Vineri,
29.03.2024
Partial Noros
Acum
16°C

Un nou an scolar. Adica noi reguli

Anul şcolar 2013-2014 aduce câteva noutăţi pentru elevi, profesori şi  chiar pentru părinţi, una dintre ele fiind reprezentată de evaluările naţionale la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a. Explicaţia pentru introducerea evaluărilor ar fi faptul că o astfel de măsură este necesară în condiţiile în care până la clasa a VIII-a nu există nicio evaluare. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Sibiu spun că măsura e binevenită şi ”nu strică nicio testare”, în timp ce părinţii celor care vor fi testaţi anul acesta nu cred că măsura va aduce îmbunătăţiri majore actului educativ.

„Evaluarea e necesară”

Ideea testărilor a fost lansată în 2011, iar de atunci ele au fost aplicate în şcoli pilot. Examenele de Evaluare Naţională la clasele a II, IV, VI au beneficiat de o perioadă de doi ani şcolari respectiv 2011 – 2012 şi 2012 – 2013 când pe un eşantion reprezentativ, fiecare judeţ a aplicat evaluarea în şcoli pilot. Evaluările sunt examene prevăzute în Legea nr. 1 / 2011, „deci sunt necesare pentru testarea intermediară a capacităţilor şi competenţelor elevilor din clasele respective”, spun reprezentanţii ISJ.
De asemenea, modalitatea de organizare şi desfăşurare a acestei testări a fost realizată la nivelul unităţilor şcolare cu subiecte centralizate  şi s-a utilizat un program informatizat pentru centralizarea rezultatelor.
„Testările s-au făcut ca la orice examen naţional Evaluarea Naţională la clasa a VIII-a sau Bacalaureat. Impactul acestor evaluări ciclice va oferi unităţii de învăţământ o imagine asupra evoluţiei şcolare a elevilor, implicit va fi un instrument de monitorizare a ratei de progres şcolar a acestora. Evaluările Naţionale la clasele II, IV, VI vor oferi desigur o imagine de ansamblu asupra capacităţilor, competenţelor, cunoştinţelor elevilor la disciplinele testate prin structura probei scrise, respectiv limba română, matematică la clasa a II-a, apoi limba română, matematică, ştiinţe la clasa a IV-a şi limba română, limba modernă, matematică, fizică, biologie la clasa a VI-a. Clasele alese pentru evaluare sunt trepte intermediare selectate din 2 în 2 ani de studiu, pornind de la clasa pregătitoare până la clasa a VIII-a. Selecţia anilor de studiu face obiectul Legii nr. 1/2011 care, în proiect a fost supusă dezbaterii publice, drept pentru care eşantionul de vârstă ales este reprezentativ pentru obiectivele evaluării. Să nu uităm că în clasa a II-a se încheie ciclul de achiziţii fundamentale - scris, citit, calcul matematic”, spune Ştefan Firu, inspectorul şcolar general al ISJ Sibiu.
La momentul anunţării noii legi, ministrul Remus Pricopie vedea testările ca un pas ajutător în creşterea numărului de elevi care reuşesc să ia notă de trecere la Evaluarea Naţională.
"În sistemul nostru de educaţie, până la clasa a VIII-a nu avem nicio evaluare de sistem. Evaluarea naţională este prima evaluare după ani buni de şcoală. Să nu ne mirăm când constatăm că 25% din copiii noştri nu reuşesc să ia nota 5 la două examene. Mă rog, nu sunt uşoare, dar nu sunt nici grele, sunt examene de evaluare naţională, matematica şi româna, de la sfârşitul clasei a VIII-a", a spus ministrul Educaţiei.

Părinţii neinformaţi sau sceptici

Prea puţini părinţi sibieni au aflat că în acest an şcolar copiii lor vor fi evaluaţi. Cei care ştiu spun că nu văd evaluarea ca pe un „stimulent extraordinar pentru un copil aflat pe casa a II-a sau IV-a”.
„Nu ştiu exact despre ce e vorba, dar probabil o să fim anunţaţi la şedinţa cu părinţii”, au răspuns trei din patru părinţi întrebaţi. În faţa Şcolii nr. 2, de pe strada Avram Iancu, părinţii îşi aşteaptă copiii să iasă de la şcoală. Zâmbesc când aud de testări.
„Fetiţa mea e în clasa a II-a, dar nu îmi fac griji căci s-a descurcat ok anul trecut. Acum nu ştiu exact încotro vor duce aceste schimbări periodice în sistemul de învăţământ, dar eu cred că dacă te ocupi de copil rezultatele se văd. Vom vedea ce aduc şi testările astea”, spune Mihaela, al cărui copil va susţine anul acesta examenele de Evaluare Naţională pentru clasa a II-a.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

8 comentarii

sibian get beget

Acum 10 ani

Este scoala nr. 4 de pe Spartacus una cu regim privat pentru bogatasi?
Raspunde

hehehe

Acum 10 ani

se intampla ceva de dau iar de lucru mult profesorilor. LOL
Raspunde

joseph

Acum 10 ani

@1, Nu, nu e, dar ce să-i faci dacă acolo locuiesc bogatașii, să-și ducă copiii în Turnișor?
Raspunde

gimmy

Acum 10 ani

Joseph, nu scrisesesi intr-un comentariu o \"reteta\" de curry la \"Ce veti putea manca...\"? Aparea la comentarii, dar cand sa intru, nada:(, mi-a pierit zambetul. Au sters com? Huooo
Raspunde

joseph

Acum 10 ani

Nu pot sa cred!!! Mi-au şters comentariul! <br>Băi, băgaţi comentariul la loc că vă ia mama dracului, vă jur că nici nu mai dau pe-aici, rămâneţi cu braşovenii şi cu agramaţii! Aia era o parafrază la vestitele reţete ale lui Corneliu Udrea, asta pentru cei lipsiţi de umor şi cultură.
Raspunde

Joseph, Marshh!!!

Acum 10 ani

Bine au facut buey kktule ca ti l-au sters,dau o bere la redactie, si D-ne ajuta a nu mai dai pe aici
Raspunde

@5 JOSEPH

Acum 10 ani

\"rămâneţi cu braşovenii şi cu agramaţii\" inteleg ca cei ce nu sunt brasoveni sunt agramati ?
Raspunde

@5

Acum 10 ani

\'Gura pacatosului adevar graieste\'
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus