X

Trauma

Trauma reprezintă un răspuns emoţional apărut în urmă unui eveniment de viaţă neplăcut, nedorit, cu o intensitate foarte mare şi generează o sesibilizare excesivă a emoţiilor ce vor fi trăite mai apoi de către persoană în cauză. Ţinând cont că fiecare persoană este diferită şi abordează o problemă în mod diferit, putem spune că nu toţi vom răspunde la fel în faţa unui eveniment de viaţă neplăcut.

Dacă pentru o persoană mai sensibilă ceva poate lasă traume, o altă persoană poate trece mai uşor peste situaţia în cauza fără a experimenta episodul traumatic, diferenţa fiind făcută prin prisma vârstei, sexului, experienţei de viaţă şi capacităţii de adaptabilitate la diferite situaţii.

Trauma lasă urme adânci în special la nivelul sentimentelor, răscolind emoţinal într-un mod “agresiv” şi extrem persoana, astfel încât după trăirea acesteia, repercursiunile vor fi vizibile mai ales în modul de percepere a lumii.

După un eveniment de viaţă traumatizant persoana în cauză şi nu doar ea, ci şi persoanele care au interacţionat cu această sau au fost cumva martore pot experimenta o gama largă de emoţii şi reacţii: frică, anxietate, depresie, manie, sentimente de neputinţă, şoc, coşmaruri, iritabilitate, hipervigilenţă, tendinţa de a se izola, tendinţa de a evita orice ar putea să îi aducă aminte de acea traumă, transpiraţii inopinante, tulburări de somn şi/sau alimentaţie.

Se spune că “timpul vindecă”, însă în cazul traumelor nu este cazul să se folosească această vorba, căci doar timpul nu va putea vindeca, este nevoie de mai mult. În cazul unei traume, timpul care trece fără a fi făcut ceva concret pentru a depăşi situaţia dată, nu va face decât să adâncească şi mai mult “rănile” de la nivelul psihicului, cu atât mai greu va fi să se menţină stabilitatea psihică.

De real ajutor por fi membrii familiei, prietenii sau cei apropiaţi rămânând alături de persoană traumatizată. Apoi se poate apela la un psihoterapeut, iar cu ajutorul lui se poate ajunge în grupuri de suport, grupuri cu oameni care au trăit acelaşi fel de trauma, iar astfel vorbind cu persoane care au trecut exact prin aceleaşi evenimente şi empatizând cu acestea un prim pas spre vindecare va fi făcut.

Se poate apela şi la exerciţii fizice (mers pe bicicletă, jogging) şi exerciţii de relaxare (yoga, masaj), credinţă, punerea în scris a cea ce simte persoana în cauză şi mai apoi citirea cu voce tare, ieşiri cu prietenii/excursii, etc.

Procesul de vindecare durează o perioada destul de mare, aceasta fiind diferită de la o persoană la altă, însă e nevoie de luni întregi de “muncă” sau poate chiar ani până când se redobândeşte acel echilibru, până când neîncrederea şi sentimentele negative dispar, iar lucrurile încep să reintre pe un făgaş normal.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

5 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Wolfgang Gh. Futăciosu

  După o traumă io o iau la măciuci pe mândra cam o săptămână , program non-stopș sex sălbatic, figuri, chestii. Trauma dispare ca prin farmec .

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  @@@

  Nu prea cred! daca are asa nu=ti scriai frustrarile pe forum. Fiecare vorbeste si scrie despre ce-i lipseste! In cazul tau e clar, F….. Ti-ai insusit ilegal porecla!

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Wolfgang Gh. Futăciosu

  Daca nu crezi, esti o necredincioasa. Pe de alta parte, am exagerat cu termenul de o saptamanaș in realitate este vorba doar vreo sase zile si jumatate , imi pare rau ca v-am dezinformat.

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  usor

  Io cand voiam sa trec granitza, visam traume de astea.
  Cum ca fugeau granicerii dupa mine, si zbiereau: staaii! staaii, ca trag! Io dai si dai inente, pana ma impiedecesc si cad. Numa vine graniceru si-mi pune tzava la pusca in barbie: te-am prins.
  Atunci, deodata, ma trezesc si, tulaaiii, ce sa vezi: mi s-o sculat o daraba, de mi-o ajuns la barba! Astea traume, da, da…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Contact