Vineri,
29.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Un weekend cu festivaluri, concerte si mult teatru

Nu te-ai decis încă dacă să rămâi în acest weekend în oraş? Atunci poate ar trebui să vezi cât de multe evenimente se întâmplă zilele acestea la Sibiu, iar decizia va fi cu siguranţă mai uşor de luat.

Dacă vrei să ieşi din casă vineri, poţi să mergi la Zilele Poeziei "Iustin Panţa". În perioada 8-9 noiembrie se va desfăşura cea de-a XII–a ediţie a Colocviului Naţional Zilele Poeziei "Iustin Panţa", care va înclude lansarea revistei Euphorion, o dezbatere intitulată "Iustin Panţa şi poezia contempo¬rană", moderată de Ioan Mureşan, Aurel Pantea şi Claudiu Komartin, urmată sâmbătă de cinci lansări de carte şi de recitalul actriţei Lericle Bucholtzer din poezia lui Iustin Panţa.

Casa de Cultură a Studenţilor Sibiu organizează în perioda 8-10 noiembrie 2013 cea de a 1Xa ediţie a festivalului studenţesc “Sibiu Dans Festival”. Festivalul îşi va deschide porţile vineri 8 noiembrie, de la ora 18:30, la Casa de Cultură a Sindicatelor cu vernisajul expoziţiei de fotografie “SIBIU DANS 2012”, semnată de artistul fotograf Mihai Panaitescu din Deva.

Spectacolele de dans se vor derula în zilele de 8 şi 9 noiembrie, începând cu ora 19:00 la Casa de Cultură a Sindicatelor, ziua de duminică, 10 noiembrie, fiind una dedicată discuţiilor pe teme de dans prin organizarea mesei rotunde “Coregraf versus Dansator”.

„Tineri dansatori din Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca, Timişoara, Braşov, Ploieşti, Piteşti, Tg. Mureş, Galaţi, Sibiu şi Kraljevo (Serbia) se vor întrece pentru a cuceri publicul sibian cu talent, entuziasm şi dedicaţie”, spun organizatorii.

În ultimele săptămâni al Sibiu s-au vernisat multe exepoziţii care merită vizitate, iar pentru cea mai recentă -„Esenţele realităţii” poate fi văzută la Muzeul Brukenthal. Expoziţia „Esenţele realităţii”, care face parte din proiectul „Interpretarea realităţii în arta contemporană din Europa Centrală şi de Est (Ungaria, România, Polonia, Cehia)”. Proiectul a pornit de la prezentarea a patru artişti români şi trei unguri, prezenţe care au reflectat tendinţa artistică specifică din regiune, atât din punct de vedere tradiţional, cât şi contemporan.

„Structura expoziţiei oferă oportunitatea mai multor interpretări ale realităţii, folosind diverse materii şi medii, fiecare abordare devenind o formulare vizuală a unor problematici esenţiale, a unor atitudini despre trecut şi identitate. Esenţă, esenţial, substanţial: cum poate cineva simţi realitatea? Dintre numeroasele segmente de realitate, câte şi cum poate cineva să le interpreteze? Sau poate vorbim de un singur tip de realitate?”, spun organizatorii.

Vor expune artiştii Radu Belcin (1978, Braşov / RO), Francisc Chiuariu (1966, Sibiu / RO), László Győrffy (1976, Budapesta / HU), Levente Herman (1976, Târgu Mureş / RO), Mátyás Misetics (1982, Budapest / HU), Flavia Pitiş (1978, Făgăraş / RO) şi Bogdan Raţa (1984, Baia Mare / RO). Expoziţia se poate vizita la Galeria de Artă Contemporană a Muzeului Naţional Brukenthal.

Tot în perioada 8-10 noiembrie, Sibiul găzduieşte unul dintre cele mai aşteptate şi originale evenimente – Sibiu World Music Festival. Festivalul va aduce în faţa publicului trupe care folosesc o combinaţie între instrumentele tradiţionale şi aparatura electronică modernă, şi propun un gen muzical destinat tuturor categoriilor de public caracterizându-se prin jonglarea diverselor stiluri, ritmuri şi melodii.

La Sibiu World Music Festival sibienii îi vor putea asculta pe Cornelia Tihon Project (Romania), Bezobrati sextet (Cehia), Landas Sarichioi (Rusia-Romania), Bartholo Claveria, Flamenco Cvartet (Spania), Klezmer Mazeltov (Istrael-Romania), Sentir Flamenco (Spania-Romania) şi Fabula Rasa (Ungaria).

„Manifestarea în sine prezintă o notă de ambivalenţă, interpreţii consacraţi deja la noi - Taraful din Clejani, Damian Drăghici, Gheorghe Zamfir, Harry Tavitian – granzii, se opresc mai mult asupra trăsăturilor estetice ale spectacolului aflat în promovare. La pol opus sunt grupurile periferice acestui gen muzical, cei ce tind spre celebritate, însă a căror prioritate este comercialul, estetica rămânând în plan secund”, spun organizatorii.

Mult teatru, pentru toate gusturile, la Sibiu în aceste zile. Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu prezintă vineri spectacolului „Călătoriile lui Gulliver”, după Jonathan Swift. Seria de exerciții scenice coordonate de regizorul Silviu Purcărete își propune o abordare inedită a romanului lui Swift, în care fantezia se împletește cu o aspră satiră politică. Având ca suport o partitură originală semnată de compozitorul irlandez Shaun Davey, creatorul suitei muzicale pentru “Vocile din Cimitirul Vesel”, producția lui Silviu Purcărete reunește aspecte sociale și culturale ale lumii din jurul nostru explorând teme ca visul, călătoria, exilul, emigrarea, singurătatea și apartenența.

Din distribuţie fac parte Veronica Arizancu, Diana Fufezan, Raluca Iani, Tomohiko Kogi, Alexandru Malaicu, Adrian Matioc, Serenela Mureşan, Adrian Neacşu, Eduard Pătraşcu, Cătălin Pătru, Ofelia Popii, Cristina Ragos, Natalie Sigg, Ciprian Scurtea, Cristian Stanca, Pali Vecsei, Corina Vişinescu, Alexandru Nicoară, Radu Iancu / Theordora Cârciumariu. Spectacolul va avea loc vineri, 8 noiembrie, de la ora: 19:00, la Teatrul „Radu Stanca”.

Preţul uni bilet este de 20 de lei, respectiv 10 de lei cu reducere.

Sibiu Shopping City pregătește pentru data de 9 noiembrie concursuri moderate de Buzdugan și Morar, reduceri de peste 50%, vouchere de cumpărături, cocktail-uri gratuite și multe alte surprize. Programul va începe de la ora 18:00 cu o prezentare de modă unde branduri din cadrul Shopping City Sibiu își vor prezenta colecțiile atât pentru femei și bărbați, cât și pentru copii.

”Pregătiți-vă să fiți luați prin surprindere de Buzdugan și Morar care vor modera concursuri neașteptate cu premii instant oferite de: Escudo, Yves Rocher, Eta2U, Zoomania, Deichmann, Poema, Reserved, Kitchen Shop, Iunia, Carrefour, Musse, Nobila Casa și Belmondo. Promoțiile tentante și reducerile de peste 50% vor fi in parcul comercial de la ora 18:00 până la ora 01.00. Mai mult, primele 500 de persoane care achiziționează produse în valoare de minim 200 lei pe un singur bon de casa, din orice magazin, vor primi câte un voucher de cumpărături în valoare de 50 lei”, spun organizatorii.

Seara se va încheia cu două concerte susţinute de Andreea Balan însoțită de Petrisor și Vama.

Teatrul Național „Radu Stanca“ Sibiu a pregătit pentru sâmbătă un spectacol unic în repertoriul teatrului românesc: „Femeia țintă și cei zece amanți“ în regia lui Claire Dancoisne.

Demersul artistic al regizoarei Claire Dancoisne are ca suport un text după Matei Vişniec, în care autorul se întoarce la conotaţiile poetice ale absurdului şi grotescului, iar scenografia Liei Manţoc şi muzica lui Vasile Şirli subliniază accentele grave ale acestei parodii cu umor negru.

Din distribuția spectacolului fac parte actorii Diana Fufezan, Cristina Ragos și Ciprian Scurtea.

Spactacolul va avea loc sâmbătă, 9 noiembrie, de la ora 19:00, la Teatrul Naţional „Radu Stanca”. Preţul unui bilet este de 10 lei, respectiv 5 lei cu reducere.

Teatru Gong nu uită publicul tânăr nici duminică şi prezintă spectacolul “Don Quijote de la Mancha”, în care actorii şi marionetele vor spune povestea celebrului cavaler pe înţelesul celor mici.

“Don Quijote este un roman în trei volume, cu un limbaj nu tocmai uşor, aşa că a fost o provocare transformarea lui într-un spectacol concentrat pentru copii. Dar noi am vrut să scoatem în evidenţă inocenţa persoanajului, idealismul lui, dorinţa lui de a explora. Ceea ce face el nu este o nebunie, este o dorinţă a lui, pentru că idealismul lui poate fi perceput ca o formă de înţelepciune care duce la fericire. După ce vezi spectacolul nu poţi să nu te gândeşti cât de important este idealismul, că nu trebuie să renunţăm la el în favoarea lucrurilor banale, comune”, spune Mircea Corcoveanu, care îl joacă pe Sancho Panza.

Spectacolul va avea loc duminică, 10 noiembrie, de la ora 12:00, la Teatrul Gong.

Weekendul se încheie tot la teatru, de data aceasta la „Radu Stanca”, unde se va juca „Opinia Publică” de Aurel Baranga.

„Opinia Publică”, în regia lui Cristian Theodor Popescu este un spectacolul – şedinţă cu publicul după textul omonim scris de Aurel Baranga în perioada comunistă şi prezintă o incursiune aproape antropologică prin care se reconstruieşte, cu mult umor şi cu seninătate, contextul social şi uman al acelor vremuri.

Spactacolul va avea loc duminică, 10 noiembrie, de la ora 19:00. Preţul unui bilet este de 15 lei, respectiv 10 lei cu reducere.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

1 comentarii

Victor

Acum 10 ani

Mersi!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus