Vineri,
29.03.2024
Parțial Noros
Acum
14°C

Examenul pentru primire in profesia de avocat: ”Am invatat intre 10 si 15 ore pe zi”

După ce devenise un obicei în ultimii ani ca doar un candidat din județul Sibiu să promoveze examenul de primire în profesia de avocat stagiar, în 2013 nu mai puțin de cinci candidați au fost declarați admiși de Uniunea Națională a Barourilor din România.
 
Mai mult decât atât, Eugenia-Cristina Avram a obținut una dintre cele mai mari note din țară – 8,65. Ceilalți tineri avocați stagiari din județul Sibiu declarați admiși de UNBR sunt: Silvia-Maria Chirilă – 8,29, Ioana Elisabeta Opriș – 7,23, Andreea-Gabriela Szabo – 7, 34 și Ioana-Raluca Toderel – 7,82.
Candidații care au promovat examenul au declarat pentru Turnul Sfatului că nu a fost deloc ușor și că timpul acordat studiului a depășit, în multe cazuri, chiar și zece ore pe zi. ”Examenul este foarte greu. Dificultatea este dată atât de faptul că tematica de examen este foarte amplă, eu am calculat că ai de învăţat aproape 5000 de pagini, cât şi de modul de desfăşurare al examenului, deoarece la probele scrise, dai cinci examene în trei zile, şi în final trebuie să dai dovadă de rezistenţă psihică. În ultima lună am învăţat între 10 şi 15 ore pe zi”, a mărturisit Cristina Avram. Ideea a fost întărită și de Ioana Raluca Toderel . ”Examenul nu este unul ușor. Acesta presupune, în afara anilor de studiu, un efort suplimentar individual însemnat. Tot ce pot spune este că în final merită”, a declarat Ioana Toderel. ”M-am pregătit pentru acest examen încă de la terminarea masterului, în anul 2012, acordând aproximativ 8-10 ore pe zi studiului. Indiferent de eforturile depuse și munca intelectuală intensă, pot spune că a meritat”, susține și Andreea Szabo.
 
De ce avocat?
 
Viitorii avocați ai Sibiului spun că au ales această profesie, chiar dacă este una grea, pentru că au un spirit justițiar și sunt dornici să facă dreptate. ”Principalul motiv pentru care am ales să devin avocat este acela că iubesc dreptatea. Îmi place să ajut oamenii din jurul meu, indiferent de statutul social. În același timp am dorit să demonstrez ca poți ajunge acolo unde îți dorești dacă depui un pic de efort și o faci din inimă. Profesia de avocat îți oferă numeroase satisfacții morale, este o profesie care aduce cinste și prin intermediul căreia poți pune munca ta în folosul populației. Nu în ultimul rând este o profesie care îți oferă un anumit statut în societate”, mărturisește Andreea Szabo. Aceleași sentimente o ghidează și pe Ioana Raluca Toderel. ”Cred că este vorba de disciplină, spiritul justițiar și pasiunea pentru acest domeniu. Încă din primii ani de facultate nu m-am văzut și nu mă văd  făcând altceva”, ne-a transmis Ioana Raluca Toderel. 
”Din clasa a IX-a eu ştiu că vreau să fiu avocat, chiar dacă am studiat la Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr” la profilul de matematică-informatică. La ora de română organizam procese simulate şi atunci mi-am dat seama că eu pentru asta sunt făcută, deoarece îmi place să vorbesc cu oamenii, să scriu, nu mă pierd niciodată, sunt dornică de a ştii cât mai multe, perseverentă şi cu o personalitate puternică. Mai târziu, facultatea nu a făcut altceva decât să îmi întărească ideea că am luat decizia corectă. Domeniul juridic e un domeniu complex, dar foarte frumos”, a concluzionat Cristina Avram.
 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

3 comentarii

Bsi_Hermannstadt

Acum 10 ani

Niscaiva adolescentism si idelism inca se poate observa din declaratiile lor: sa vedem cum reactioneaza cand vine un \"baron\" sau \"smecher\" si le plateste dublu ca sa ia cu japca casele, terenurile oamenilor de buna credinta, si-atunci am ami vorbi de spirit justitiar?! Oricum merita felicitari pentru reusita de pana acum!
Raspunde

andrei

Acum 10 ani

Mi se pare un mic non sens in \"justificarea\" alegerii profesiei prin \"spirit justitiar\" ... chiar am ras una buna :))) Daca ai pirit justitiar te faci procuror sau judecator (magistrat) nicidecum avocat, avocatul e cel ce apara pana si hotii, nici vorba de dreptate in profesia de avocat !!! Daca ai \"spirit justitiar\" ca si avocat esti terminat din start :)))
Raspunde

Karl Eggenfeller

Acum 10 ani

Uniti salvam muştarul de Tecuci!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus