Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Centrul Sibiului, o scena fara bilete de intrare. Ce spun organizatorii de festivaluri?

Săptămâna aceasta, consilierii locali vor modifica regulamentul de finanțare a evenimentelor culturale, iar cei care organizează evenimente în centrul Sibiului nu vor mai avea voie să restricționeze accesul pe bază de bilet. Turnul Sfatului a întrebat principalii operatori culturali ce vor face în aceste condiții: rămân în centru și deschid evenimentele pentru toți sau caută alte spații, închise sau ce pot fi închise, unde pot vinde bilete? În afară de reprezentanții ARTmania, toți au luat deja o decizie. Aceeași.

ARTmania, Transilvania International Film Festival, Media Music Awards, Classics for pleasure sau Focus Festival sunt evenimente care, în vara acestui an numai, au strâns în centrul Sibiului zeci de mii de sibieni și turiști. Pentru a participa la aceste evenimente, toate au vândut bilete, cu sume cuprinse între trei și 70 de lei. De anul viitor, însă, evenimentele din Piața Mare și Piața Mică trebuie să fie cu accesul liber, după cum prevede proiectul noului Ghid de finanțare al agendei culturale 2014. Modificarea a fost inițiată de primarul Klaus Johannis, iar cum FDGR deține majoritatea în Consiliul Local Sibiu este o certitudine că forul legislativ local va adopta această propunere de modificare.
În acest context, Turnul Sfatului a întrebat organizatorii celor mai importante evenimente culturale din centrul Sibiului dacă vor mai rămâne în centru și anul viitor sau dacă vor pleca înspre alte locuri sau orașe.

Tudor Giurgiu, TIFF: ”pe termen lung...”

Acum doi ani, prețul unui bilet la un film proiectat pe imensul ecran ridicat în Piața Mare era de un leu. Anul acesta a fost de trei lei. ”Eu cred că ideea gratuității este una greșită, falsă pe termen lung, atunci când vorbim de educația unei noi generații. Atunci când organizezi un eveniment de amploare trebuie să educi publicul, iar asta obișnuindu-i că orice proiecție de film, concert sau eveniment de altă factură are un preț. Trebuie atent gândit modul în care îți crești publicul, în care îl obișnuiești. Ideea că omul vine într-o piață din orice oraș și i se dau constant lucruri gratis nu cred că este una benefică pe termen lung. Cred că de-a lungul unui an toate municipalitățile organizează suficiente evenimente de genul zilelor orașului la care accesul este gratuit”, spune Tudor Giurgiu, directorul Transilvania International Film Festival Sibiu. El spune că ar fi ales varianta unei libertăți acordate operatorilor culturali în ceea ce privește decizia de a vinde sau nu bilete și consideră că o discuție cu fiecare în parte ar fi ajutat. ”Cred că o instituție publică mai ales cum este Primăria Sibiu, care are experiență mare în a gestiona evenimente de acest gen și a lucra cu operatorii culturali, ar trebui să discute cu fiecare operator aflat într-o astfel de situație pentru a înțelege nevoile, deoarece poate există așteptări și situații diferite. Eu așa aș face”.
Cu toate acestea, noua regulă de la Sibiu nu va duce la plecarea TIFF-ului. ”În niciun caz, după cum am mai spus-o, ecourile pe care le-am primit și interesul crescut an de an sunt încurajatoare. Noi o să continuăm, iar dacă se consideră că asta e formula de lucru, normal că o să respectăm regulile jocului”, încheie Giurgiu.

Media Music Awards: rămânem la Sibiu

Legat de viitorul Media Music Awards la Sibiu s-a creat o oarecare rumoare, după ce primarul Sibiului și-a exprimat oarecare nemulțumiri legate de acest eveniment aflat anul acesta la a doua ediție. Prețul unui bilet a fost de 30 de lei în ziua evenimentului și de 20 de lei înainte de această zi. Tiberiu Marian, organizatorul evenimentului, spune că MMA se va organiza tot la Sibiu și în 2014 și că decizia administrației de a nu mai permite vânzarea de bilete nu afectează substanțial proiectul. ”Hotărârea de a împrejmui perimetrul de eveniment a fost luată încă de la prima ediție cu scopul de a selecta strict persoanele interesate de acest eveniment, «filtrul» fiind plata unui bilet cu o valoare modică, dacă e să ne raportam la numărul foarte mare de artiști prezenți pe scenă în fiecare an. De aici derivă și alte aspecte cum ar fi cel legat de siguranța spectatorilor și a celor de pe scenă care nu mai poate fi atât de ușor gestionată într-un spațiu deschis. Înțelegem însă decizia administrației locale și ne vom conforma”.
Media Music Awards, spune Tiberiu Marian, se va organiza tot în Piața Mare, fără intrare pe bază de bilet, acest spațiu fiind pentru organizatori ”singura opțiune”. ”Este singurul spațiu fezabil în care ne putem desfășura logistic și care ar poate absorbi un flux atât de mare de spectatori. În plus, Media Music Awards este o gală de premiere, iar acest concept impune o anumită eleganță și desfășurarea lui într-un spațiu idilic cum este centrul Sibiului. Este imaginea pe care am folosit-o în comunicarea din acest an și pe care vrem s-o dezvoltăm și pe viitor”.
Referitor la nemulțumirile invocate de primarul Klaus Johannis, organizatorul MMA arată că evenimentul său este unul amplu. ”Este un eveniment atipic care presupune o desfășurare mare de forțe într-un timp foarte scurt. Dacă e să ne raportăm strict la momentul galei, gândiți-vă că a trebuit să sincronizăm peste 23 de acte artistice pentru o transmisiune live de cinci ore și să coordonăm câteva sute de persoane implicate în eveniment. Nu mai vorbim de efortul depus până în ziua respectivă. E inevitabil să apară anumite sincope în momentul în care gestionezi un proiect de asemenea anvergură, nu cred însă că au fost atât de mari încât să pună sub semnul întrebării desfășurarea în continuare a evenimentului la Sibiu”.

Unii operatori caută și spații alternative

Aflat la a doua ediție în acest an, festivalul de operă și operetă ”Classics for pleasure” s-a desfășurat în Piața Mare timp de trei zile. Dacă anul trecut intrarea a fost liberă, acum a fost introdus un bilet cu o valoare de 10 lei. ”Biletele reprezintă o parte foarte mică din bugetul unui festival. Anul acesta am avut bilete pentru că Ministerului Culturii – care inițial a susținut proiectul – i s-a tăiat din buget la rectificare și nu ne-a mai putut susține. De aceea am hotărât să punem bilete pentru a mai salva din pierdere”, declară Laurențiu Dasca, directorul artistic al festivalului. Noile reguli impuse de Primărie nu afectează, însă, programarea evenimentelor. ”Noi ne dorim să rămânem în Piața Mare.  Vom rămâne fără probleme, ne dorim să rămână cât mai multă lume”. Cât privește riscul de a apărea în public persoane neavenite, Laurențiu Dasca spune că nu are emoții. ”Eu zic că publicul se autoselectează pe evenimente. În primul an, când a fost acces liber, am avut doar niște copii mici care se jucau în față și pe care nu puteam să îi luăm”.
De cealaltă parte a Turnului Sfatului, în Piața Mică a fost organizat anul acesta prima ediție a Focus Festival, unde prețul unui bilet de o zi a fost de 20 de lei. Sebastian Marcovici, președintele Asociației Focus, nu ezită în răspuns. ”Rămânem în Piața Mică după noul regulament, nu renunțăm la concertele outdoor. Noi chiar vrem să ne orientăm către oricine, iar muzica pe care o avem în festival e pentru oricine, sperăm. Mergem înainte, este decizia Primăriei. Din punctul meu de vedere, până când Primăria finanțează evenimente culturale poate și impune regulile jocului”. Sebastian Marcovici susține că reprezentanții festivalului vor căuta și alte spații, unde accesul se va face pe bază de bilet.
”Ne orientăm cu bilet înspre spațiile închise și asta va fi, probabil, următorul atu al festivalului. Vrem să găsim pentru anul viitor minim două spații neconvenționale pe care le vom activa pentru festival”.
Problema sonorizării în spații închise sau pe stadion nu este una de nerezolvat, arată Marcovici. ”Stadionul e un loc foarte bun pentru concerte. Există tehnologii prin care orice spațiu, fie el și închis, să poată fi folosit pentru concerte. Există softuri care știu să calibreze orice sunet. Stadioanele sunt bune, numai că și cine instalează sunetul trebuie să fie profesioniști”.

ARTmania, semne de întrebare

Probabil, noul regulament va afecta cel mai mult ARTmania, festival recunoscut pentru concertele rock organizate, cu scenă gratuită în Piața Mică, dar cu bilete în Piața Mare. Pe scena de aici vin în special formații din afara țării, iar anul acesta prețul unui bilet a fost de 100 de lei în ziua concertelor și de 70, 80 sau 90 de lei înainte, în funcție de perioada în care era achiziționat.
Codruța Vulcu, organizatoarea ARTmania, arată că noul regulament va avea un impact vizibil asupra festivalului. ”Ca urmare a noilor condiții de organizare a evenimentelor din Piața Mare pentru anul 2014, am început o analiză detaliată a posiblităților de implementare în acest nou context. ARTmania Festival s-a format în opt ani datorită unui public dedicat care ne-a susținut permanent. Pentru aceștia vom continua tradiția ARTmania și vom organiza în 2014 o ediție cel puțin la fel de puternică precum și cele anterioare”, a declarat Codruța Vulcu, director executiv al ARTmania Festival.

Control mai riguros al banilor

”În cazul în care locul desfăşurării proiectului cultural este Piaţa Mare sau Piaţa Mică din Municipiul Sibiu, beneficiarului de finanţare nerambursabilă îi este interzisă vânzarea biletelor de intrare sub sancţiunea retragerii finanţării alocate şi plata de daune interese  în raport cu prejudiciul creat”, este noul articol 28 al Ghidului de finanțare a proiectelor culturale 2014. Dar acesta nu este singura noutate, din ghid, autoritățile locale solicitând și un control mai riguros al modului în care sunt cheltuiți banii. ”Toţi beneficiarii sunt obligaţi să prezinte Casei de Cultura a Municipiului Sibiu, odată cu depunerea decontului financiar-contabil, fişele conturilor privind veniturile şi cheltuielilor aferente proiectului, generate în urma înregistrării în contabilitate a tuturor operaţiunilor legate de proiect”, este noul articol 29 al Ghidului amintit.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

Critic

Acum 10 ani

Sa fie nemultumit capul CCM - Dragoman de diminuarea puterii, precum si a incasarilor in conturile personale si ale copiilor sai, angajati la.... CCM?
Raspunde

alex

Acum 10 ani

eu as dori sa vorbeasca Johannis intai cu directorii festivalurilor si apoi sa faca ceva.Nu asa cum face acum.Nu suntem in comunism!Asta da doavada de hitlerism!Nu este chiar totul gratis! La Artmania atunci ar trebuie sa-i dea mai multi bani Primaria!
Raspunde

un sibian

Acum 10 ani

Aceste festivaluri sa se tina in Padurea Dumbrava sau pe stadionul Municipal Sibiu,NU in centrul Sibiului.E o tiganie,mizerie si dezordine atat in timpul concertelor cat si dupa.
Raspunde

x

Acum 10 ani

Eu consider ca viata culturala a unui oras se desfasoara in centrul acestuia si nu in periferie. Si , da, consider ca ar trebui educat un public care sa fie pregatit sa dea un ban pentru un act cultural. Datorita mocangelilor din 2007 si de dupa toti sibienii spun ca un bilet peste 20 de lei e scump indiferent de spectacol. Fals! Sibiul este orasul unde nu se sustin piese de teatru-spectacole datorita faptului ca nu se vand bilete. E o miscare populista marca KJ. Acum e drept ca astia voteaza
Raspunde

platesc bilet

Acum 10 ani

Un festival se adreseaza unui anumit public tinta. Prin biletul de intrare se elimina toate scursurile care vin la festival \"ca e pe gratis\" sau \"e multa lume, hai la furat din buzunare\" si nu fac altceva decat sa strice atmosfera.
Raspunde

Si uite asa s-a ingropat Artmania

Acum 10 ani

Primarul nostru a inceput sa o ia pe aratura. Vad ca are apucaturi de Cacarau, acum ca e in PNL, stie el ce e mai bine pentru toata lumea. Si idiotii aia de consilieri probabil ca sunt o ceata de \"Yes\" men, nu stiu numai sa aprobe orice neamtu zice. De atatia ani am avut spectacole cu bilet in Piata Mare sau Mica si totul a fost ok. Nu vad cum un festival ca Artmania ar putea sa fie organizat fara bilete - odata pentru ca costurile aducerilor respectivelor trupe nu e mic si in plus nu toata lumea gusta genul rspectiv muzical. Biletul asigura de cele mai multe ori calitate. Artmania a devenit o traditie in Sibiu, dupa 7 ani - este un eveniment care aduce turisti, care nu au probleme sa plateasca biletul de intrare. Dar lasa ca e ok sa facem o mare tiganie pentru toata lumea, gen Octoberfest, sa vina tot poporul, sa nu se simta cineva cumva discriminat.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus