fac, ca vrajitoare mea este in doliu dupa regele Cioaba. Imi poti face matale o programare? De impotenta vindeci? Daca da, atunci mai vin si cu un prieten care-i primar. Nu-i ala de-l pupi in basanau la permanenta, asa cum ai fost tentat sa crezi!
Raspunde

Vicent

Acum 10 ani

Daca avem cel mai bun primar. Ar trebui sa ia exemplu din Brasov.
Raspunde

DOCTOR

Acum 10 ani

Bai daca nu ti se mai scoala ,stiu eu un doctor la cluj ,face trnsplant iti muta ouale la gura ,bai este normal s-a cistige procesul saca lau intentat la fomisti aia de la tg mures cu ce crezi ca isi tine sportu ,baschet ,fotball ,handbal etc ,ei vrea s-a cistige licitatile de reparat apropiati lor preturi mici si dupa ei dezastru ,bomnule johannis pune un audit serios s-a urmareasca executia lucrarilor si amenzi plus refacerea strazi in totalitate nu fusereala si la prima ploicica groapa la loc ,bai eon gaz de ce nu ati dat primaria in judecata la voi la sediu de unde ne furati la multi abonati sibieni sponsori judetului vostru de *** adica tg mures
Raspunde

ionica din Drasov

Acum 10 ani

Bine ar fi ca si electrica +telefoanele cu internetul impreuna cu toate societatile interesate sa-si introduca toate retelele in pamint si sa dispara toti stilpii de pe strazi,caci altfel peste citiva ani ,iar trebuiesc desfintate tot ce e aerian.
Raspunde

oMuu4DVLS

Acum 10 ani

Bonsoir Lexie,C est se te C une enrafyaft!Que impressionnant! exponentielle?!!!Je comparehealthinsur.com pennsylvania health insurance quotes bonne et levitra medical heliomeds.com models levitra commercial qu et une continuation manie8re e7a est ton dans travail voyages. de Bisous.Cendrine quotes for life insurance bestlifeinsurpolicy.com quotes for life insurance va-t-il plus tes passer si augmente bonne souhaite soire9e
Raspunde

xYUtRyt6

Acum 10 ani

Your automobile insurance QuotesChimp specifically spells out your duties to the company if you have an accident, as the following sections outline.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus