X

Mort in urma unei operatii de polipi. Penalizare pentru medici: 10%

10 la sută penalizare la salariu este prețul pe care angajații Spitalului Județean din Sibiu îl plătesc pentru moartea unui copil de 3 ani, decedat în urma unei banale operații de polipi. Alexandru Bogdan a fost operat în luna iunie, însă a intrat în stop cardio-respirator la puțin timp după intervenția chirurgicală.

Cazul a intrat și în atenția procurorilor sibieni, iar Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu instrumentează acest dosar. A fost nevoie, însă, de nu mai puțin de patru luni pentru ca direcțiunea Spitalului să prezinte măsurile luate în urma tragediei petrecute.

“Comisia de Etică şi Deontologie Profesională şi Consiliul Etic au concluzionat următoarele: Cauza decesului a fost stopul cardio-respirator, cel mai probabil neurogen reflex (laringospasm) şi a encefalopatiei hipoxice consecutive stopului cardio-respirator resuscitat. În cauzele decesului nu pot fi implicate deficienţe de tehnică medicală, operatorie sau anestezică, acest fapt rezultând din analiza foii de observaţie, din concluziile raportului de expertiză medico legală şi din analiza declaraţiilor tuturor celor implicaţi în activitatea de îngrijire a pacientului Bogdan Alexandru”, a declarat astăzi managerul Spitalului Clinic Județean, dr. Radu Chicea (foto, centru). La momentul petrecerii tragediei, la conducere SCJ se afla dr. Liviu Cotârlă, care, însă, între timp, a demisionat.

Potrivit șefului secției de Terapie Intensivă, dr. Mihai Sava (foto, dreapta), laringospasmul este o reacție frecventă a organismului copiilor supuși unor intervenții chirurgicale și mai ales în urma operațiilor care țin de sfera ORL. Practic, deși personalul medical trebuia să se aștepte la o astfel de reacție, Alexandru a rămas nesupravegheat, iar mama copilului nu a fost instruită asupra simptomelor care ar trebui să o alarmeze.

L-au lăsat singur

Documentul prezentat de conducerea Spitalului Clinic Județean astăzi mai arată:

“În urma analizei s-au constatat următoarele deficienţe de ordin administrativ:
1.    Nu a fost respectat protocolul conform căruia copilul trebuia operat la Spitalul Clinic de Pediatrie;
2.    Nu a fost obţinut avizul informal al managerului, în condiţiile în care exista acordul medicului şef de secţie;
3.    Pacientul nu a fost monitorizat în salonul postoperator;
4.    Supravegherea pacientului de către mamă şi intermitent de către asistentă.”

Deși recunoaşte, printr-un document oficial, că micuţul nu a fost supravegheat imediat după operaţie, lucru care i-a fost fatal, conducerea instituţiei spune că singurele măsuri administrative care se pot lua, în acest moment, ţin doar de reducerea indemnizaţiei lunare. Medicul curant, cât şi asistenta care ar fi trebuit să-l supravegheze pe copil şi medicul şef de pe secţia ORL au primit câte o penalizare de 10% din salariul pe care îl vor încasa în următoarele 3 luni.

Potrivit managerului Spitalului, dr. Radu Chicea, pe secția de ORL se află trei asistente pe fiecare tură, iar ele au în supraveghere, în medie, 10-12 pacienți. Laringospasmul suferit de Alexandru ar fi trebuit observat și tratat în maxim 4 minute, pentru ca micuțul să rămână în viață.

 

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

8 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  lobont

  Gresit ! Nici o operatie nu este BANALA. Medicina este plina de riscuri. Orice manopera medicala poate avea consecinte nefaste pentru viata sau sanatatea pacientului. Toata compasiunea pentru familia care a suferit o pierdere majora.

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  joseph

  Prin reținerea a 10% din salar, de fapt li se recunoaște culpa. Din păcate nicio pedeapsă din lumea asta nu-l mai poate aduce înapoi pe Alexandru. Condoleanţe familiei.

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  vasile

  Cum este posibil ca astfel de \”accidente\” sa se intample? Clar e vina medicilor, iar Chicea in fruntea Colegiului Medicilor Sibiu acopera tot…..se stie…….fara cuvinte

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  The Observer-Parkinson

  Dr Rusu, cel de l-a operat, ce a patit? Numai 10% din salariu? Am inteles ca acel copilas a murit imediat dupa operatie. O fi facut-o perfect?

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  @The Observer-Parkinson (IP 5.15.71.252)

  Parkinsoane, tu pricepi limba română? Ia fii atent ce zici tu: \”Am inteles ca acel copilas a murit imediat dupa operatie. O fi facut-o perfect?\” Adică tu ești curios să afli dacă pacientul a murit perfect , de-adevaratelea ?

 6. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  mda

  Asta e tara. Nu trebuie sa ne mire nimic. Medicii cei buni au plecat, iar cei buni care au mai ramas sunt in pragul pensiei. Restul…………depinde de pacient, selectie naturala ca in antichitate si evul mediu.
  Sa fiti sanatosi romani! E singurul motto care trebuie sa va mai ghideze in viata din tara asta.

 7. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Odin

  Pai lipsa supravegherii de specialitate dupa interventie pentru prevenira uneor riscuri cunoscute – \”[…] laringospasmul este o reacție frecventă a organismului copiilor supuși unor intervenții chirurgicale […]\” nu ar intra la neglijenta criminala?

 8. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  www

  Doamne, daca asemenea cazuri care implica un deces sunt tratate atat de usor, cu o simpla penalizare la salar…precum niste eventuale lipsuri constatate in urma unui inventar…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Sibiu
 • Contact