Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
15°C

Beneficiile ciocolatei

Cele mai recente studii arată că un consum moderat de ciocolată neagră te fereşte de bolile cardiovasculare, de afecţiunile hepatice şi are efecte benefice asupra pielii. Specialiştii atrag atenţia că doar ciocolata neagră are proprietăţi terapeutice. Cea mai sănătoasă ciocolată este cea care conţine cacao în proporţie de 70-90 la sută, unt de cacao şi zahăr. Ciocolata la care se adaugă în cantităţi variabile lapte, nuci, alune, fructe confiate sau înlocuitori de unt de cacao îşi pierde din proprietăţi. Specialiştii ne sfătuiesc să nu consumăm mai mult de două pătrăţele de ciocolată zilnic.

Antidepresiv natural

Ciocolata acţionează la nivelul creierului cu efecte asemănătoare medicamentelor, combătând depresia. Teobromina şi tiramina din compoziţia ciocolatei sunt substanţele care stimulează activitatea neurotransmiţătorilor. În plus, magneziul care se găseşte în ciocolată are efect relaxant şi favorizează transmiterea influxurilor nervoase de la nivelul creierului.

Previne bolile de inimă

Ciocolata este recunoscută şi pentru faptul că favorizează scăderea nivelului de colesterol „rău" din sânge şi că menţine elasticitatea pereţilor vaselor sanguine, datorită conţinutului bogat de antioxidanţi. Cercetătorii din cadrul Institutului German de Nutriţie arată că, prin consumul unui pătrăţel de ciocolată neagră, sunt reduse cu 40 la sută riscurile de boli cardiovasculare şi, implicit, cele de infarct miocardic şi de accident vascular cerebral.

Protejează ficatul

Tot datorită antioxidanţilor, ciocolata neagră are capacitatea de a limita creşterea presiu¬nii sanguine în cavitatea abdominală, conform unui studiu prezentat recent în cadrul conferinţei anuale organizate de Asociaţia Europeană pentru Studiul Ficatului. Creşterea presiunii sanguine apare, de obicei, după fiecare masă şi este periculoasă mai ales în cazul persoanelor care suferă de ciroză hepatică, deoarece poate provoca, în cazurile severe, spargerea vaselor sanguine.

Ajută la arderea caloriilor

Datorită teobrominei, substanţă cu proprietăţi asemănătoare cafeinei, ciocolata accelerează rata metabolismului bazal şi astfel stimulează arderea caloriilor. Acest lucru este valabil însă numai în cazul persoanelor care fac mişcare şi doar în condiţiile unui consum moderat de ciocolată. Consumată în exces, ciocolata îngraşă, căci ea conţine 500 de calorii la 100 de grame.

Are efect antirid

Consumul zilnic de ciocolată neagră are efecte benefice şi asupra pielii. Ciocolata protejează pielea de efectele nocive ale razelor ultraviolete, prevenind astfel apariţia ridurilor. Cercetătorii de la Institutul Dermatologic European din Londra au descoperit că antioxidanţii naturali din boabele de cacao au efect antiinflamator şi antioxidant.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus