X

Razboi total intre politisti si procurori. Miza: mass-media

Polițiștii organizează și efectuează perchezițiile în dosarele grele, însă procurorii își arogă toate meritele. Aceasta este nemulțumirea exprimată într-un raport care a apărut, public, abia astăzi și care îi este atribuit comisarului de poliție Traian Berbeceanu.

Jurnalistul Robert Wagner a publicat astăzi, pe blogul său, un document atribuit fostului șef al Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) Alba Iulia. Raportul ar fi fost trimis de către Berbeceanu, procurorului șef al DIICOT, Codruț Olaru, în urma unei acțiuni desfășurate în urmă cu trei ani.

Documentul este datat 29 ianuarie 2012 și scoate în evidență frustrarea polițiștilor de la Crimă Organizată, care, potrivit scrisorii atribuite lui Berbeceanu, “au desfășurat activități încă din noaptea de 27/28.09 începând cu orele 01.00 și abia în data de 28.09 orele 16.30 au prezentat pe învinuiți procurorilor. Și în acest dosar, polițiștii de la BCCO au desfășurat un volum mare de activități, aceștia asistând și participând activ la audierile efectuate de procuror. Polițiștii au fost cei care au rămas în continuare la activități și aceeia care au plecat în cursul nopții cu probele de droguri la laborator pentru efectuarea de analize, deși erau la serviciu de peste 24 ore. În final, aceeași polițiști au fost cei care au asigurat escorta persoanelor reținute, i-au prezentat la vizita medicală și i-au condus la locul de detenție, timp în care procurorii anchetatori DIICOT se aflau deja la odihnă… În ziua următoare, aceeași polițiști au fost lângă procurori pentru a prezenta pe inculpați instanței de judecată”.

În pofida faptului că polițiștii ar fi cei care ar desfășura întreaga acțiune cu grad ridicat de risc în dosarele cu infractori periculoși, iar procurorii ar fi doar cei care audiază și cercetează probele ridicate de procurori, meritele, susține raportul atribuit lui Berbeceanu, sunt arogate doar de către aceștia din urmă.

Potrivit raportului, “Așa s-a întâmplat și în urma acțiunii organizate de către BCCO Alba Iulia la data de 28.09.2010 în orașul Mediaș. Am constatat că în comunicatul de presă al DIICOT , încă o dată se afirmă că 'procurorii DIICOT au destructurat un grup infracțional organizat'.
Mai mult, în finalul comunicatului de presă, se arată că la acțiune au participat SCCO SIBIU, IPJ SIBIU, BCCO Alba Iulia și ISJ SIBIU.
Consider că DIICOT ar fi trebuit să cunoască faptul că SCCO Sibiu este unul din serviciile BCCO Alba Iulia. În plus, acțiunea a fost organizată ca de obicei și în totalitate de către BCCO fără ca vreun procuror să participe la una din perchizițiile efectuate. De altfel în ultimii 4 ani, cu nici o ocazie procurorii nu au participat la nici o acțiune a noastră, fie ea de supraveghere operativă, investigare, prindere în flagrant sau perchiziție.
Și la acestă acțiune am cooptat polițiști din IPJ SIBIU care au pus în executare mandate de aducere a unor martori, consumatori sau au fost repartizați pentru perchiziții domiciliare la locații mai puțin importante, în timp ce, ca de obicei ofițerii BCCO Alba Iulia au descins la locațiile cu grad de risc ridicat. Din comunicatul DIICOT rezultă contrariul”.

Comunicatul la care Traian Berbeceanu ar face referire are drept subiect o rețea de traficanți de droguri care ar fi cultivat, preparat, deţinut, transportat şi comercializat, pe raza judeţelor Sibiu şi Mureş, cantităţi mari de cannabis, obţinând venituri importante. “Plantele de cannabis erau cultivate la o fermă agricolă din comuna Zagăr, jud. Mureş, aparţinând unei societăţi comerciale din Mediaş, având ca asociat pe liderul grupării, învinuitul P.H., cu dublă cetăţenie, română şi franceză. În cadrul fermei era amenajat un laborator clandestin de cultivare şi preparare a canabisului. La data de  29.09.2010, au fost efectuate 20 de percheziţii domiciliare, în localităţile Sibiu, Mediaş, Blăjel şi Zagăr (Mureş), ocazie cu care s-au ridicat haşiş, 1 kg de cannabis, instrumente de cântărire şi porţionare si o instalaţie artizanală pentru creştere artificială”, se arăta în comunicatul DIICOT, la acea vreme.

În urma perchezițiilor, anchetatorii au găsit un adevărat arsenal: 1 pistol model USP si 1 pistol marca ERMA-WERKE model EP 552, ambele cu cartuş pe ţeavă şi încărcător, 2 pistoale cu aer comprimat, 1 revolver SMITH ^ WESSON, 1 pistol cu bile de cauciuc, 2 grenade defensive, încărcătoare, peste 100 de cartuşe de diverse calibre, 1 cutie cu 111 alice, 1 făclie pirotehnică cu lumină roşie si 2 cutii cu câte 500 proiectile din aluminiu. La perchezitii s-au mai găsit  6 bastoane telescopice, 1 detector de metale, 2 teleobiective marca KENON ULTRASONIC, 3 staţii de emisie recepţie, 3 binocluri militare, 2 telescoape, 1 dispozitiv de supraveghere marca FULLY COATED OPTICS, 1 baston cu electroşocuri, 1 dispozitiv cu electroşocuri, 1 dispozitiv electric cu ultraviolete. Au mai fost ridicate şi 17 cuţite cu lame de 20-40 cm,  1 sabie tip KATANA având lama de 50 cm,  4 săbii cu mâner de lemn,  6 spade,  1 macetă, 1 bardă, 1 girofar de culoare albastră, vopsea de camuflaj,  cătuşe, cagule, precum şi sume de bani în lei şi valută.

Potrivit scrisorii atribuite lui Berbeceanu, procurorii DIICOT nu au participat în niciun moment la ridicarea și percheziționarea traficanților.

În finalul scrisorii, Berbeceanu își anunță hotărârea ca biroul pe care îl conduce să promoveze de unul singur, în mass-media, acțiunile pe care le derulează: “Față de această situație vă informez respectuos că am decis, ca idiferent de consecințe, în viitor să mediatizăm activitățile desfășurate de structura pe care o conduc, la sediul BCCO și să punem la dispoziția presei imagini filmate de către lucrătorii din subordinea mea, având grijă ca aceasta să nu influențeze negativ activitățile de cercetare.
De asemenea, vă informez că decizia noastră a fost comunicată și conducerilor Poliției Române și Direcției Generale de Combaterea Criminalității Organizate”.

Şeful BCCO Alba, Traian Berbeceanu, a fost arestat preventiv săptămâna trecută, pentru 29 de zile, în urma unei decizii a Curţii de Apel Alba Iulia. Berbeceanu este acuzat că a sprijinit o grupare suspectată de evaziune fiscală cu produse petroliere.

Raportul atribuit lui Berbeceanu poate fi citit, integral, aici.

Foto: Agerpres

N.r. – citatele din raport sunt exacte, greșelile gramaticale aparțin autorului

 

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

11 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  the dirty cop

  Cum adică ”război total între procurori și polițiști”??,atunci de interlopi,criminali,violatori,guvernanți hoți cine se mai ocupă…bunica ?

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  ANA

  Este rusinos ce fac patronii procurori. Trebuie sa recunoastem ca nu socotesc munca politistilor asa cum trebuie. e cazul si lui Florin. A, care il durea in fund de cei ce depistau infractori, el sa primeasca mica atentie si restul sunt toti prosti.
  Sunt pipitele de procurarite care se poarta cu politistul care ii pune pe tava infractorul ca si cu un gunoi.
  Berbexeanu e unul care a vrut sa-si faca meseria dupa lege, dar banul bata-l focul. Cati procurori suntfoarte bogati ! nu din salariu, din relatia el-avocat-faptuitor. Av. isi pune un onorar stabilit de procuror cu promisiunea ca nu va mai fi dos., iar din onorar se da partea proc.
  Vai si amar de tara unde traim, suntem cele mai salbatice fiinte. Nu intra in subiect toti proc, toti av, toti politisti binenteles!

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  joseph

  Mda, cam același tip de frustrări pe care le are muncitorul din secție vizavi de inginer, sau infirmiera vizavi de doctor. <br> Ar fi bine ca polițiștii să-și facă treaba pentru care sunt plătiți și să nu se uite-n sus la ce fac procurorii. Procurorii, la rândul lor, sunt urmăriți de alții, și tot așa. <br>Se numește diviziunea muncii.

 6. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Chiriac pui de drac

  Bai inteleptule Joseph, cand o sa-ti fete mintea pui, musai trebuiesc eutanasiati! Cu atata ai ramas si tu de la orele de \”Economie politica\”, cu diviziunea muncii? Cred ca Joseph este corespondentul lui Bula printre nemti! :))))))))))))

 7. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  pt 4

  asa este ana…asa face aron din sibiu ….ii trimite pe infractori la neavstasa avocata si se rezolva problema….si curg banutzii curg………..

 8. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 9. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 10. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 11. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Bsi_Hermannstadt

  @Alin iti confirm ca se tine ca de obicei in fiecare sambata.
  Cat despre ce spuenBErbeceanu, are mare dreptate. C-o fi patat sau nu, nu discut, nu stiu, dar faptul ca procurorii isi aroga pe nedrept meritele politistilor din BCCO o stiu foarte bine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Sibiu
 • Contact