Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Ultimul producator de preparate sasesti: „Am renuntat, nu am vrut sa devin speculant”

Viorel Mistreanu şi soţia sa, Maria, au părăsit Bucureştiul şi s-au mutat în Agnita să înceapă o mică afacere cu produse tradiţionale săseşti. În 2010, Viorel Mistreanu era singurul producător de preparate exclusiv săseşti din judeţul Sibiu, iar în 2013, când a renunţat, a devenit ultimul producător de prăjituri săseşti din zonă.
 
Tânărul de 34 de ani îşi aminteşte  dezamăgit cum o poveste promiţătoare s-a transformat într-o deziluzie din cauză că a refuzat să-şi înşele clientela. „Am stat în Bucureşti vreo zece ani, iar la un moment dat ne-am întors în Agnita. Am vrut linişte, am vrut să fac ceva din care să trăiesc, nu să mă îmbogăţesc. Aveam o sumă de bani pusă deoparte, pentru a începe ceva pe cont propriu. M-am hotărât să fac produse tradiţionale săseşti. Am mers prin satele din jur, am vorbit cu săsoaice bătrâne, am găsit reţete. Am apelat şi la cunoscuţi din Agnita care încă mai păstrau câteva reţete originale şi aşa am început să producem primele prăjituri. Am luat hencleş-ul, de exemplu, despre care toată lumea ştie că e al saşilor, dar puţini îl fac aşa cum se face în mod corect. Apoi plăcinta cu rubarbă a fost foarte apreciată, dar plăcinta sașilor, nu aceea cu rubarbă şi spumă pe deasupra pe care o ştie toată lumea”, povesteşte despre începuturi Viorel.
Agnițeanul a ponit să străbată satele, la început după reţete, apoi zonele din vecinătate pentru a-şi vinde produsele. În Piaţa Huet, la târguri de produse tradiţionale, chiar la Bâlea Lac pentru o perioadă. Pe mica tarabă producătorul vindea plăcintă cu unt, plăcintă cu mere, numită şi floadănă şi multe altele. 
„Pregăteam totul după cum eram învăţaţi, eu şi soţia mea, doar cu produse naturale, cumpărate de la ţărani. O prăjitură poate dura şi şapte zile, Trebuie respectaţi nişte paşi, se fac foile, care se lasă o perioadă, apoi se adaugă cremele, care iar mai stau o perioadă după care se îmbracă prăjitura. Rezultatul este excelent. În cazul în care nu faci conform reţetei, se vede şi la tăiat, se strică foile şi gustul lasă de dorit. Eram de un entuziasm nebun la început, mergeam cu povestea reţetei după noi, soţia purta costum tradiţional săsesc, le vorbeam oamenilor despre zona noastră şi despre influenţele săseşti de pe Valea Hârtibaciului”, mai spune Viorel.
 
Renunţi sau faci speculă
 
După mai bine de doi ani, în care şi-a cheltuit toţi banii cu care venise la Agnita pentru a începe o mică afacere, Viorel a renunţat. Mai avea o variantă: să facă prăjituri cu ingrediente din comerţ, să producă mai mult la preţuri mai mici. Omul a refuzat. A decis că se mai pot „face lucruri corecte şi în ţara asta”, aşa că a decis să ia o pauză şi să revină la vechea pasiune până când va avea din nou un capital de pornire.
„Au fost doi ani frumoşi, dar grei. Am investit în produse, în transport, în tot ce a fost necesar şi am făcut-o cu drag. Nu vinzi foarte mult şi nu sunt nici genul de reţete pe care să le faci în cantităţi industriale. Dacă am încercat să vând într-o locaţie, la un furnizor, a zis că sunt prea scumpe făcute cu ingrediente naturale şi mi-a sugerat să le fac cu ce găsesc în Metro. Păi eu nu m-am apucat de afacerea asta ca să ajung speculant. Eu am încercat să fac ceva corect, să realizez un produs pe care l-aş cumpăra eu în primul rând şi pe care să-l vând unui om care asta vrea să cumpere, nu marfă de duzină. După ce am decis să renunţ, că nu mai aveam de unde să investesc bani, m-am întors la Bucureşti. Acum iar strâng bani şi vreau să mă întorc, dar nu ştiu când. Am renunţat pentru că nu am vrut să ajung să fac lucru slab, să ajung să fac prăjituri cu margarină şi ouă de cumpărat”,  mai spune Viorel.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

17 comentarii

traditionale săseşti

Acum 10 ani

traditionale săseşti is beşinile.
Raspunde

@1

Acum 10 ani

impuscate handicapatule !!!!!!!!!
Raspunde

un sibian

Acum 10 ani

din pacate e diferenta intre a face ceva corect si cinstit si a face afaceri (profit) in Romania...
Raspunde

joseph

Acum 10 ani

Articol neprofesionist. Individul de mai sus a dat chix din cauza propriilor greșeli de management, nu din alte cauze. <br>E un caz tipic de neasumare a responsabilității. Ce e incorect în a face prăjituri cu margarină și ouă din comerț???
Raspunde

periscop

Acum 10 ani

Joseph, ești un exemplu concret de \"om nou\" pentru care anormalul a devenit normă...
Raspunde

hop sasa

Acum 10 ani

La Agnita romanii fac prajituri sasesti si dau faliment, tot la Agnita romanii maimutaresc lolele sasilor, desi de \"sarbatoarea\" respectiv sasii ciomageau romanii pe care-i prindeu pe strada. Nu inteleg, acolo este un oras de papagali imitatori sau doar au plecat stapanii de acasa si slugile complexate vor sa joace si ele roluri de stapani? Un lucru este clar: la Agnita nu s-a auzit de mandrie si identitate romaneasca. Ma mir ca nu s-a gasit vreun sas retardat si fara scoala sa candideze acolo, ca precis ajungea primar!
Raspunde

joseph

Acum 10 ani

periscop, probabil, dar cel puțin mă adaptez gândirii de piață. Poate nu știi, dar în 89 am trecut la un sistem concurențial, în care nu e musai ca fiecare să trăiască. Definește anormal!
Raspunde

@7

Acum 10 ani

Cum adică ”nu e musai ca fiecare să trăiască”?,de când ai gândire de asta hitleristă și îngustă mușteriule?ce tot vb de sistem concurențial,ăsta e sistem mafiot,este sclavagism modern....așa că nu mai debita tâmpenii matinale!
Raspunde

joseph

Acum 10 ani

\"să trăiască\" adică să existe pe piața concurențiala. Dacă nu înțelegi nuanțele, lasă interpretările în seama altora.
Raspunde

@9

Acum 10 ani

Ahaa ,o dai pe după vișini acum !lasă tu nuanțele și limbajul simandicos că nu-s de tine...hast du verstanden ”HIMMLER”??
Raspunde

AGNITEAN

Acum 10 ani

bai hop sasa tu ocupate de traseul mocanitei si dezvoltarea turismuli pe valea hirtibaciului ca aia teau votat si lasai pe sasi in pace ca aia cind au plecat au lasat prosperitate pentru toti ,ba tu de ce umbli cu masina nemteasca si nu umbli cu loganu traditional mare patriot ,nu vezi cum seful tau se da de ceasul morti s-a aduca investitori germani s-a scoata economia din colapsu in care ati bagato voi astia de va dati patrioti ,ba nu toti am avut norocu tau s-a stai 24 de ani la cascaval ,nu suntem muritori de rind care ne luptam pentru o bucata de piine ,s-au nu vedeti ca din cauza voastra au emigrat 4 000 000 de romanii ,mai abtinete ca judetul asta nu are probleme economice ca mai este bruma asta de sasi pe care tot cauti tu s-ai determini s-a plece ca s-a iti atingi obiectivu ,dar asta nu se va intimpla niciodata
Raspunde

Lolu

Acum 10 ani

@ hop sasa: Ar trebui să şti că patriotismul nu are nimic comun cu prostia de care dai dovadă. În Agnita, ca pe toată Valea Hârtibaciului, lichiul( adică hanchlich) prăjiturile ( schnitten) şi plăcintele( kuchen) erau făcute şi de români şi de saşi. Iar dacă istoria Agnite( Agnetheln) a adus împreună români şi saşi, lolele aparţin acestei istorii culturale şi nu au luat-o saşii cu ei în Germania. Orice individ care nu respectă istoria oraşului ( în cazul nostru, istoria comună a românilor şi saşilor), nu merită nici un respect. Iar pentru modul insultător în care te exprimi, meriţi o bursă gratuită din partea societăţii, la nişte cursuri de decenţă. Dar am convingerea că nu faci faţă.
Raspunde

lol

Acum 10 ani

Bai loule, bolule, boule, \"sa stii\" se scrie cu doi de i! Iar parjiturile si pacintele sasesti sunt jalnice, ca si mancarurile voastre prea dulci si lesinate. Voi, sasilor, vreti sa va inventati, pe langa o istorie transilvana de dinainte de Decebal si mari abilitati culinare, chit ca bucataria romaneasca va da clasa de departe! Tu esti sasul care trebuia sa ajunga primar in Agnita, dar a avut pantecarnita in ziua in care trebuia sa-si depuna candidatura? Stii - tot cu doi de \"i\"! - ce? Ia mai du-te in \"hanchlich\"-ul nostru!
Raspunde

observator

Acum 10 ani

Respect foarte mare fata de acesti oameni, pacat ca specia asta de oameni este pe disparitie si o sa ramana tara plina cu retardati ca lol, hop sasa si alte gunoie ...
Raspunde

titi

Acum 10 ani

Am citit toate comentariile si am ajuns la concluzia ca cei ce se BALACARESC unul pe altul le LIPSESTE CEI 7 ANI DE-A CASA Era mult mai practi daca ar fi discutat normal ...si poate ...cine stie ...Ne-m fi mindrit ca suntem ROMANI
Raspunde

VALI VIJELIE

Acum 8 ani

ACEST OM VALI MISTREANU NU E PRODUCATOR ESTE BISNITAR CU ACTE IN REGULA EL ESTE UN NEICANIMENI
Raspunde

@13

Acum 8 ani

care bucatarie romaneasca ma lesinatule? tu nu ai trait in perioada in care sasii mai erau in tara. voi stateati in cocioba mici de lut ma tarane, du-te si vezi diferenta intre casele sasesti si cele romanesti in oricare sat din Transilvania incultule. ce mancare romaneasca ma ?? palukes cu aer fiert? ce ati construit voi in Ardealul asta ma dobitocule?? cumva orasele Brasov, Sibiu etc.., cetatiile sasesti care sunt un magnet ? ai fost la Biertan, Sighisoara etc.. ai vazut ca au construit sasii in cateva sute de ani mai dovleac gol? ca ati facut voi ma? ati stat cu burta la soare si v-ati *** in ograda in spatele casei. idiotule
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus