Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Un sibian la dreapta lui Merkel

Nu a renunțat la cetățenia română, așa că putem spune că Bernd Fabritius este primul român ales în Bundestag. Lider al comunității săsești din Transilvania, proaspătul parlamentar s-a născut în Agnita, un oraş cu puternice tradiţii ale minorităţii de saşi, dar care mai numără doar 8.000 de locuitori. Fabritius a emigrat cu familia în Germania, în anul 1985, când avea doar 17 ani. Lucru care nu l-a împiedicat să rămână, așa cum spun rudele și apropiații, unul dintre cei mai buni prieteni ai României.

Cartierul din oraşul sibian Agnita unde s-a născut Bernd Fabritius (foto, în Galerie foto) a fost locuit cu precădere de saşi. Aceştia au plecat în masă, cu doar câţiva ani înainte de Revoluţie, printr-un program interguvernamental în care partea germană a oferit sume importante de bani Guvernului român, pentru fiecare sas lăsat să plece din ţară. De altfel, Fabritius a declarat astăzi, pentru Mediafax, că familia sa a aşteptat aprobarea cererii de a părăsii ţara, din partea autorităţilor comuniste, timp de 16 ani.

Casa se revovează

În casa unde s-a născut Bernd Fabritius (foto, în Galerie foto) locuiește, acum, o familie de români. Vasile Cristea, proprietarul imobilului, renovează locuința și spune că abia astăzi a aflat că acolo s-a născut cel care luni a devenit primul român ales în Bundestag. “Este o casă cu noroc. Sper să ne poarte și nouă noroc”, a declarat acesta.

Locatarii din fostul cartier săsesc se mândresc că unul de-al lor a ajuns să deţină o funcţie atât de importantă, în cel mai puternic stat din Europa. „Suntem foarte mândri, nu mândri. Normal. Să avem pe cineva din oraşul nostru şi mai ales vecin aici, cu noi, într-o funcție atât de mare...“, spune Constantin Minciună.

În Agnita au mai rămas doar două verișoare, dintre rudele lui Fabritius. Chiar şi aşa, politicianul german îi vizitează când vine în ţară. Oamenii au doar cuvinte de laudă la adresa sasului din Bundestag, despre care spun că nu a uitat de unde a plecat. “A fost un băiat corect, pus numai pe învţătură, de mic i-o plăcut învăţătura. Cinstit, harnic... Atunci, după Revoluţie, primul o venit cu ajutoare la spital, în Agnita. O adus... trei, patru camioane... Multe, multe. El o fost primu’ care o venit după Revoluţie cu ajutoare aici, în oraş”, spune și soțul uneia dintre verișoarele lui Fabritius, Alexandru Stoichiță (foto, în Galerie foto).

Mai mulţi prieteni şi-a făcut Bernd Fabritius printre politicienii sibieni de etnie germană. Toţi sunt de acord că proaspătul parlamentar din Bundestag, care vine în România de cel puţin câteva ori pe an, este un bun avocat al ţării noastre. “E prea puţin spus că este un prieten al României. Nu numai că România e patria lui şi n-a uitat lucrul ăsta, dar într-adevăr a făcut multe. De exemplu, fiecare preşedinte sau politician de frunte care vine din Germania, în România, în rimul rând este consiliat. Fie de consilierii săi fie, în acest caz, de Asociația Sașilor din Transilvania. Şi întotdeauna aceste consilieri au fost foarte favorabile şi pozitive la adresa României. Și cu Angela Merkel se cunoaște, chiar foarte bine. Cred că este un lucru bun pentru România că a rămas dna Merkel cancel și că Bernd Fabritius este unul sintre parlamentarii care îi sunt alături”, a declarat și președintele FDGR, Jurgen Porr.

Johannis: “Mai avem un sprijin”

Printre prietenii din România ai românului din Bundestag se numără şi primarul Sibiului, Klaus Johannis. “Îl apreciez pe domnul Fabritius. Este un politician foarte serios, foarte aplecat asupra problemelor de care trebuie să se ocupe”, este de părere vicepreședintele PNL.

Bernd Fabritius a candidat și la alegerile din 2009 pentru Bundestag, însă atunci a ratat, la o diferență destul de mică, fotoliul de parlamentar. “Mi-a părut rău atunci, dar nu s-a lăsat și bine a făcut și, iată, acum, cu un rezultat foarte bun, a intrat în Bundestag. Este un lucru bun inclusiv pentru noi, cei care trăim în România, pentru că avem un parlamentar în Bundestag care cunoaște foarte bine situația din România, vorbește perfect limba română și, în acest fel, avem încă o voce care poate să ne sprijine”, a mai declarat Klaus Johannis.

Bernd Fabritius are 48 de ani şi a obţinut titlul de doctor în Drept la Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu, în urmă cu zece ani. El a fost şi profesor asociat la Universitatea Româno-Germană din Sibiu. Sasul originar din Agnita a candidat pe listele Uniunii Creştin-Sociale (CSU), aliaţii bavarezi ai cancelarului Angela Merkel. Fabritius trăieşte la Munchen, acolo unde deţine şi o casă de avocatură.

Astăzi, Bernd Fabritius a postat, pe pagina sa de facebook, un articol din presa română, căruia i-a făcut o corectură tot în limba română: “La citatul Süddeutsche Zeitung ați greșit cifra. Nu vorbim de 40.000 ci de 400.000 de sași în Germania și mai puteți completa cu șvabii bănățeni și toți ceilalți etnici germani de ex din zona Satu Mare sau Dobrogea înca o dată 350.000. Sunt și deputatul lor în Bundestag”, a notat acesta. De asemenea, la descrierea pe care deputatul german și-o notează pe pagina personală de facebook, orașul natal este trecut Sibiu, România.

Bernd Fabritius s-a mutat la vârsta de 3 ani cu familia, la Sibiu și a locuit pe strada Ulmului, până la plecarea din țară.

(Foto Bernd Fabritius pe Transaplina, 1 august 2013: Facebook)


 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

23 comentarii

VM

Acum 10 ani

ce exagerari ,de care nu poti decit sa te rusinezi ,,,,
Raspunde

vm

Acum 10 ani

sa te rusinezi ca pot fi scrise asa ceva in presa romana ,,
Raspunde

joseph

Acum 10 ani

Dacă e marţi, e ip-ul de Viena...
Raspunde

vm

Acum 10 ani

cum spuneam ,,,monopolizati si mai nou urmariti cele scrise ,fiecare poate sa isi spuna parerea in acest secol ,,,curiozitatea dumniltale nu ma va opri sa spun ceea ce cred ,,,,si ceea ce scriu scriu pentru ca ma doare si as dori doar binele tarii ,
Raspunde

@ joseph

Acum 10 ani

Ce-ti mai place sa scurmi in rahat!
Raspunde

ss

Acum 10 ani

Bai joseph, bai trompete lui johanus, tu chiar nu ai alta treaba toata ziua decat sa monitorizezi comentariile? Te plateste bine stapanul?
Raspunde

@6

Acum 10 ani

tu n-auzi că de dimineață îi dă un leberwurst,iar seara unschnitzel wienez și-un țap de bere,ce n-ajunge de la atîta bubuit la tastatură...iar la urmă îi dă un kuss săsesc-perfect pt o zi de muncă(tăiat frunză la căini-maidanezi!).
Raspunde

joseph

Acum 10 ani

Nu, n-am. 79.116.193.159 - predeal, mooor de râs! <br>5.15.246.59, ăsta e ip-ul mamă. sau tată?
Raspunde

Elementary

Acum 10 ani

my dear joseph, chestia e ca oamenii calatoresc mult. Si repede. Cu viteza luminii. Uite, am elucidat misterul.
Raspunde

joseph

Acum 10 ani

Călătoresc cu viteza luminii, dar stând pe scaun. Ăsta e un oximoron, sir Sherlock, cu tot respectu\'.
Raspunde

ss

Acum 10 ani

Cred ca-i un oxiur, dear Watson! La ce rahaturi cu \"e\"-uri baga iohanus in tine!
Raspunde

@joseph

Acum 10 ani

Ip ala de predeal e de fapt de brasov centru civic( nu sti cred ca sti ce e ca nu aveti in sibiu) asa ca ciocu mic daca nici macar un ip nu poti sa afli de unde e.
Raspunde

@joseph

Acum 10 ani

Uite joseph ...asa ca sa vad ce sti de azi ..iti dau cate un ip pe zi...macar sa stie drgutzul tau sasalau pt ce te plateste....oops am uitat ca intre voi e dragoste..scuze
Raspunde

@joseph

Acum 10 ani

Deci josephina draga ..de unde fac misto de tyne acum brasovenii?
Raspunde

joseph

Acum 10 ani

Băi, ţi-am zis să nu mai bei cafea seara, că uite ce te-agită.
Raspunde

Klaus

Acum 10 ani

Joseph, ai intarziat la serviciu, sa urci pana la mine, acum!
Raspunde

feroe

Acum 10 ani

bai ordinarule cred ca tu esti practicant ce esti activ s-au pasiv ,ba voi cind sunteti depasiti folositi descreditari de alea comuniste ca asa proceda si astia instruiti la stf ghiorghiu ,infiera proletar pe orcine nu gindea ca ei ,ba la voi se practica meseriile astea ca in lipsa de preocupari ,serviciul vostru era limitat adunati cotizatia de UTC si indemnizatia DE PCR si acum vati transformat din comunisti pupincuristi in ciocoi de dreapta ,stinga ,stinga inprejur si alte doctrine de latrat la luna ,ba nu stiu cine este acest om dar va cam pune la colt sunt convins ca tu esti o nulitate folosit de detractori sibiului si aia de la iasov ,esti disperat misiunea ta a dat faliment ,te vei intoarce cu coada intre picioare dar nu fara urmari ti se va cere bani consumati pe terasele si cazarea la hotelurile de lux din sibiu ,propaganda ta impotriva sibiului a fost un esec total ,vei fi mustruluit de seful tau nita cel urit ,si iti va fi postu suspendat ala pentru care ai vindut sibiul
Raspunde

Klaus

Acum 10 ani

Joseph, adu-l si pe oxiurul analfabet \"feroe\" care posteaza de fiecare data sub alt pseudonim, desi lumea il cunoaste deja, la cat este de analfabet si imbecil! Pe asta il dau afara ca ma face de ras si-mi pierd din oile votante. Si urca mai repede!
Raspunde

@feroce

Acum 10 ani

Bai feroce...nu avem nimic cu apucaturile oamenilor...doar nu e primarul meu... Si noi intelegem ca ..daca dragoste nu ne ..nimic nu e..asa ca sa fie ei fericiti..
Raspunde

joseph

Acum 10 ani

Băi, da tu ai activitate puternică, după cum observ faci animaţie şi pe la Tribuna Sibiului, eşti într-un delir antiSibiu, şi antiprimar continuu. <br>Bun, văd că ţi-a plăcut cuvântul oximoron. Astăzi trecem la altul, sper să te pasioneze la fel de mult, iconoclastule.
Raspunde

@ joseph

Acum 10 ani

Mai slugoiul credeam ca in atributiile tale intra doar Turnul Sfatului... Acuma ai fost avansat, ti-a dat seful tau fuctia de raspandac sef cu acces la toata presa sibiana? Ceea ce faci tu cum se numeste, altfel decat animatie, ca postezi de dimineata pana seara? In plus mai si monitorizezi postarile ca sa vezi cine posteaza si cu ce frecventa. Fira-i al dracu de javra pupincurista si slugoi ordinar! Imi provoci sila, bai rahatule!
Raspunde

Aoleu!

Acum 10 ani

Am rămas fără lămâi!
Raspunde

joseph

Acum 10 ani

:)))) După reacţie e clar că am lovit unde îi este voinicului mai moale. Sorry, dar a fost cu intenţie! De urmărit nu te-am urmărit da eram şi io pe strasse şi mi-ai sărit în ochi, ce să fac dacă am memoria cifrelor... <br>Fire-ai sau fir-ai, aşa e corect, e o chestie cu infinitivul lung, n-am timp acum să îţi explic, că trebuie să văz ce-ai mai debitat pe alte saituri.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus